Jakimś cudem przebrnęłam przez 10 części ale to dlatego, że miałam taką pracę gdzie musiałam czymś zabić czas:P Teraz wiem, że nie sięgnęłabym po te książki po raz drugi. Z tego co pamiętam(bo czytałam je jakieś 5 lat temu) w każdej kolejnej części poziom absurdów wzrasta w zastraszającym tempie(jeszcze gorzej niż w obecnym momencie serialu). Poza tym jak już kiedyś gdzieś pisałam najbardziej razi mnie to, że w książce dziewczyny często działają same, ukrywają przez sobą wiele rzeczy i nie są dla siebie prawdziwym oparciem. Pod tym względem serial bardziej mi się podoba. Owszem, dziewczyny mają gorsze i lepsze momenty ale zdecydowanie bardziej się przyjaźnią niż bohaterki książki. Poza tym nie wiem ile masz lat ale język jakim posługuje się autorka jest dość infantylny i mnie to jednak dość mocno raziło. Dodatkowo stylistyka tłumaczenia też kulała więc wolałam już czytać w oryginale. Przyznam szczerze, że jest to chyba jedyny przykład gdzie wersja pisana wypadła w moich oczach słabiej.
Jak na razie przeczytałam 4 tomy i całkowicie się zgadzam z justyna429 . Książki przeczytałam w ubiegłe wakacje i jak do tej pory nie mam parcia wracać do tej serii. Są ciekawsze i lepiej napisane pozycje.
Czytałam pierwsze 4 części (swoją drogą mam do sprzedania hehe) i taka zwykła książka, lekka, napisana bardzo amerykańsko i młodzieżowo. Aczkolwiek fajnie przeczytać dla rozluźnienia po ciężkim dniu. No i jest sporo różnic pomiędzy serialem a książką.
ja czytałam jakieś 6 tomów, ale chyba tylko dlatego, że lekko to się czyta, prosty, przyjemny język i akurat książki były dostępne w bibliotece. Ale ogólnie to raczej nie polecam, bohaterki są dużo bardziej płytkie,nawet ciężko powiedzieć czy się serio przyjaźnią, a fabuła nie istnieje xd
Przeczytałam wszystkie 16 części. I powiem tak. Nie żałuję,że przeczytałam. Momentami książka mnie załamywała głupotą, ale były też bardzo fajne momenty akcji. Teraz już po przeczytaniu uważam,że fajna opowieść. Ale za dużo części. Z tym jest bardzo duży minus :D
Ale tak to polecam, czyta się szybko, bo prostym językiem napisane :)
Przeczytałam jakieś 8 części kilka lat temu i wtedy mnie wciągnęły, bo czyta się łatwo, prosty język, nieskomplikowana akcja (choć mało wiarygodna). Raziło bardzo to, że dziewczyny były płytkie, nie przyjaźniły się ze sobą za bardzo, wykorzystywały innych ludzi, ogólnie większość relacji była tam dość toksyczna. Polecam dla zabicia czasu :)