PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556945}

Słodkie kłamstewka

Pretty Little Liars
2010 - 2017
7,5 73 tys. ocen
7,5 10 1 73318
3,0 3 krytyków
Słodkie kłamstewka
powrót do forum serialu Słodkie kłamstewka

Hejka. Widzę, że jest parę osób, które mają zamiar obejrzeć początkowe odcinki raz jeszcze, dlatego też postanowiłam zapoczątkować "Wiem kim jest A."
Obejrzałam Pilot. I wypisałam wszystko co się działo, podejrzewając wszystkich. Gdybym miała stawiać po pierwszym odcinku. Powiedziałabym, że to Hanna.
Co więcej, jestem skłonna powiedzieć, że Ian Harding od początku wiedział, że jego postać pisze książkę o dziewczynach. Oto dlaczego:

1. Hanna wie bardzo dużo o Spencer, mimo że nie utrzymują ze sobą kontaktu.
2. W momencie kiedy Ezra zaważa Arie w klasie i wygląda jakby właśnie zrobił w gacie, Hanna się śmieje i wygląda jakby jedyna wiedziała o co biega. Chwile potem Aria dostaje smsa od A na temat romansu ze starszym facetem.
3. We flashbacku kiedy Alison robi przypał Spencer odnośnie Iana, Hanna przysłuchuje się z za drzwi kłótni Ali i Spencer.

Oczywiście wiem jak to było przez kolejne sezony ;) Po prostu postanowiłam oglądać odcinki i szukać bzdur które aktor grający Tobiego nazwał oczywistymi wskazówkami. :D

Jeśli chodzi o Ezrę, widać że póki Ali miała status osoby zaginionej nie był zainteresowany romansem z Arią, a chwile po tym jak odnaleziono jej ciało, by jego książka miała sens musiał pozyskiwać od kogoś informacje, więc postanowił chwycić się Arii, jak tonący brzytwy.

ocenił(a) serial na 3
Bankowski_17

Oglądałam Pilot dosłownie dziesiątki razy i też zawsze zwracałam uwagę na Hannę i jej śmiech w klasie, kiedy Ezra zobaczył Arię, ale nie dopuszczałam do siebie myśli, że Hanka może być A. Dopiero niedawno zaczęłam to brać pod uwagę, jak zaczęli nam ją tak agresywnie podsuwać jako podejrzaną.

Myślę, że w końcówkach odcinków mogą być duże wskazówki. Może po prostu nie jest to np. "O, A ma taki sam laptop, jak Melissa", tylko po prostu pokazują nam wprost, że A to Melissa, cytując Hannę: "Jeśli coś kwacze jak kaczka, to jest kaczką". ;D Tak samo, jak w którejś końcówce A słuchało kursu francuskiego, a w tym samym odcinku Toby uczył się tego języka.

ocenił(a) serial na 10
weishenme

Było kilka momentów po których moglibyśmy stwierdzić ze Hanna to A. Na pewno Twoje 3 punkty
Plus ma motyw zawsze Alison jej dokuczała ze względu na jej wagę... Żadna z pozostałych nigdy nie stanęła w jej obronie a czasami nawet cos jej tam dogryzy...
Po zniknięciu Alison, Hanna zaprzyjaźniła sie z Mona i zmieniła sie schudła zmieniła styl ubierania sie i zaczęła przypominać Alison. Nawet detektyw Wilson to zauważył w jednym z odcinków.
Hanny rozwiązaniem na problem zawsze jest kłamstwo oj zawsze i było to widoczne w wielu sytuacjach..
Powiedziała ze jest ekspertem w podrabianiu podpisów to by jej sie przydało.
Jak Mona była w Radley Hanna wygłosiła przemówienie w którym mówiła ze jest tak blisko z Mona ze jak jedna osoba i ze mogłaby byc na jej miejscu.
Jak rownież nie raz przyznała ze jest ekspertem w śledzeniu osób.
Dlaczego akurat Hanna zabrała pamiętnik Ali ? Przecież jest ekspertem w podrabianu pisma...
Miała okazje zastrzelić A i tego nie zrobiła...
Jej rodzina ogólnie jest swienieta wiec ....
Hanna niby taka głupkowata a jednak dostała sie do wielu uczelni
Mona powiedziała 'przez długi czas udawałam glupia' może Hann bierze z niej przykład ?
W Halloween special powiedziała ze wie kto jest A. Hm?
W odcinkach teraz wyglada na podejrzana ale ...

Ale czy to Hanna? Ezra tez wyglądał bardzo podejrzanie i ten demoniczny wzrok... Toby tez nie wyglądał przyjaźnie wiec czy to tylko nie zmyłka?

ocenił(a) serial na 10
Devineresse88

Oh i zapomniałam w ostatnim odcinku kiedy H chce sie umówić z Aria koło Kwiaciarni
H jak Holbrock czy H jak Hanna?
Jak juz dostała te kwiaty i było ze od Jasona to Hanna powiedziała ze SAMA je wysłałam - może pierwszy raz nie skłamała?

Devineresse88

Ja tez zaczelam teraz ogladac Pilot po raz drogi. I pierwsze na co zwrocilam uwage, to zdanienie ktore na poczatku odcinka Spencer powiedziala do Arii "Uwazaj, bo sie opijesz i zdradzisz nam wszystkie swoje sekrety." Moze to Spencer jest A i wie o jakis sekretach Arii. Bo moze A obserwowalo dziewcyny juz wczesniej, a dopiero po zaginienciu Ali, zaczelo je nekac... Sama juz nie wiem

niki98

Moim zdaniem takie doszukiwanie się podtekstów w zwykłych koleżeńskich żartach jest syzyfową pracą, równie dobrze jakieś zdanie każdej osoby z tego serialu można by potraktować jako przesłankę, że jest A, jak się chce, to się znajdzie. Zastanawiam się, czy przypadkiem ta wypowiedź Keegana nie została mu podsunięta przez twórców serialu. Aktorzy na pewno mają zabronione mówienie w jakikolwiek sposób o tym, kim jest A. A teraz nagle masa ludzi rzuca się na oglądanie serialu od nowa i tylko tym sobie podbili oglądalność:P

Devineresse88

Z tymi kwiatami z tego co zrozumiałam zostało wyjaśnione, ze to była Hanna. Chciała żeby Aria dostarczyła kwiaty Ashley że niby od Jasona, bo była zła na mamę. Ale ja oglądam odcinki tylko po angielsku, więc mogłam coś przeinaczyć :P

ocenił(a) serial na 10
Bankowski_17

Tez oglądam tylko po ang wiec może ja cos pomyliłam bo mi sie wydawało ze Aria miała sie spotkać z tajemniczym H (niby Holbrock) a wyszło ze niby te kwiaty wiec nie wiem może cos przeoczyłam..... Ale w tym serialu to normalką jest zbyt duzo informacji :)

Bankowski_17

Tak, Hanna wysłała te kwiaty, że niby od Jasona.

Ja jeszcze obejrzę dzisiaj pilota ponownie, jednak mam już kilka spostrzeżeń i analogii, które pojawiły się między poszczególnymi odcinkami.

-w noc zaginięcia tylko Hanna i Alison nie piły drinka, który Ali przygotowała dla dziewczyn, Hanna mogła więc spokojnie wstać i ruszyć za swą "ofiarą"
-A lubi cukierki i wielokrotnie je podbiera - pierwszą osobą, która bierze cukierki z miseczki w miejscu publicznym to Hanna.

-motywem -A jest podobno miłość. Może to już naciągane, jednak jak one wszystkie siedziały w tej stodole, Em powiedziała, że kocha nowe video Beyonce, co Alison skwitowała - "Może zbyt mocno je kochasz, Em?"

-stodoła Hastingsów, w której mieszka Melissa ma kształt... litery A - spadzisty dach i belka przechodząca przez środek tworzą właśnie tę literę! W 3x24 podpalony domek Hastingsów w górach również pali się płomieniem uformowanym, nazwijmy to, na kształt -A.

-Jenna zjawia się na pogrzebie Alison w asyście jakiegoś faceta - to był chyba Toby(?). Pod koniec wsiada do czarnego samochodu i odjeżdża. W 4 sezonie, po pogrzebie Wildena Czarna Wdowa również wsiada na tylne siedzenie czarnego auta i rusza w drogę. Czyżby wskazówka?

Co myślicie? :D

_em_pe_

Dopowiem coś jeszcze - wiecie dlaczego Keegan powiedział, że gdy poznamy tożsamość -A uświadomimy sobie, że znaliśmy je od 1 odcinka? Bo jeśli doszukiwać się szczegółów, na każdego można znaleźć wskazówkę.

ocenił(a) serial na 10
_em_pe_

Pewnie masz racje :) podobno zobaczymy w sezonie 6 kto jest big A - miejmy nadzieje ze odpowiedzą na wszystkie pytania.

Devineresse88

Dokładnie :)

obejrzałem jeszcze raz i...

-coś pod biurkiem Spencer układa się w kształt litery -A.

Ja po tym odcinku też jestem dość nastawiony na Hannę
-ona ogląda wiadomości o zaginięciu Alison w telewizji
-to ona pojawia się w tłumie, przybiega znikąd i patrzy co wydarzyło się w domu Dilaurentisów, a nagle zachodzi od tyłu Spencer i Arię, które stoją przynajmniej 10 metrów za tymi samochodami. Była na policji, a tu nagle znalazła się przy domu Dilaurentisów i przemieściła się do dziewczyn tak, że jeszcze zaszła je z daleka...
-na pogrzebie zamiast siedzieć i rozmyślać z uśmiechem powiedziała "Wierzycie w tę sytuację?" - tak jakby to, że siedzą na pogrzebie było jakąś frajdą, a oficjalne uznanie Alison za zmarłą "kamieniem z serca".
-fakt, ona śmieje się jak Ezra widzi Arię w klasie.
-ona mogła ukraść grę od Mony; przyjaciółkę przymknęli, nie wiadomo kiedy wyjdzie, to będzie kończyć dzieło, które Mona rozpoczęła - zresztą Hanna lubowała się w kradzieżach.

_em_pe_

Nie szukałabym aż tak bardzo coś się układa w A :D Strzelam, że jeżeli serio ma się złożyć w liczną całość to A będzie oczywiste ^^ Zaraz puszczam drugi odcinek. W końcu sesja sie sama nie oleje xD

Bankowski_17

Drugi odcinek obejrzany. Po drugim odcinku ewidentnie widać wskazówki na Jennę i na Mayę.

Zanim obejrzysz, to włącz sobie na YT "A Endings Season 4" i zobacz pierwszą końcówkę z Black Widow. Czyją lalkę ona tam sadza? Tylko mnie się wydaje, że ta lalka wygląda jak Maya?

_em_pe_

Ciemnoskóra lalka z grzywką :D To byłoby słabe gdyby wrócili Maye :D

ocenił(a) serial na 8
_em_pe_

Hanna była troche zaskoczona widokiem Arii z kwiatami, wydaje mi się że razej na biegu wymyśliła że to ona stoi za smsem

Bankowski_17

Jakby chciała dostarczyć mamie kwiaty od Jasona, to po co jej do tego Aria? To chodziło o to, że to (pewnie) A wysłało, a Aria miała myśleć, że to Holbrook. No i żeby wydał się romans Ashley z Jasonem, gdyby Ted zobaczył bukiet.

akima_

Aria była w mieście, więc Hanna wykorzystała okazję.

ocenił(a) serial na 10
Bankowski_17

Akima ja właśnie tak myślałam ze było ze to niby -A to wysłało a Hanna tylko tak powiedziała żeby Aria nie zadawała wiecej pytań.

Bankowski_17

Ale Hanna była w domu i nie wiedziała, co robi Aria, ona miała się spotkać z Holbrookiem. Hanna powiedziała Arii, że wysłała sobie te kwiaty, żeby Aria nie pytała ją o nie, bo nie chciała mówić o romansie matki. Mogła przecież wynająć kuriera do tych kwiatów. Skąd miałaby wiedzieć, gdzie w mieście stoi Aria? To było typowe zagranie A.

ocenił(a) serial na 10
akima_

Zgadzam sie ! Dla mnie tez to tak wyglądało!

ocenił(a) serial na 8
Bankowski_17

ja tam się zastanawiam nad Wrenem :) pojawił się w pierwszym odcinku, miał coś wspólnego z Radley i było jeszcze milion innych poszlak, które by na niego wskazywały... pamiętam, że w którym odcinku koloruje rysunek na którym jest dziewczyna w pelerynie na czerwono- czyli read coat :) ale z 2 strony ostatnio bardzo o nim ucichło...

ocenił(a) serial na 10
doooomcia

No właśnie w pewnym momencie Wren był tak podejrzany i co.... Zniknął nie ma Go.....

ocenił(a) serial na 8
Devineresse88

Szczerze mówiąc nie pamiętam jak i kiedy on zniknął... Ale przeczytałam gdzieś że Bethany mogłaby być jego siostrą ;P tylko, że Wren ma na nazwisko Kingston i tu cała teoria się wali

doooomcia

A kto powiedział, że muszą mieć jednakowe nazwisko?

ocenił(a) serial na 8
Asia_____

hmmm bo na przykład mój brat ma identyczne jak ja?

doooomcia

Jason jest bratem Spencer i jakoś nie ma nazwiska Hastings, a jest synem Petera :) także nie musi mieć takiego samego nazwiska, istnieje kilka możliwości
-są przyrodnim rodzeństwem, mają wspólną matkę, a nazwiska po różnych ojcach
-jako dzieci zostali osieroceni i oddani do różnych rodzin zastępczych, a co za tym idzie, nie mają jednakowego nazwiska.
-ich ewentualny ojciec mógłby być równie seksualnie niewyżyty co ojciec Spencer i sypiać z kim popadnie, kobiety nie mówiły nic mężom, a nieświadomi niczego tatusiowie uznawali dzieci za swoje.

:)

doooomcia

No i Wren jest Brytyjczykiem:P

ocenił(a) serial na 7
doooomcia

Wren w którymś momencie w popłochu wyjechał i chyba pomagała mu w tym Shana, więc jest to bardzo podejrzane.

ocenił(a) serial na 7
doooomcia

Postać Wrena poszła w zapomnienie, bo aktor go grający nie chce dłużej kontynuować swojej przygody z PLL. Więc na niego bym nie stawiała.

Bankowski_17

A ja wiem kim jest A
to właściciel fabryki lodów
mści się na Alison i dziewczynach
za nie prawdziwą plotkę która zrujnowała mu jego fabrykę :))

ocenił(a) serial na 3
aturi

Sydney mówiła, że jej ojciec ma sieć sklepów z mrożonymi jogurtami. :D

weishenme

a Sydney to która to? :))

aturi

To ta koleżanka Jenny, z dużymi ustami ;)

Bankowski_17

Spodobałoby wam się takie rozwiązanie, że wszystkie dziewczyny są w A-teamie i atakowałyby siebie nawzajem? Na przykład jakby myślały, że tylko poprzez dołączenie do A ochronią swoje rodziny. Każda byłaby "a" ale nawzajem by o tym nie wiedziały.

adfgs

Podobać to zbytnio by się nie podobało, ale zaskoczona bym była ;P

adfgs

Ja też o tym myślałem już :D takie zakończenie z pewnością byłoby bardziej szokujące jak umieszczenie w roli głównego -A Arii, Jenny czy nie daj Boże, tej całej Bethany, która się wzięła nie wiadomo skąd i po co.

ocenił(a) serial na 7
Bankowski_17

Też zaczęłam oglądać od początku ;)
Hanna faktycznie uśmiecha się półgębkiem, jak Ezra zauważa Arię, ale moim zdaniem po prostu skumała, że coś między nimi zaszło - było to zresztą dość oczywiste ;)
Co do Hanny, podejrzane było jedynie to, że chciała sięgnąć po cukierki, gdy siedziała na posterunku policji. Zadzwonił telefon i ich nie wzięła. Hmm, Hanna i cuksy? Pewnie można to zrzucić na "zajadanie stresu"...

Bardzo rzuciły mi się w oczy telefony Arii - jeszcze w 1 odcinku ma telefon z klapką, a już na początku drugiego (czyli wydarzenia dosłownie parę godzin po pogrzebie Ali) ma zupełnie inny telefon (chyba taki z wysuwaną klawiaturą, grubaśny dość). To jest nie do wytłumaczenia.

Nie mam nic na Emily i Spence :)

ocenił(a) serial na 7
Bankowski_17

Marlene mówiła milion razy, że żadna z kłamczuch nie jest A...

ocenił(a) serial na 7
Ateliee

Dla podniesienia oglądalności można dużo mówić ;)

ocenił(a) serial na 4
Ateliee

Raz na twitterze opublikowała, że jedna z nich jest A, ale rzeczywiście może to być tylko dla podniesienia oglądalności.
https://pbs.twimg.com/media/B9BxBkWIYAAUo-9.jpg:large

ocenił(a) serial na 7
systemofadown

Może był włam na konto albo coś. Bo zaraz potem to zostało usunięte.

Ateliee

Już kilka razy było coś takiego, kiedyś nawet był wpis, że żadna z kłamczuch nie jest -A i PLL nie jest aż tak pokręcone. Po krótkiej chwili Marlene sprostowała ; Ja tego nie napisałam...

ocenił(a) serial na 7
_em_pe_

No wlasnie :)

Ateliee

Poza tym, ta idiotka sama powiedziała kiedyś, że główne -A to Black Widow. Jak więc tym największym złem miałaby być któraś z kłamczuch, skoro wszystkie 4 były na pogrzebie Wildena? Nawet Aria. mając to swoje domniemane rozdwojenie jaźni nie byłaby w stanie jednocześnie siedzieć w pierwszym rzędzie i w środkowych rzędach przebrana za kogoś innego.

Poza tym, ta osoba, która przyszła do Mony w Radley i ukradła od niej grę, miała na sobie czerwony płaszcz, a w 3x24, Mona powiedziała, że to ona wszystkim rządzi - czyli już wtedy Mona i reszta działali na nowych zasadach gry, którą ukradło Big -A, czyli wówczas Red Coat.

Z tego co wiem, to kto jest RC już się wyjaśniło i spod czerwonego kaptura Moną, Tobym i cholera wie kim jeszcze, rządziła albo Alison, albo CeCe... Chyba, że jest jeszcze 3 RC, które gdzieś zniknęło i teraz zaczęło przebierać się w czarną kieckę, bo inaczej tego wytłumaczyć nie potrafię. Podobno w 5x25 mamy poznać płeć głównego -A, ale skoro jest nim ta Czarna Wdowa, to chyba oczywiste, że jest to kobieta? Nie sądzę, żeby któryś z bohaterów miał tak szczupłą sylwetkę i zgrabne nogi.

_em_pe_

RC były 3, z tego, co mi się wydaje. Jedno to A, drugie Ali i trzecie CeCe. Ali powiedziała dziewczynom, że ona i CeCe ubierały czerwony płaszcz, żeby zdezorientować A, co moim zdaniem było trochę głupie, bo chyba A wiedziało, że to nie ono w nim biega po mieście:P

akima_

Hahah, dokładnie. Ja też jestem zwolennikiem tej teorii 3 RC. Jedno z nich miało zdecydowanie zbyt idealną figurę i płaszczyk był idealnie dopasowany. U CeCe i Alison już niekoniecznie.

akima_

W związku z tym, obstawiam ,że -A to Melissa (oczywiście jeżeli kierować się tylko tym plus kilkoma innymi argumentami). Ona zawsze nosiła ubranie idealnie dopasowane do swej sylwetki.

ocenił(a) serial na 7
_em_pe_

Ja nie wierzę w nic, co pojawia się na Twitterze, bo nie widzę powodu, żeby twórcy mieli nam sprzedawać prawdziwe wskazówki. Z życzliwości do fanów? Please. Kasa, kasa, kasa. Piszą cokolwiek, bo to podkręca atmosferę tajemniczości. Fani się jarają, wymyślają swoje teorie na podstawie tych twittów i oglądają kolejne odcinki, żeby sprawdzić, czy mają rację. Może Black Widow to jest Big A, może Big A to duet, a może jednak to będzie facet i Marelene twittnie "haha, niespodzianka".

ocenił(a) serial na 7
_em_pe_

I jeszcze jedno - nikt nie mówił, że Czarna Wdowa to -A. Dokładnie było powiedziane, że "Blackvail is endgame" - a to wcale nie musi oznaczać, że jest Big A ;) Może wręcz jest głównym wrogiem -A?

queen_hurricane

Czytam poza tym PLL Wiki i wywiad z Marlene i oto, co znalazłem na temat Black Widow

I love that! Will she be in the finale?
Marlene: I can’t say that because that will give away something. Because the Black Widow is definitely involved with our endgame Uber “A” plan, it narrows down your possibilities of who this could be. But you will see the Black Widow again, and the Black Widow is very involved, and you have seen the Black Widow this season without the costume on.

Black Widow jest połączona/zamieszana w końcówkę planu Uber A (to taki termin też istnieje? O.o). Widzieliśmy w tym sezonie tę osobę bez kostiumu....

Na PLL wiki jest napisane z kolei, że Uber A/Big A to przywódca A-Teamu i jest to Black Widow.

"At the end of "Miss Me x 100" we see the Black Veil and Dress in Big A's lair, so it has been confirmed that The Black Widow is Big A."

W końcówce "Miss Me x 100" widzimy BV i sukienkę w kryjówce Big A, więc było potwierdzone, że Black Widow to Big A.

Tak mi się coś wydawało, ale skoro dopiero mamy poznać płeć big -A pod koniec 5b? Byłby sens, skoro wiadomo, że to kobieta?