PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119650}

Rzym

Rome
2005 - 2007
8,0 48 tys. ocen
8,0 10 1 48287
8,2 16 krytyków
Rzym
powrót do forum serialu Rzym

ZA TE GRUBE MILIONY SERIAL POWINIEN BYĆ CAŁKOWICIE PO ŁACINIE!!!!!!!!!!!!!!! Bez dwóch zdań
Czy nie przeszkadzał wam aż nadto zbytny WULGARYZM w pierwszych odcinkach 2-ej serii , mi aż nadto.SAM ŚWIĘTY nie jestem a bluźnienie uważam za normalność.Jednak zniechęciły mnie pierwsze odcinki , były trochę słabsze niz pierwsza seria ale wiem , ze wszystko wróci na własćiwy trop.
Inna rzecz która mnie wkurw.. na maxa to że posługuja sie angielskim i wszytskimi wrzutkami typowo angielskimi generalnie sposób ich wyopwiedzi w większości dialogów jest robiona dosłownie na modłe współczesnych anglików a takze zycie rzymskie, te całe narkotyki i rozmówki wrzuty żywcem wzięte ze wspólczesnego United Kingdom tylko niektóre sceny-zazwyczaj o kwestiach politycznych historycznych jakby była robiona przez juz inną osobę która pisze te teksty dla Cycerona Cezara itd..jakby podzielili to co pospolite bedzie angielskie a to co hist. zrobimy poprawnie według klasyków- staraja się odzwiercieldic współczesnych anlików jako spadkobierców Rzymian .. Zawsze mnie wkurwiało jak anglosasi przypisuja sobie cała spuścizne Rzymu....

ocenił(a) serial na 10
TCJ

Łacina byłaby super, ale musiałaby być zrobiona porządnie. Wolę już angielski niż miałaby wyjść taka kicha jak u Gibsona w Pasji. Tam było zachowanie oryginalnych języków, ale np. rzymscy żołdacy rozmawiali ze sobą jakby byli profesorami filologii starożytnej i Horacego cytowali. Wrażenie komiczne.

ocenił(a) serial na 8
lynxrych

Popieram przedmówcę. To nie jest dokument a aktorzy zamiast koncentrować się na graniu koncentrowaliby się na prawidłowej wymowie słów, których nie rozumieją. Źle.
To fajnie, że Gibson wskrzesił łacinę i aramejski, ale ta pierwsza była często nie na miejscu. Stacjonujący w Judei legioniści posługiwaliby się głównie syryjskim narzeczem, a nie szkolną łaciną z włoskim akcentem.
Te brytyjskie akcenty z jakimi mówią bohaterowie "Rzymu" są na rzeczy- podkreślają różnice społeczne. Cezar, Servillia, Oktawian, Aia etc. mówią z wyrafinowanym "szekspirowskim" akcentem podczas gdy Pullo&Vorenus z twardym, szorstkim akcentem- bo są z ludu.

A co do przekleństw, orgii i notorycznego palenia opium i haszysz przez bohaterów- tak było. Twórcy nie wyssali sobie tego z palca, narkotyki były bardzo popularne w starożytnym Rzymie.
Co do nadużycia słowa "fuck"- oglądałeś "Deadwood"? ;)

ocenił(a) serial na 10
Arya_2

Jeśli różnice akcentowe, mają twoim zdaniem zaznaczyc różnice społeczne to ok przekonujesz mnie....jesli chodzi o pasję to ja jstem pod wrażeniem- skoro twierdzicie , że tam łacina nie pasowała i żołnierze mówili zbyt dostojnym stylem ..no cóż nie potrafie zapzreczyc ani potwierdzić .... co do narkotyków , przekleństw itd. zgadza się tak było tylko przez pierwsze 4 odcinki moim zdaniem zbytnio je manifestowali jakby nie wiedzieli co maja na początku serii zaprezentować.
Jak ktoś w innym temacie podniecał sie na zasadzie "już w pierwszym odcinku Pullo i Worenus zrobili jatkę"-fajnie jak zwykle JATKA ograniczała się do polanych aktorów krwią bez sceny walki wrecz czy gladiusami ... ten sam problem był w pierwszym sezonie ( pomijając świetne sceny walki np tą jak walczyli na arenie z gladiatorami) nie pokazano żadnej walnej bitwy i scen walk tez mogło by być więcej , nie chce powiedzieć za mało bo wole , żeby takie produkcje nie były krytykowane ,zeby powstawały jak grzyby po deszczu ( zresztą kto nas czyta ???? )
Chodzi mi głównie o to żeby mordobicia nie były wizualnie pomijane bo stać ich na to , zeby fachowcy co odcinek tworzyli układy starć i NAJWAŻNIEJSZE , zeby tym razem nie zabrakło walnej bitwy chociaż z 10 minutowej , okazja jest niebywała cały drugi triumwirat nie wiem jaki zakres czasowy ma obejmować druga seria ale jesli bitwe pod Phillipi zrobia tak jak dwa leżace słonie po bitwie ( nie pamiętam tej chyba spod Farsalos) w pierwszym sezonie to sie lekko wkurwie... poza tym mam Historia musi objąc bitwe pod Akcjum, musi bo widać ,ze kładą naciska na Kleopatrę a jeszcze przed ostatnim starciem Oktawiana I Marka Antoniusza ,były takie wspaniałe sprawy jak potyczkiz Sekstusem Pompejuszem (syn Pompejusza dowódca piratów blokował dostawy zbożowe do Rzymu)
WYMAGAMY 10-15 minut Bitwy z prawdziwego zdarzenia
Co do Łaciny to powiem jeszcze raz - juz jestem w stanie zniesć to że bohaterowie są rodowitymi anglikami i niektóre ich zachowania aż nadto kojarzą się ze współczesnością, ale gdyby używano Łaciny nie musiałyby powstawać takie teksty jak "JESTEM SYNEM HADESA I RUCHAM BOGINIE CONCORDIE W DUPę" ... przecież po polsku mogło być Chuj jej w dupe albo chuj na to kładę a gdyby używano Łaciny sprawa byłaby bardziej wykwintna i znaCZNIE TRUDNIEJSZA DO ROZWIAZANIA... JESLI CHODZI O ROZWIAZANIA to zauwazcie , że aktorom bardzo podoba się czas spedzony na planie wiec tak samo musi byc z ekipą filmowa oby ten miły pobyt nie przełożył się negatywnie na całym dziele , dlatego czasami migawkowo rozwiązuja niektóre fakty historyczne, inne przeinaczają totalnie by cały swój wysiłek skupić na intrygach zwykłego społeczeństwa , gdzie ludzie ci praktycznie są odzwierdziedleniem nas samych ( moralnosć ) no cóż to praWDA rZYM BYł TAKI JAK MY LUB CIUT INNY ... JEśLI POCIąGNIEMY TEN TEMAT TO POSTARAM SIę PEWNE NIEJASNOSCI TEGO CO NAPISAłEM WYJASNIć TERAZ MUSZE UCIEKAć WIEć SZYBKO SKOńCZE

ocenił(a) serial na 8
TCJ

Co do bitew- pewnie się ucieszysz bo już w najbliższym odcinku ma być pokazana bitwa pod Filippi- naprawdę POKAZANA a nie tylko zdychający słoń ;) widziałam na zwiastunie, a jak nie wierzysz to przecztaj sobie tu recenzję z Boston Herald ( tylko ostrzegam że są tam spoilery).

http://theedge.bostonherald.com/tvNews/view.bg?articleid=183045

ocenił(a) serial na 10
Arya_2

Elegancko!!!!!!!!!!!!!!
p.s - to twoje prawdziwe zdjęcie ???? .... ale Ładna Jesteś
musiałem to tu napisać bo chyba nie ma możliwości prywatnej korespondencji..

użytkownik usunięty
TCJ

TCJ - jesteś prawdziwym fanatykiem Mela Gibsona, wcześniej na forum o Apocalyptyco, sądziłem, że nasłali Ciebie producenci tego filmu.
Co do Rome'a odcinek szósty bez wątpienia jest jednym z lepszych jeśli chodzi o ten serial. Co prawda wiele faktów się nie zgadza (Brutus popełnił samobójstwo przebijając sie mieczem, Kasjusz również ale nie wiem czy w taki sposób, no i ta Oktawia, ona już powinna mieć dzieci i je wychowywać, a nie romansować z Markiem Agrypą).

ocenił(a) serial na 10

Kubarozróba mało padłem ze śmiechu jak to wczoraj przeczytałem AHHAHAHHAHHAH!!!!!!!!!! ale nie mogłem od razu odpisać baterie mi padły w klawiaturze , mam zwolnienie to byłem ja Jarząbek Wacław trener drugiej klasy...
A teraz do rzeczy jeszcze raz... dobrze , ze odrobiłeś lekcje ja tez więc przebieg bitwy był zaskakujący zupełnie inny od tego co przekazali nam autorzy starożytni- mieli walczyć na dwa obozy Oktawian miał przegrać Marek Antoniusz miał przechylić szale zwycięstwa na ich strone , nie było szturmowania obozu Oktawiana , nie było tego że zasłabł , nie przybyli chyba razem .. Brutus otzrymał najpierw Wiesci ze Kasjusz poległ co nie było prawdą i popełnił samobójstwo...Na początku serii podobało mi sie ze Brutusa ukazali prawidłowo jako tchórza człowieka wątpliwego moralnie i wątpliwego w siłe duchowej .. zadźgali 27 razy Cezara jak tchórze na posadzce senatu albo kurii ... co jak co - wiele było juz opracowań , ze Juliusza Cezara wymieniaja obok Napoleona i Stalina i Hitl;era jako antychrystów ... no ale w tym zestawieniu TO JULEK POWINIEN SIĘ ZNAJDOWAĆ NA SAMYM SPODZIE nie powinno mu sie wiele zarzucać był super wizjonerem swioch czasów i chyba nie był tyranem bez przesady - Dlatego zbędne wydaje mi się gloryfikowanie Brutusa ta scena w wodzie jak nagusienki Chrystus a teraz zamiast samobójstwa to poszedł bez zbroi jak na męza przystało....hihi lipa...naprawde moze lubili tego angielskiego aktora i dlatego dawali mu tyle do pogrania bo mi jakoś on się nie podobał moze dlatego że grał przekonywujaco i odpychał swoją osobowościa... dla mnie najlepiej zagrał jak był pijany w scenie w tym namiocie co krzyczła jestem senatorem rzymu wstawaj psie i potem LEAVE ME ALONE taki mtroche przepitym troche głosem czlowieka ze złamanym sumienim....
Dobzre , że mówisz o Oktawii aż tak to nie sprawdziłem

bede pozniej lece popykac w sklosza ( jak mnie wkurwia jak ktoś daje takie prywatne wsady więc potrakrtujcie to z przymrózeniem oka)

hehe cdn

ocenił(a) serial na 10

ten topic jest nr2. bo czasami dziwnie przeskakują
to tylko powiem , ze fanatykiem Mel'a Gibsona nie jestem choć stawiam go u siebie na pewno wysoko i bronie go jeśli inni oskarżają .. tak czyli na bank ma me sentymentalne uznanie....

Oki doki
:RZYM - Oktawia właśnie czytałem , posprawdzałem no i w szoku byłem bo Oktawia przeciez będzie ( powinna być) wydana za Marka Antoniusza , nie znalazłem potwierdzenia na temat ich romansu czyli na razie zaliczam go do fikcji... z innych ciekawych rzeczy to znalazłem tylko jedno przedstawienie ATTI- głowa posągu gdzie była juz babcinej urody i sędziwego wieku - takze postać ATTI wydaje się byc najśmielszym tworem twórców serialu- pełne brawa za tą kreacje jednak jest ciekawa szczególnie na ekranie bo normalnie osoba chyba nie do zniesienia...
co do samego 6 odcinka to ( TO JEST MóJ ULUBIONY SERIAL nie zrozumta mnie źle) ale jestem zawiedziony sceną bitwy - mało mi !!!!!!! chce jeszcze , niby 10 minut ale samych sekwencji komputerowo duzych ilosci wojska było jak na lekarstwo - nie wiem kurwa czy to jest aż takie drogie , ze wiecej nie moga tego zrobić i wpakować porządną bitwę do filmu . Sceny np. z TESTUDO jak się uformowali widać , że kręcone na jednym oddziale a Kasjusz akurat mówi do ataku któraś tam kohorta ( no śmiech na sali ).. niestety chyba za duzo wydają na kostiumy... nie potrafię sobie tego wytłumaczyć
AHA bo bym zapomniał moment jak obie armię ida na siebie
NIKT NIE RZUCIł OSZCZEPEM W WROGA , CO BYłO WTEDY NIEZAPRZECZALNYM FAKTEM
no jeśli taka gafę odwalili...sztab ludzi co nad tym czuwa i jeszcze spieprzyli.. eh skandal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

czy tylko w superprodukcjach i tylko przy dobrym rerzyseżże możemy sie spodziewać bitew na miare możliwości technicznych XXI wieku???

sorry a czy isntnieje dobra polska strona o RZYM czy leciec po prostu na HBO do ich działu... bo ciekawi mnie jak długo będzie trwać seria czasowo na pewno do bitwy pod akcjum.. ale gdyby zahaczyli o walki z Dakami to tam musialaby być scena jak Oktawian leci po pomoscie szturmuje twierdze i tylko 6 żołnierzy idzie zanim bo reszta juz nie chce walczyc.. wtedy to właśnie po raz pierwszy wziął naprawde na swoje barki walkę podczas starcia ... zyskał tym serca swoich zołnierzy , ci ruszyli za nim , i się most ziuuuu.. w dół i ciężko sie poobijał. chicałbym to zobaczyć

użytkownik usunięty
TCJ

TCJ nie chciałem cie wkur....zyc.
Co do Rome'a to na swój sposób jest edukacyjny, bo zacheca do sprawdzenia jak było naprawdę. Film ma być atrakcyjnym widowiskiem. To Pullo ma zabić Cycerona, więc ten nie może uciec z Rzymu jak to miało miejsce w rzeczytwistości i zostać zamordowanym na prowincji. Nie umniejsza to jednak faktu, że scena egzekucji Cycerona była świetna.

ocenił(a) serial na 10

Mój boże KubaRozróba .. wcale sie nie wkurzyłem.. fajny masz ten avatar co to jest i skad moge takie sobie wziąć???? HĘ??????????

użytkownik usunięty
TCJ

tego nie pamiętają nawet najstarsi Indianie...

ocenił(a) serial na 10

Kuba ty zbóju dopiero teraz zobaczyłem że masz łeb do filmów czy jak to się tam nazywa te główki za punkty na filmwebie...eeemmm zwróciłem dopiero na to uwagę na opiniach filmu westernu CZŁOWIEK ZWANY CISZĄ CORBUCCIEGO GREAT SILENCE =====> chodzi o to , że zbieram westerny i ten ma juz słaba kondycje na torrentspy jużchciałem pobierac ale okazuje sie ze cholerne szkopy maja hasła no nieważne
pisze bo zachecam cie do obejrzenia LONG RIDERS zobacz moj opis jesli chcesz wiedziec dlaczego cie do niego namawiam
niewazne pozdro

ocenił(a) serial na 9
TCJ

"JESTEM SYNEM HADESA I RUCHAM BOGINIE CONCORDIE W DUPę" ... przecież po polsku mogło być Chuj jej w dupe albo chuj na to kładę a gdyby używano Łaciny sprawa byłaby bardziej wykwintna"
Przecież starożytni Rzymianie też przeklinali...
Fajnie byloby, gdyby w serialu mówili po łacinie. Nie wiem tylko, czy zdajecie sobie sprawę, ze wymowa u schylku republiki wyglądała zupelnie inaczej. I tak Cezarowe (Kajzar wymawiajac ówczesną łaciną) "veni, vidi, vici" brzmiało "łeni, łidi, łiki", Cicero wymawiało się Kikero etc. Jest cos takiego, jak łacina restituta, ale wszędzie mówi się inaczej. No i jest jeszcze iloczas i kwestia akcentu, a jakos nie wierzę, żeby aktorzy mieli porozkładany akcent w każdym słowie. Lepiej więc że mówią po angielsku niż żeby kaleczyli łacinę

undula

Zapraszam na: http://www.serialrzym.fora.pl/

ocenił(a) serial na 9
TCJ

Moim zdaniem językowo w filmie poradzono sobie bardzo dobrze: ludzie z wyższych klas społecznych mówią "posh" w porównaniu z bohaterami z niższych klas. A co do wulgaryzmów, to antyczny Rzym był chyba nawet bardziej sprośny. Nie podobało by mi się oglądanie filmu po łacinie, bo w krajach anglojęzycznych jest inna wymowa, niż ta której uczą w Polsce i nie dało by się tego oglądać.