PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10024281}

Słaby bohater

Yakhanyeongung
2022 -
8,0 1,8 tys. ocen
8,0 10 1 1750
Słaby bohater
powrót do forum serialu Słaby bohater

Ciężko się to ogląda - i aż szkoda pomyśleć że tak to w azji wygląda, porażające i smutne zarazem! Zmagamy się i kibicujemy bohaterowi walczącym ..... no właśnie .... tak na prawdę z kim? Serial trochę monotematyczny, mocno męski, brutalny niemal do granic .... jakby świata dorosłych nie było - Ba jakby tam dalej było tylko gorzej .....
Ale zrobiony sprawnie, Akcja jest dynamiczna, odcinki krótkie w stylu zachodnim - to się dobrze ogląda i w sumie trudno w tej kwestii szukać dziur. Problemem jest tylko siła przekazu oraz moc zdarzeń - które nie pozostawiają widza w kwestii odpowiedzi - po co i dlaczego?
Po prostu tak już jest .... to chyba ostatnia z kwestii jaka zapadła mi w pamięć.
Jak to dobrze żyć na zachodzie - można by rzec - ale czy "u nas" nie jest podobnie? Może nie w kwestii bijatyk, ale w nękaniu w inny wymyślny sposób - Warto się nad tym zastanowić.

ocenił(a) serial na 8
marorz0003

Możliwe że w Korei tak naprawdę tak to często wygląda. Dorośli nie interweniują. W innym filmie był motyw prześladowania w szkole, który ciągnął się prześladowaniem w życiu dorosłym. Dotąd aż ofiarą po prostu zabiła stalketów.

ocenił(a) serial na 8
Joanna_Mazgajska

Z całą pewnością - Korea jest w tym doświadczona - prześladowanie i znęcanie się jest w ich głębokiej kulturze zakorzenione. W kilku dobrych produkcjach ten motyw jest przewodni ... a szczególnie podobała mi się tego typu historia w serialu Chwała! Inne gdzie ten element jest istotny to Iteawon Class, czy przyjemny The Heirs. A pozostałych już tytułów nie pamiętam - a to znaczy, że był to jedynie element uzupełniający historię. Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 8
marorz0003

A! Chwala tak, rzeczywiście. Chociaż ja myślałam o Stranger gdzie ten motyw był tylko wpleciony, jako case. Stranger jest jednym z moich ulubionych koreanskich filmów. Bardzo inteligentny - że tak powiem. Ciekawa jest mentalność azjatycka. Z jednej strony przepraszanie, nawet na kolanach, a z drugiej to...

marorz0003

Z motywem zemsty polecam jeszcze serial Eve również bardzo brutalny.

ocenił(a) serial na 8
DavidDave2

Racja! Eve szczególnie ten wątek - lecz jak dla mnie główna postać z Eve - była trochę "zbyt grubymi nićmi szyta" przez co nie była tak wiarygodna jak vis a vis w Chwale. - A Stranger to bardziej kryminalny wątek - prokuratorski - niż element znęcania się - choć wykorzystywanie władzy jest w Korei powszechne.

marorz0003

W Korei jest taki zwyczaj,że rozmawia się tylko z rówieśnikami.Młoda kobieta odzywająca się do starszej w windzie okazuje jej brak szacunku.

ocenił(a) serial na 6
bonarx

Co za bzdura, rozmawia się z każdym, ale na początku ustalając, kto jest starszy, i następnie wobec starszego odzywając się używając mowy formalnej i wyrazów szacunku.