PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528992}

Sherlock

2010 - 2017
8,5 238 tys. ocen
8,5 10 1 237701
7,9 46 krytyków
Sherlock
powrót do forum serialu Sherlock

Dziwny serial, obejrzałam odcinek pilotowy i stwierdzam że serial jest słaby. Bardzo dziwna produkcja.

ocenił(a) serial na 10
nudecroft

Dlatego, iż jest to:
-serial świetnie napisany. Gatiss i Moffat czerpią garściami z twórczości Conan Doyle'a, dostosowując ją w swoim stylu, po mistrzowsku, do współczesności. Ale by to wyłapać, znaleźć i docenić niuanse, trzeba dzieła o Sherlocku Holmesie przeczytać. Nie wspominając o cliffhangerach.
-serial świetnie zagrany, z genialnymi aktorami i mistrzowsko napisanymi postaciami.
-serial brytyjski do szpiku kości. Ale to trzeba samemu odnaleźć, pozachwycać się klimatem, akcentem i żartami.
-serial z genialnymi tekstami i poczuciem humoru.

ocenił(a) serial na 1
czarna_mamba_9

R U 4 REAL?

No dobra może i jest. Być może odcinek specjalny którego oglądałam nie podobał mi się i stąd moja opinia. Ten odcinek specjalny zniechęcił mnie do obejrzenia kolejnych i to w zasadzie tyle.

ocenił(a) serial na 8
nudecroft

ten odcinek to był wybitny fan service, naszpikowany smaczkami i puszczaniem oczek do fanów
nie dziw, że się nie podobał, bo jak miał się podobać, skoro nie znasz serialu

ocenił(a) serial na 1
Kasiek_haz

Może faktycznie powinnam obejrzeć najpierw serial no ale skąd mogłam o tym wiedzieć?

ocenił(a) serial na 8
nudecroft

wydaje mi się że gdy odcinek ma dopisek "specjalny" i premierę po 3 całych sezonach, mówi sam
za siebie

logicznym wydaje się zaczynać serial na początku, od pilota

ocenił(a) serial na 1
Kasiek_haz

Oczywiście, możesz mieć słuszność ale należy wziąć pod uwagę kilka kwestii a mianowicie to, iż miałam okazję obejrzeć odcinek specjalny i z ciekawości tak zrobiłam.
Pytanie moje jest, dlaczego odcinek specjalny tak bardzo różnił się od samego serialu i tak bardzo odbiegał diametralnie od głównego serialu? Odcinek specjalny nie zaciekawił mnie kompletnie i zarazem wprowadzał mnie w błąd sugerując że cały serial ma taki właśnie styl co odcinek specjalny. Mam nadzieję że to jest jasne. Odcinek specjalny był dla mnie wydumany, przerysowany i przekombinowany i kompletnie mi się nie podobał. Myślę że moja ocena zdecydowanie dotyczy tego specjalnego odcinka a nie serialu jako tako, który może być całkiem udanym serialem.

czarna_mamba_9

To mi wytłumacz geniuszu ile seriali ma 90 minutowe odcinki a pojedyncza seria która nie pojawia się co roku ma aż 3 odcinki czyli w sumie co ileś lat wypuszczają 6 odcinkowy serial... WTF? "Paco i jego ludzie też trwał ok. 80 minut ale miał co roku 13 tak długich odcinków