PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=438773}

Sanktuarium

Sanctuary
2008 - 2011
7,0 3,3 tys. ocen
7,0 10 1 3323
Sanktuarium
powrót do forum serialu Sanktuarium

dam na kredyt 7 ;)

ocenił(a) serial na 7

Poki co troche dziwnie to wygląda... Wczoraj zobaczylem 8 miniodcinkow i najbardziej podobala mi sie w nich czolowka :) Zrobiona naprawde porzadnie, z fajna muzyka w tle, w mrocznym klimacie - za to duzy plus. Kolejnym plusem dla mnie, jako fana Stargate jest fakt, ze seriale te sa robione przez tych samych ludzi ;). Fajnie zobaczyc swoje ulubione postaci z Gwiezdnych Wrot w innych, mroczniejszych rolach. Do tego Dr. Will Zimmerman imho jest przerysowanym Danielem Jacksonem. Aktor odtwarzajacy ta role stara sie nawet kopiowac mimike Michaela Shanks'a, chociaz do oryginalu sporo mu brakuje :D... No i sama fabula - poruszona legenda o Merlinie i Morgan la Fey - to juz gdzies bylo :).
Jesli chodzi o minusy - srednio wychodzi montaz aktorow z tlem - czesto widac znaczna roznice w oswietleniu, albo nienaturalna interakcje potworow z ludzmi - jak juz robia film w calosci w technice greenscreen mogliby to troche dopracowac - chociaz na pewno taki montaz nie jest prosty, a to co mamy teraz nie wyglada najgorzej wiec moze sie czepiam ;).
Poza tym tworcy staraja sie w niektorych momentach wrzucic jakies smieszne teksty rodem ze SG... O ile w gwiezdnych wrotach traktowalo sie je jako spory atut serialu o tyle tutaj niebardzo pasuja :/. Serial ma byc mroczny, a takie rzeczy dosc mocno psuja atmosfere.
No i jeszcze odnioslem wrazenie, ze sceny sa poukladane strasznie chaotycznie, jakos brakowalo mi logiki w ich kolejnosci. Wygladalo to jakby najpierw wszystko nakrecili a potem na 5 minut przed wystawieniem odcinka w sieci ktos na szybko poskladal pare scen w calosc :D. Także podejscie scenarzystow jest troche zbyt naiwne - rozsmieszyla mnie scena kiedy Wexford wyciagnal z jednej ze swoich 4 czy 5 szuflad akurat to czego potrzebowal :D Moze to byl specjalny zabieg ale nawet jesli to do mnie zupelnie nie trafil ;] Duzo lepiej zrobiliby gdyby na przyklad znalal ten zwoj wsrod 50 innych lezacych na jakiejs stercie papierow :P
Tak czy inaczej to tylko miniseria, bez wysokiego budzetu wiec na razie jestem w stanie te mankamenty wybaczyc :)
Miejmy nadzieje, ze w nastepnym sezonie, robionym juz dla telewizji Sci-Fi tworcy bardziej sie przylaza do swojej pracy i dostaniemy swietny, oryginalny show bo Sanctuary w mojej ocenie ma spory potencjal.