PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=695610}

Salem

2014 - 2017
7,0 12 tys. ocen
7,0 10 1 12006
6,5 2 krytyków
Salem
powrót do forum serialu Salem

Czy dobrze zrozumiałam, że Anne jest wiedźmą dlatego, że się taka urodziła? Czyli czarownicami można zostać na 2 sposoby: przez zaprzedanie duszy (pakt z diabłem) albo przez urodzenie się takim?

ocenił(a) serial na 8
Fiu_fiu_being

Anne jest czarownicą, tak jak jej ojciec. Ujawniło się to, gdy założyła tą maskę i przeniosło ją do lasu.

ocenił(a) serial na 8
Fiu_fiu_being

myślę, że tu chodzi o to, że przyszłe czarownice rodzą się z jakimiś predyspozycjami. We wspomnieniach Tituby mamy Hale'a, który wybiera niewolników i wybiera właśnie ją, nie inne dziewczynki, potem Tituba trafia do tej a nie innej rodzinny, bo to Hale ją prowadzi. Myślę, że chcą pokazać, że mimo tej możłiwości sprzedania duszy liczą się jednak dziedziczne talenty.

elfira

A jak to się ma do Mary?

ocenił(a) serial na 8
Fiu_fiu_being

o rodzinie Mary nie wiemy nic, ewentualnie czegoś nie pamiętam i moja teoria bierze w łeb :D ale Tituba ze statku trafia od razu do rodziny Mary i zaprzyjaźniła się z nią, myślę, że nie łączyli dwóch przyszłych wiedźm ot tak i że wiedzieli, żeMary ma być tą, która będzie ich prowadzić. Snuje te teorie i co jeden wniosek to wychodzi następny xd zobaczymy

ocenił(a) serial na 8
Fiu_fiu_being

Ja to właśnie tak interpretuję. Wydaje mi się nawet, że jest to bardziej powszechny sposób zostawania wiedźmą niż poprzez pakt z diabłem. Kilkukrotnie było wspomniane, że czarownice chcą głównie móc żyć w spokoju. To by sugerowało, że to one są prześladowane przez purytan, a nie zaś świadomie i z premedytacją występują przeciwko wierze. Poza tym tylko Mary Sibly w wyniku paktu uzyskuje wysoką pozycję i bogactwo. Sędzia i burdelmama może coś znaczą, ale nie mamy powodów przypuszczać, że było to uzyskane magicznie. Reszta zboru to zwykli mieszkańcy lub nawet kryją się w lesie.

matips

Tak też mi się wydawało właśnie, moim zdaniem po prostu są dwie drogi....
może żeby zyskać większą moc trzeba mimo urodzenia się czarownicą i tak zawrzeć pakt z diabłem?