Powiedzcie warto obejrzeć? Bo tytuł i krótki opis na filmwebie brzmią dosyć tandetnie.
Jasne, że warto. Najlepiej z przyjaciółmi. I nie czytajcie ŻADNYCH spoilerów, bo będziecie mieli zepsutą zabawę. Dobra opcja na wakacyjną nudę jeśli lubisz zagadki. W pewnym momencie może wydawać się "pozbawiony logiki" ale warto przeczekać ten moment i oglądać dalej.
Tylko uważaj, bo te dziewczyny w połowie 1szego sezonu zaczynają być strasznie irytujące i emanują swoją głupotą. Fabuła jest fajna, nieraz naprawdę potrafi zaskoczyć. Jednak uważam, że ciągnie się już za długo. Kiedy zaczynałam go oglądać oceniłam go na 8 jednak teraz zmieniłam zdanie i dałam 6. Ale polecam gorąco. To typowy serial dla nastolatek.
Nie, nie jest to typowy serial dla nastolatek. Sam bym powiedział że jest adresowany najbardziej do starszej młodzieży i ludzi dorosłych.
Wątpię, ten serial nie jest zbyt ambitny, w sam raz dla nastolatek. Główne bohaterki nie grzeszą inteligencją, a scenariusz jest miejscami absurdalny, nie widzę tu nic dla starszego, dojrzałego widza.
Główne bohaterki zachowują się absurdalnie, lata im koło dupy, że ktoś włazi im do domu, ciągle je obserwuje itd.
Działania A nie są możliwe do zrealizowania, bo musiałby/musiałaby nigdy nie spać, nie jeść i nie robić w życiu nic innego od śledzenia głównych bohaterek, każdą z osobna, w tym samym czasie oczywiście. Lekkie nagięcie rzeczywistości dałoby się znieść w tym przypadku, ale zrobili z A jakieś wszechwiedzące UFO.
Absurdalnych sytuacji w tym serialu jest mnóstwo, niestety przeszkadza to w oglądaniu co bardziej ogarniętym widzom.
No niektóre rzeczy są może absurdalne i nie rozumiem dlaczego one nie zgłoszą tych smsów na policję jako nękanie i w ogóle no ale...
Co do absurdu A to możesz się mylić bo nie bierzesz pod uwagę pewnego przypadku. Jak dla mnie A nie jest tylko jedną osobą ale grupą osób.
Najistotniejszym pytaniem w tym serialu jest dla mnie - po co A je nęka. Jaki ma motyw? Jak na razie trudno to zgadnąć. Czy chce zrzucić na nie winę? Po co?
Czytałam książkę, wiem kim jest A. I jak się sam/sama dowiesz to zobaczysz, że jest to strasznie naciągane. Więcej nie powiem żeby nie zepsuć przyjemności oglądania.
Zależy jak leży ;d, bo wiadomo, że przerobienie serii książek na serial to nie taka prosta sprawa. Nie mam pojęcia do ilu sezonów rozciągną całą historię. Myślę, że wyjdzie z tego 4 seria, chyba, że podkręcą akcję :)
Twórczyni serialu ma pomysł na.... 6 sezonów. Niestety.
Świetnie, niech ciągnie się jak najdłużej, niech dziewczyny mają własne domy, rodziny, a A niech dalej je prześladuje. Beznadzieja.
III sezon to już jakieś nieporozumienie. Nie widzę sensu rozwałkowywania wątków na sześć sezonów. Moim zdaniem to przerost formy nad treścią. Typowy wszechobecny konsumpcjonizm. Jeśli poziom III sezonu się nie poprawi będę zmuszony jeszcze bardziej obniżyć ocenę na filmwebie. Mam nadzieję,że pod koniec aktualnego sezonu oglądalność im spadnie i nastąpi kasacja serialu. (2 mln to i tak niska nota jak na USA).
Matko... Własnie w dzisiejszych czasach twórcy nie mają wyczucia kiedy powinni skończyć. Wiem, że chodzi o kasę, ale mnie już teraz coraz mniej chce się to oglądać. Na początku serial mi sie podobał bo był nietypowy, potem akcja była dosyć interesująca, A było intrygujące, ale teraz to już po prostu za długo trwa, a właściwie nic nowego się nie dzieje.
Ale nie wiem po co ta tajemnica, ja dotąd byłam pewna ,że każdy zna zakończenie z książki... No i nie wspominając ,że Marlenka udowodniła ,że poza głównym wątkiem A można ostro namieszać mając tak zrytą banię jak ona. Ma wystarczająco tyle pomysłów ,żeby zrobić VI sezonów, zmiksować wszystkie wątki z serialu i książki w blenderze dodać śledzi i polać sosem czekoladowym - właśnie to jej wyjdzie na koniec jeśli nie skasują serialu. Chociaż z drugiej strony fajnie bo będzie Ezra i Caleb :D
Tak z drugiej strony, to twórcy serialu (no nie wiadomo jaką mają umowę, no ale) mogli by zrobić niespodziankę i trochę pozmieniać, żeby nie było tak samo jak w książce.
No, byłoby super ale przecież trzeba "oddać hołd autorce" grr.. Mogliby kogoś uśmiercić już, np. Paige albo nawet Emily ,żeby coś się działo ^^
Fajnie ,że temu serialowi dajesz taka samą ocenę co The X Files - oceniać ten serial na arcydzieło to trzeba mieć dobrze nasrane w bańce ,typowy serial dla nastolatek z mnóstwem absurdów ,który powinien się skończyć na drugim sezonie . Mało dobrych seriali w życiu oglądałaś ,ale widząc twój nick i avatar to ja już nie mam więcej pytań ... totalne bezguście, bez odbioru .
Yyy, przepraszam bardzo. Ale kim ty jesteś żeby mnie oceniać ? "Mało dobrych seriali w życiu oglądałaś ,ale widząc twój nick i avatar to ja już nie mam więcej pytań" - a skąd ty wiesz ile ja seriali oglądałam ? Nie jestem no-lifem ,żeby oglądać coś i od razu lecieć ocenić to na filmwebie -.- Żal mi Cię człowieku, ponieważ jesteś typowym polaczkiem - każdy kto ma inny gust od razu jest gorszy, brawo :D
Przestań dziewczynko wyskakiwać mi tu z tekstem "żal" bo tak piszą małolaty ,ciebie nie znam to fakt ,ale po tym co widzę to stwierdzam ,że masz gust do kitu ,wystawiasz temu serialowi dychę dajesz avatar i nick z tego serialu to co mam ci powiedzieć ? Pomyśl zanim najpierw coś mi napiszesz ,obejrzyj coś ambitniejszego, jest masa naprawdę świetnych seriali ale porównywać PLL do The X Files na 10 to już jest profanacja . Dla mnie nie masz kompletnie gustu a napisałem ci tak dlatego ,że klasyk stawiasz na równi z taką bucówą .
Ten nick nie jest z tego serialu, mam go odkąd skończyłam 7 lat czyli na długo przed pll a avatar jest bo Lucy jest ładną kobietą. Czy kiedykolwiek wspomniałam ,że PLL dorównuje Z archiwum X ? Nie, nie dorównuje - ale oba seriale mi się podobają i to ,że daję im na głupim filmwebie taką samą ocenę to nie znaczy ,że stawiam je ze sobą na jednej półce. "Obejrzyj coś ambitniejszego, jest masa świetnych seriali" - oglądam coś codziennie, uważam że 83 obejrzane w całości seriale to nieźle jak na 15 lat. "Nie masz kompletnie gustu" - O gustach i kolorach się nie dyskutuje, bo kompletnie się od siebie różnimy.
Z archiwum X to serial z mojego dzieciństwa, choć moim zdaniem jak na klasyka też miał swoje wady. Mogę się mylić bo odświeżyłem sobie tylko na razie I sezon. Niestety w dzisiejszych czasach trudno jakiś dobry serial. Z dobrą przemyślaną fabułą, naturalną grą aktorską. Buffy również był serialem dla młodzieży, a jakoś do dziś uznawany za klasyk. Możliwe,że teraz żyjemy w jesieni średniowiecza dla seriali telewizyjnych. Czekam na jakiś dobry serial;) Trzeba mieć nadzieję;)
Moim zdaniem każdy stosuję własną skalę. To już zależy od osobistych preferencji ale słusznie zauważyłeś,że niektórzy po prostu stosują skrajny system oceniania 1 albo 10. (Nie osądzam o to Pajge21). Niepotrzebnie niestety naskoczyłaś na nią. Najlepiej skupić się na serialu a nie na użytkownikach filmwebu. Takie postępowanie uchroni każdego przed nieprzyjemnymi atakami osobistymi i awanturami.
Oceniła 2 różne gatunki seriali na tę samą ocenę i co z tego? Gdyby miała wystawić ocenę dla serialu przyrównując go do innych, to na filmwebie nie byłoby 10 ocen, tylko 488942894284328924984292.
Co ciebie obchodzi jej gust? Obraża cię on w jakiś sposób? Proponuję zająć się własnymi sprawami a nie wtrącać się w sprawy innych.
Piszesz aby się nie wtrącać a sama to robisz :) wybacz ale lubię pewne gatunki filmy, seriale i czasem jak widzę takie oceny to po prostu nie idzie wyrobić , jej gust jej sprawa OK ,co nie znaczy ,że mogę napisać ze ma kiepski moim zdaniem ,zresztą co tu gadać jak byłem nastolatkiem też wiele mi się podobało i nie wiele wymagałem i całkiem inaczej oceniałem filmy czy seriale. Ciekaw jestem czy miałaby to samo zdanie o swoim serialu za 10 czy 15 lat ....
Osobiście jestem załamany tym co się dziś ludziom podoba debilne filmy ,które nie mają fabuły za grosz tylko same efekty specjalne ,niestety dla mnie to nie wystarczy aby przykładowo oceniać Transformers na arcydzieło gatunki sci-fi .
Tak samo dzisiejsze bajki dla dzieci idiotyczne debilne ,dawniej były super baje przykład : Ulisses 31 , Denver ,Kapitan Planeta ,Tajemnicze złote miasta ,Daimos czy Smerfy ...... a dziś co ? Papka bez ładu i składu,głupie bajki nic nie uczące i nie mające żadnego przesłania ...i tym się karmi dzieci o najmłodszych lat ... niedługo to już całkiem ludzie zgłupieją od tych (h)amerykańskich trendów ... nie będę się więcej rozpisywał bo nie ma sensu ,mam po prostu swoje zdanie na ten temat pozdro.
Moim zdaniem twórczyni serialu- Marlene nie płodzi żadnych ciekawych wątków. Wszystko jest na tyle ograne, kiczowate,że człowiek od tej tandety słabo się robi. Wątki wcześniej rozwinięte są urywane z niewiadomych przyczyn. Zadaje więcej pytań niż wnosi odpowiedzi. Bohaterki zachowują się irracjonalnie i mało naturalnie. Przez własną głupotę każdy dowód obciążający A znika w "niewyjaśniających" okolicznościach. Sam A jest istotą z pogranicza światów, jest zawsze na bieżącą, jest w stanie dokonać rzeczy niemożliwy. Sam dobry zamysł nie zamydli nam oczu. Dziur fabularnych jest więcej niżeli na polskich drogach. Wg mnie III sezon to już wielkie nieporozumienie, a ciągnąć tę sieczkę przez kolejne sezony to już zakrawa o telewizyjną wersję nagrody Złotych Malin. Kłamczuchy przez całe swoje życie będą biegać jak oszalałe po lesie i wciąż mające oczy szeroko otwarte,bo może A zaatakuje? Nawet ich prawnuki będą szantażowane?
Weź nic nie mów, bo jeszcze Marlene na to trafi i zrobi 20 sezonów :D Ostatni odcinek będzie o tym ,że praprawnuk Arii wyjdzie za praprawnuka A - żeby było ciekawiej, ale potem się okaże ,że są spokrewnieni bo Ella zdradziła Byrona z ojcem A x.x Ogólnie serial strasznie się zrobił nudny już po 1 sezonie, jeszcze trzymał poziom jak było wiele intryg i podstępów A - teraz takie homo-nie-wiadomo... No, ale wiadomo jest od początku ,że serial zaczyna się świetnie a w miarę oglądalności i następnych sezonów nudny i komercyjny.