PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528992}

Sherlock

2010 - 2017
8,5 238 tys. ocen
8,5 10 1 237913
7,9 46 krytyków
Sherlock
powrót do forum serialu Sherlock

Andrew Scott jako Moriarty

użytkownik usunięty

W parę dni obejrzałem odcinki wszystkie i stwierdzam że chyba nigdy nie widziałem tak kapitalnie zagranej postaci w telewizji jak Moriarty w wersji Scotta. Ta jego kombinacja piskliwego głosu z krzykiem i wzrokiem mordercy jest niesamowita.

ocenił(a) serial na 10

Dostał za to kilka zasłużonych nagród. No i zgadzam się oczywiście. Pamiętam jak w jakimś wywiadzie powiedział, że cieszył się, że pozwolili mu zagrać Moriartego 'po swojemu'. Strzał w 10. I jak to dziś w EsceRock mówili - casting, bohaterowie, aktorzy to zajebiście mocna strona tego serialu. <3

ocenił(a) serial na 10
LadyDomi

Można gdzieś tego posłuchać? Bo słuchałam od połowy.

ocenił(a) serial na 10
lkulka

Pewnie będzie do odsłuchu na stronie Eski, ale jeszcze jest audycja z zeszłego tygodnia, więc trzeba poczekać :)

Zgadzam się, powstało już tylu serialowych i filmowych morderców i psychopatów, a on stworzył coś zupełnie nowego :)

elfka77

No tak nie do końca "coś nowego". Prawda, że wcześniejsi prof. Moriarty byli raczej chłodnymi profesjonalistami, bo kanon książkowy pokazywał Moriarty'ego jako takowego, ale styl odgrywania postaci wcale nie jest taki nowy.
Zauważcie podobieństwo Moriarty'ego do Jokera i Pytajnika z serii Batman. Ten sam psychiczny błysk w oku, chłodna kalkulacja pod płaszczykiem opętania, wzbudzanie w widzu uśmieszku.
Moriarty to taki sam socjopata jak Sherlock, to jego karykaturalne przeciwieństwo. Ktoś taki, jak Hyde dla Jekylla.

Sabcia

Nie chodzi mi tylko o charakter, ale sposób bycia, mimiki, poruszania się, a zwłaszcza głosu. Na początku, kiedy pojawił się Moriarty, nie mogłam przyzwyczaić się do jego momentami piskliwego głosu, byłam w totalnym szoku, że zrobili Moriarty'ego w taki sposób. Ale po krótkiej chwili już mnie "kupił".