Hej, wiem, że tematy o podobieństwie książki do serialu już były, ale teraz po zakończeniu serialu, mógłby ktoś kto przeczytał książki opowiedzieć jak to się ma do siebie? Czy te same osoby były ,,A'', ,,A.D.'' itp?
Na początku Mona była A i generalnie większość tak ładnie szło jak w pierwszych sezonach. Dziewczyna jednak zginęła podczas szarpaniny ze Spencer nad tamtym urwiskiem (w serialu jakimś cudem przeżyła). Potem już A była prawdziwa Alison, która zabiła swoją bliźniaczkę Courtney, skończyła zamknięta w psychiatryku. Chodziło jej o to, że zawsze była popularna, a Courtney siedziała zamknięta, bo była psychiczna. Raz jednak podczas przepustki do domu ukradła Alison jakąś charakterystyczną rzecz (teraz nie pamiętam czy przypadkiem nie naszyjnik) i napatoczyła się od razu po tym na Hannę, Arię, Emily i Spenc. Rodzice bliźniaczek stwierdzili, że skoro rozmawia ze szkolnymi przyjaciółkami, to jest to Ali, a prawdziwą Ali odwieźli do szpitala. Jak potem uciekła to się mściła właśnie na Courtney (którą zabiła w "tamtą noc") oraz na dziewczynach (wrabiała je w zabójstwo itp.).
Również mamy inne związki: Emily jest z Laurą (Em urodziła córkę Violet i oddała rodzinie zastępczej, ojcem był jakiś kelner, ale nie pamiętam teraz imienia, ogólnie jest biseksualna a nie homo), Spencer z Wrenem, Aria z Noelem (i są słodcy naprawdę), a Hanna z Mikiem i wzięli ślub zanim poszła do więzienia. Ta dwójka się super dobrała, we dwójkę są tacy dziecinni i niepoważni, nie myślą o dzieciach, gadają o bzdetach czy seksie, taka nastoletnia parka, miło się czytało ich fragmenty.
Jeszcze inna ciekawa para jak dla mnie - Melissa i Wilden, mają dziecko :)
Alison wkręciła wszystkie kłamczuchy w swoje zabójstwo, a sama ciesząc się tą zemstą wyjechała i została ukryta w innym mieście (albo stanie, nie pamiętam jak daleko ;)) przez własną matkę. Dziewczyny poszły do więzienia, ale długo tam nie zostały, bo Emily uciekła zanim zgarnęła je policja i odnalazła Alison, więc wszystko dobrze się skończyło.
Aa spoko. Napisałaś ''poszła'' to myślałam, że tylko ona. Dzięki za odpowiedź :)
Haha, wybacz za wprowadzenie w błąd, akurat napisałam tylko o niej, bo tylko ona przed pójściem do więzienia wzięła ślub ze swoim facetem, reszta dziewczyn też oczywiście miała wtedy przygodę :P
W ksiażce nie było AD. Pierwszym A była mona. Potem A było długo w ukryciu, miało natomiast swoich pomocników. Ostatecznie A okazała się Alison - Alison miała bliźniaczkę Courtney