Podajcie nazwy innych , równie wciągających seriali :)
Coś w stylu TVD , TSC czy właśnie PLL ... Bo nie mam już co oglądać.
Zastanawiałam się nad Supernatural , albo Once upon a time... Tylko ciężko znaleźć z
napisami , ja ogólnie wole napisy niż z lektorem oglądać, nie wiem jak wy ;P
Piszcie co polecacie i z góry sory bo już pewnie był taki temat ;P
Supernatural fajny serial, ale ma dużo sezonów :P
Once upon a time oglądałam, ale jakoś mnie nie wciągnął
Jesli chcesz podobny do PLL to możesz się skusić na The Lying Game - narazie tylko jeden sezon.
Chyba wszystko można obejrzeć na zalukaj z napisami ;]
Polecam Skins, ale tylko i wyłącznie brytyjski oryginał. Potrafiłam oglądać cały dzień i noc, no ale to nie jest serial dla każdego.
Chociaż do PLL podobny jest tylko pod względem wieku bohaterów, warto.
Seriale podobne do PLL to:
True Blood - w pierwszym sezonie szczególnie, bo ktoś jest mordercą, a Ty nie wiesz kto to jest, i obstawiasz podejrzanych razem z główną bohaterką. Podobny jest też trochę do TVD, najwyraźniejszą różnicą jest to, że pojawia się w nim ogrom brutalności, i sporo nagości.
Wyspa Harpera - krótki serialik, tylko trochę horrorowaty. Rozkminiamy kto jest seryjnym mordercą, który morduje po kolei gości na tajmeniczej wyspie z której nie da się uciec. Nieco kiczowaty i przewidywalny, ale i tak ciężko rozkminic wszystko do samego konca (w przeciwieństwie do PLL gdzieś w połowie serialu mamy na tacy pokazanego mordercę, kto jest bystry połączy fakty, mi się udało ale później mnie zmylili i zgubiłem trop)
LOST - kupa zagadek, tajemnic, intryg, nigdy nie wiadomo kto jest z kim, i kto ma jakie motywy - to jest mój ulubiony serial ;)
Lying Game - Gorsza wersja PLL, nudnawy ale za to finał miał genialny więc skuszę się na 2 sezon :)
Awatar Legenda Korry - Bajka, spin-off poprzedniej bajki o avatarze - tutaj rozkminiamy 'kim jest amon', ode mnie ma bodajże taką samą ocenę co PLL.
Odnośnie once upon a time - podoba się przeważnie ludziom którzy lubili lost bo formuła tego serialu jest taka sama... sporo intryg i kilka tajemnic - jak ktoś lubi 'baśnie dla dorosłych' typu dziewczyna w czerwonej pelerynie to polecam :)
Może nie takie podobne ale :
Supernatural właśnie. Nie przejmuj sie że tyle sezonów, ja zaczełam na początku wakacji i już jestem na początku 6 sezonu, pierwsze kilka odcinków jest nudnawych, ale potem sie rozkręca.
The Lying Game jak dla mnie wcale nie gorszy od PLL.
Revenge cały serial na kłamstwie i intrygach.
A z takich już w sumie zupełnie z innej beczki ale polecam :
Życie na fali
Hart of Dixie
Plotkara
Skins UK
Greek
Buffy the vampire slayer- Buffy: postrach wampirów
Joss Whedon stworzył coś więcej niż infantylny serial dla młodzieży. Każdy odcinek dotyczył ogólnej błędnej mentalności ludzkości dążącej do konsumpcyjnego trybu życia. Naśmiewał się z ludzkich przywar, idealnie lecz przerysowanie oddał każdą wadę jak i zaletę postaci. Każda z ról została napisana z kilku sezonowym wyprzedzeniem. A sama idea stworzenia z drobnej blondynki(która de facto w każdym slashererze została by pierwszą ofiarą morderstwa) uczyni silną feministyczną postać. Przy tym można znaleźć smaczki komediowe: dla wielbicieli czarnego poczucia humoru.Serial dawał do zrozumienia,że śmierć jest nieodzowną częścią życia (nawet dla nastolatków),że świat to nie utopia. ;) Produkcja Buffy: the vampire slayer jest z pewnością na wyższym poziomie niż dzisiejsze seriale dla młodzieży.
Internat-El Internado
Jest to serial o uczniach w hiszpańskiej elitarnej szkoły z internatem. Mury szkoły skrywają tajemnicę na którą napatoczą się grupka uczniów. (Vicky, Caroline, Marcos, Ivan, Cayetano, Rogue). Obarczeni sekretem szkoły próbują dociec przyczyny i głównego motywu- takie przedsięwzięcie przynosi im wiele niebezpiecznych splotów wydarzeń-zagrażających nawet życie.
Twórcy od samego początku zbudowali wielowątkową historię, operująca przeszłością oraz teraźniejszością, każdy wątek jest doprowadzony do końca i większym lub mniejszym stopniu związany z główną intrygą. Każda postać miała wpływ na stan dzisiejszy szkoły. Twórcy od samego początku podają wskazówki, wątki, które naprowadzają widza na właściwy tor (tu nie ma fałszywych tropów). Przede wszystkim jest bardzo dobrze przemyślany mystery serial dla nastoletniej widowni. (Nie zwiedź się pierwszym sezonem.) Oczywiście w serialu pojawiają się wątki romantyczne. Odcinek trwa ponad godzinę i ma specyficzny hiszpański klimat;)