Film może nie należy do najlepszych, które oglądałam, ale można wypisać plusy i minusy.
+ bardzo dobry podkład muzyczny, który naprawdę mi się podoba,
+ trochę inna fabuła (serial jest tylko oparty na serii książkowej, a więc akcja nie musi wyglądać identycznie jak w książce, co niektórym osobom niestety ciężko zrozumieć) jest dość ciekawa, bo ma trochę inaczej wyglądające zakończenia aniżeli w książce,
+ bohaterowie drugoplanowi mają swoje momenty,
+ aktorzy dobrze wyglądają co pasuje do opisu w książce (niektóre komentarze, które czytałam były o tym, że za bardzo, ale przecież to są pół-anioły!),
- 1 sezon jest trochę drętwy (dlatego polecam obejrzeć kolejne sezony, bo w drugim czujemy emocje podczas oglądania),
- gra aktorska niezbyt powala, aktorzy powinni po prostu czasem bardziej się postarać (dołączę do tego kwestię wieku, która także się pojawiła w komentarzach - otóż gdyby aktorzy byliby nastolatkami, ich gra byłaby raczej trudniejsza do wyszlifowania i tym bardziej gorsza od aktorów kilka lat starszych),
- scenariusz zepsuł dość mocno klimat, a więc także oceny oglądających,
- efekty specjalne wyglądały po prostu słabo,
- serial podobny oceną do filmu, co pokazuje, że reżyser mógłby jeszcze bardziej postarać się wykorzystać potencjał z książek.
W filmie natomiast denerwowało mnie chyba troszkę więcej faktów (przez pół filmu półotwarte usta Clary, Isabelle miała kilka linijek tekstu, a w serialu jak i w książce odegrała większą rolę co było ciekawe, akcja zbyt szybko leciała, a przecież to miała być tylko 1 część a nie 3 na raz i szkoda, że muzycznego klimatu brakowało), ale jednak gra aktorska wydawała mi się ciut lepsza, a także miejsce akcji.
Myślę, że ocena po obejrzeniu wszystkich 3 sezonów jest bardziej obiektywna niż po obejrzeniu jednego, kilku odcinków czy jednego sezonu.
Dlatego - tak na marginesie - nie przepadam za ludźmi, którzy po obejrzeniu pierwszego odcinka piszą, żeby nie oglądać niczego, bo było głupie i w ten sposób zniechęca wszystkich. I nie mówię tu o danym serialu tylko o wszystkich ;) .
Serial raczej nie trafi na najwyższe miejsca w biblioteczkach seriali, ale od niechcenia przez młodzież (choć może nie przez każdą osobę) może być obejrzany.
Dziękuję za przeczytanie tak długiej opinii :)