Proszę was o pomoc gdyż wlasnie skonczylam ogladac shameless us ( szkoda ze trzeba czekac tak długo na nowy sezon ) i zastanawiam się nad zaczęciem wersji uk ale mam obawy ze jak zaczne ogladac to będę wiedzieć wszystkie watki które mogą znaleźć się w wersji us i nie będą już mnie smieszyc.No i nie wiem czy tamta wersja uk jest warta w ogole oglądania ??
Macie może jakies inne pomysły na seriale w tak wariackim stylu jak ten ??
pozdrawiam :)
Jak obejrzysz UK, to się zniechęcisz, nie rób tego, poczekaj na czwarty sezon tego naszego :D
Sama widziałam pierwszy odcinek UK i to było jak jedno wielkie nieporozumienie... Dziwne ujęcia, dziwne postacie, chyba głównie chodzi o to, że niewiarygodnie szpetne... o.O
Spróbuj innych produkcji Showtime, widziałaś Weeds? a Dextera? i koniecznie Little Britain, pzdr
Dzieki za podpowiedzi - oczywiście ''dextera'' oglądam :) weeds kiedyś wiem ze obejrzałam 1 odcinek i jakos mnie nie wciagnelo - może nie dalam mu szansy się rozkrecic ??!!
Ja bym na Twoim miejscu obejrzał wersję UK. Ja skończyłem na 8 sezonie UK i 3 US.
Generalnie jest to zupełnie inny serial - praca kamery, montaż czy muzyka jest w zupełnie innym stylu niż w produkcji Showtime (nie mam na myśli, że gorszy, jest inny po prostu - chociaż wielu zarzuci, że gorszy). Inaczej też dobrano bohaterów. W wersji UK wydają się być bardziej naturalni, w takim sensie, że nie każdy jest fajny i piękny, jak to mają w zwyczaju pokazywać w swoich produkcjach Amerykanie - podkreślam jednak w tym miejscu, że nie mam nic przeciwko doborowi postaci w wersji Showtime.
Jeśli chodzi o fabułę. Showtime w 1 sezonie skorzystał z wątków z 1 i 2 UK, potem poszedł już swoją drogą fabularną. Czasami zdarzają się lekkie powiązania z wersją UK, ale o czymś takim jak powielanie fabuły nie ma mowy, tak więc w kwestii spoilerów możesz być spokojny.
Napisy. I tu jest problem - do pierwszych 2-3 sezonów polskie napisy do wersji UK są, potem bywa różnie, są pojedyncze odcinki gdy
ich brakuje, w niektórych sezonach nie ma w ogóle. W serialu jest sporo slangu angielskiego i naprawdę mogą się przydać osobom, które są nawet na poziomie średnim. Ogólnie polecam zapoznanie się z tą wersją, miła odskocznia, poznanie oryginału i jak już pisałem na początku, inny serial, zwłaszcza w kwestii technicznej.
Jeśli szukasz innych seriali na szybko mogę Ci z czystym sumieniem polecić Breaking Bad oraz Homeland (również od Showtime).