PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=799120}
7,4 10 tys. ocen
7,4 10 1 10128
6,0 2 krytyków
Seven Seconds
powrót do forum serialu Seven Seconds

Mam pytanie dotyczące jednej kwestii:
skoro zaproponowano Jablonskiemu uklad od 5 do 8 lat za wydanie pozostalych, to dlaczego mimo ze wzial na siebie cala wine dostal tak niski wyrok? Przeciez jego prawniczka powiedziala, ze to dla niego dobre rozwiazanie i w przeciwnym razie moze dostac kilkadziesiat lat. Dopiero skonczylam ogladac, moze musze jeszcze raz obejrzec zeby to zrozumiec, ale bede wdzieczna za wyjaśnienie ;)

ocenił(a) serial na 8
add00012

Trochę się podpinam.

Wcześniej KJ mówiła kilka razy, że zazwyczaj wyrok to 5-10 lat, ale gliniarze dostają dużo mniej. Bardziej straszyła prawniczkę tym, że zaryzykują tym wątkiem rasistowskim, a z ławą przysięgłych nigdy nie wiadomo. Po prostu mogła być loteria. Tu miał pewniaka 8 lat zamiast 30.

Z drugiej strony, według mnie przyznanie się przez niego do współpracy z resztą gliniarzy tym bardziej wskazywałoby na ten wątek rasowy - mieli dużo więcej czasu, aby przyjrzeć się ofierze i o tym porozmawiać, więc działania były bardziej planowane. Ale może ten system sprawiedliwości działa trochę inaczej :D

Zdziwił mnie bardziej brak reakcji na ten (niecały chyba) rok więzienia. Adwokat wyglądała, jakby koleś dostał 30 lat i on tak samo wyglądał. A przy takim wyroku, bez wrabiania reszty kumpli... no wygrana że hej, więc dziwne reakcje.

ocenił(a) serial na 9
add00012

Tez tego nie kumam

ocenił(a) serial na 5
add00012

Jam mam teorię, że ot był "chłyt" scenarzystki, która za nic nie mogła pokazać, że biały sędzia w "białym" systemie wymiaru sprawiedliwości wyda sprawiedliwy wyrok w sprawie, w której pokrzywdzony jest afroamerykanin, wiec "kazała" mu wydać super niesprawiedliwy i wyszła totalna groteska z tego.

Na prawie w USA (właściwie prawie w stanie New York) się nie znam, ale rozumiem, że skoro Dżabloński nie zawarł ugody, to ryzykował dużo większym wyrokiem niż 5-8 lat, ale też mógł liczyć na dużo łagodniejszy od proponowanego, a nawet uniewinnienie. Takie ugody to typowe spotykanie się po środku.

Na marginesie: w polskim prawie policjant (na którym spoczywa prawny szczególny obowiązek pomocy - zapobiegnięcia śmierci rannej osoby) odpowiadałby za zabójstwo, a nie, jak zwykły obywatel, za nieudzielenie pomocy.

ocenił(a) serial na 7
Imightbewrong0

Odpowiedź jest prosta - na obecnym etapie wobec Jabłońskiego byl wystosowany zarzut przestępstwa na tle rasowym. Stąd 20-30 lat pozbawienia wolnosci. Przysiegli z tego zarzutu go oczyscili, zostal zwykły wypadek 3-5 lat a sędzia jeszcze postanowił nadzwyczajnie złagodzić.