PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528992}

Sherlock

2010 - 2017
8,5 240 tys. ocen
8,5 10 1 240263
7,9 53 krytyków
Sherlock
powrót do forum serialu Sherlock

Co sądzicie o 3 odcinku 3 serii Sherlocka?

ocenił(a) serial na 10
unhappyperson

To co o każdym -był rewelacyjny :D

ocenił(a) serial na 10
unhappyperson

Był tak dobry, że czuję się jakbym właśnie została sierotą.

ocenił(a) serial na 10
unhappyperson

Uważam, że był fantastyczny. Żałuję tylko, że tak długo musimy teraz czekać na kolejny sezon, bo czuję wielki niedosyt.

unhappyperson

Niewątpliwie był rewelacyjny.

ocenił(a) serial na 10
unhappyperson

Wiadomo kiedy będzie 4 seria ? I czy w ogóle będzie ?

ocenił(a) serial na 10
Mrs_Riddle

2016.

ocenił(a) serial na 9
aiiish

Że co? Dlaczego dopiero w 2016?

ocenił(a) serial na 10
grzegorz_021

Sezony wychodzą co 3 lata. Pierwszy był w 2010, drugi w 2012, trzeci ukazał się w roku 2014. Poza tym, podawane oficjalnie informacje też już mówią o premierze 4 sezonu dopiero za 2 lata. ;x

ocenił(a) serial na 9
aiiish

Właściwie to tradycja, że sezony wychodzą co 2 lata. Moriarty naprawdę żyje, a jeśli tak to jak przeżył? Sezon kończy się w takim momencie i trzeba czekać. No ale w końcu to też tradycja:)

ocenił(a) serial na 9
aiiish

Głupi jest ten serial, nie dość, że tylko 3 odcinki na sezon (wiem, że każdy trwa 1.5 godziny), to trzeba jeszcze tyle czekać na następną serię XD.

ocenił(a) serial na 10
grzegorz_021

Chyba właśnie w tym problem, że ten serial nie jest głupi, a fantastyczny i dlatego tak przykro jest myśleć, jak długo trzeba teraz czekać. ;) No i właśnie to jest kiepskie, że są tylko 3 odcinki na sezon, powinno ich być co najmniej kilka razy tyle. ;)

ocenił(a) serial na 9
aiiish

Z tym, że serial jest głupi, to był oczywiście żart ;). Ale reszta była już na poważnie, wiem, że twórcy tak sobie to wymyślili, ale sezon mógłby liczyć chociaż z 6 odcinków.

unhappyperson

1. Brak napisów w TVP spartoliło postać Magnussena, jego "czytanie ludzi". To samo brak "kłamcy" przy Mary.
2. Za zniszczenie żartu Sherlocka o świętach powinni wykastrować tłumacza.
Niech ci pajace z telewizji porównają swoje tłumaczenia do amatorskich napisów w internecie, żenada.

ocenił(a) serial na 10
Grajcz

Za punkt pierwszy TVP powinna siebie wysłać na jakąś karną misję. Nawet już nie staram się zrozumieć co kieruje ludźmi pracującymi w tv publicznej.

Grajcz

Akurat amatorskie napisy z netu nie zawsze są lepsze :/ Czasem ma się wrażenie, że tłumaczący używają translatora Google. I tak - mam na myśli napisy do Sherlocka :/

innertia

Mi się nie zdarzyło trafić na napisy z translatora, poza tym w napisach raczej dobrze oddają żarty.
A lektor w TVP zabija cały humor, naprawdę nie rozumiem czemu oni tak przekręcają niektóre teksty.

ocenił(a) serial na 10
Grajcz

żeby nadążyć za akcją oraz kwestiami, często w języku polskim nie ma krótkich odpowiedników angielskich słów, inna jest gramatyka i idiomy. Dla przykładu - jet lag, wszyscy wiedzą, o co chodzi, ale żeby na prawdę oddać całe znaczenie po polsku należałoby powiedzieć - zmęczenie spowodowane nagłą zmianą strefy czasowej. Oczywiście jest to przypadek specyficzny, zwykle różnice nie są tak duże. Wyczytanie danej kwestii przez lektora zajmuje więcej czasu, niż przeczytanie napisów w myślach - zwłaszcza, jeżeli zna się język i napisy pełnią funkcję przyspieszenia rozumienia tekstu i przybliżenia nie znanego słownictwa. Osobiście uważam, że lektor i dubbing jest dla małych dzieci i osób starszych, które nie dowidzą/nie potrafią jeszcze czytać/ nie znają języka.

Co do zabijania humoru - lektor ani napisy lepiej lub gorzej przetłumaczone) NIGDY nie oddadzą całkowicie/ lub w każdym przypadku gry słów w innym języku! To, że rozumiesz te żarty jest spowodowane znajomością angielskiego.

Podsumowując, to nie wina TVP, że nie wszystko jest wiernie oddane - to jest po prostu "awykonalne" (przynajmniej w stopniu, jakiego większość ludzi oczekuje tj. 100 procentowym). Obecnie jet pełno innych możliwości, dlatego polecam korzystanie z nich zamiast oczekiwania nie wiadomo czego.
Pozdrawiam.

Grajcz

Możesz napisać o co chodziło z tym żartem i na czym polegał? Gdybym wiedział że TVP tak spartoli emisje tego serialu to bym obejrzał z innych źródeł, a teraz oglądać powtórnie odcinki to jednak nie to samo.

LeeHarveyOswald1986

Gdy Sherlock i John wychodzą do śmigłowca Sherlock mówi że to ekstremalnie niebezpieczne, itp.
John: Ale są święta!
Sherlock: Czuje się tak samo...oh, miałeś na myśli prawdziwe święta?
Ot, taki smaczek oddający stosunek Sherlocka do niebezpieczeństwa:)
A w TVP ucięli fragment "czuje się tak samo" przez co cały żart stracił sens.
Dużo lepiej to wypada w oryginale, nie wiem czy tu można dać linki więc wstukaj sobie w youtube "sherlock it's christmas".

Sporo takich detali i żartów pozmieniali.

Grajcz

Czy w ogóle w tej serii w TVP były te napisy? Np. co myśli Sherlock? Bo nie pamiętam, żeby w ogóle było coś takiego przy Mary w 3x1.

innertia

Właśnie że nie było.
To dziwne bo w pierwszych dwóch seriach napisy były.

Grajcz

Porażka :/ Właśnie ta scena z Mary wydała mi się dziwna - że Sherlock ją "obczaja" i nie ma żadnych wniosków...

innertia

To akurat sprawka BBC - z niewiadomych mi przyczyn zagranicznym telewizjom sprzedawali 3. sezon bez napisów.

Grajcz

Już za przetłumaczenie tytułu obrazu Turnera jako "upadek Reichenbacha" w 2 seriii powinni wykastrować tłumacza plus dożywotnio zakazać tłumaczenia! :/ Skandal.

ocenił(a) serial na 10
unhappyperson

Ogólnie to mi się podobał, chociaż uważam, że mogli zostawić nas w niepewności i nie pokazywać Moriartiego, tylko wysłać Sherlocka na wygnanie ;) I czy to sobie uroiłam, czy Mycroft chciał wysłać Sherlocka do Polski? Europa Wschodnia Europą Wschodnią, ale mignęła mi tam mapa Polski chyba :D

ocenił(a) serial na 9
ayylin

No właśnie, Mycroft patrzył na mapę Polski.
http://sherlockpolska.tumblr.com/image/73209130500

ocenił(a) serial na 10
piotr291092

dobrze, nie zwariowałam i nie wmówiłam sobie tego ;) Bałam się

ocenił(a) serial na 9
piotr291092

swoją drogą ciekawe co by robił w PL, inwigilował Tuska i badał sprawę Tupolewa z Marcinkiewiczem a na dokładkę badał okoliczności śmierci samobójców? xD

ocenił(a) serial na 10
assassin47

hahahhahahah leżę w tym momencie (btw chyba z Macierewiczem, Marcinkiewicz to ten od Isabell :D)

ocenił(a) serial na 9
ayylin

wiem wiem, że z Macierewiczem :D z racji późnej pory i wielu wrażeń po zakończeniu odcinka palce same błądziły po klawiaturze i o pomyłkę nietrudno ;)

ocenił(a) serial na 10
assassin47

rozumiem, rozumiem :)

assassin47

Hmm..."Ugly DUCKling".
Obstawiam coś z Kaczyńskim.

ocenił(a) serial na 10
Grajcz

hahahahhahhahah kocham <3

Grajcz

polać mu, bo dobrze pisze xD

ocenił(a) serial na 8
ayylin

Mnie też mignęła, to nie urojenia ;)

ocenił(a) serial na 10
ayylin

też odniosłam takie wrażenie, ciekawe by to było :)

ocenił(a) serial na 10
ayylin

no to niedziwne, ze Mycroft wykalkulował, że przeżyje tam góra 6 miesięcy ;D

ocenił(a) serial na 10
Oloka96

hahahha no ja bym mu na pewno żyć nie dała. Niech bym tylko dorwała go w swoje ręce :D

ocenił(a) serial na 10
Oloka96

za najniższą krajową xD

ocenił(a) serial na 9
Oloka96

angielski uroczy socjopata, kierujący się w życiu logiką i tylko logiką, w Polsce. Sześć miesięcy to wariant skrajnie optymistyczny...

ocenił(a) serial na 10
unhappyperson

Świetny. czy to prawda że kolejny sezon dopiero w 2016?

ocenił(a) serial na 9
niewazne_1997

Niestety tak. Sezony ukazują się co dwa lata

ocenił(a) serial na 10
niewazne_1997

Tak tu koleżanka napisała ale ja nie wyobrażam sobie czekać aż dwóch lat :/

ocenił(a) serial na 10
Mrs_Riddle

Tydzień się dłużył, dwóch lat nie wytrzymam :(

ocenił(a) serial na 10
magda28

Pomyślcie, że na piąty (a ponoć ma być) będziemy czekać do 2018. To jest nieludzkie!

ocenił(a) serial na 10
Mrs_Riddle

to co ja będę robić przez ten czas? o nauczę się metod indukcji i dedukcji

ocenił(a) serial na 8
unhappyperson

nie wiem co o tym odcinku myśleć
Sherlock zabija typa z zimna krwią i potem jest wolny bo jest potrzebny , trochę to naciągane

ocenił(a) serial na 10
panteraworange

No ale w sumie ten Magnussen powiedział coś, ze Mycroft jest jednym z najpotężniejszych ludzi Anglii, więc mógł załatwić Sherlockowi wolność. Poza tym Magnussen powiedział też, że największą słaboscia Mycrofta jest jego brat. Myślę, ze pod tą pozą Mycrofta na nieczułego i kompletnie nie potrzebującego Sherlocka, to on jednak tego brata (na swój kompletnie dziwaczny sposób) kocha :)

ocenił(a) serial na 8
ayylin

oglądając ten odcinek to myślałem sobie " w końcu trafił na lepszego od siebie" no i że nie skończy się jak zwykle czyli wygrają ci "dobrzy "
Magnussen pokonał Sherlocka tym czym on zawsze wszystkich pokonywał : wiedzą , inteligencją , sprytem
widziałeś minę Sherlocka kiedy dowiedział się że nie ma żadnego archiwum , wyglądał jak zbity pies i posuną się do najprostszego a jednocześnie najprymitywniejszego rozwiązania czyli zabił go z zimną krwią

mam nadzieję że z Moriartim rozwiążą to lepiej , że jak ktoś będzie lepszy od Sherlocka to nie że go kropnie i nic się nie stało bez żadnych konsekwencji dla niego czy jego bliskich

ocenił(a) serial na 10
panteraworange

też się zdziwiłam, że tak po prostu go zabił, ale znowu to znowu chodziło o Watsona (a jak wiadomo dla niego Shelock zrobi wszystko)