PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528992}

Sherlock

2010 - 2017
8,5 240 tys. ocen
8,5 10 1 239855
7,9 53 krytyków
Sherlock
powrót do forum serialu Sherlock

Bardzo interesująca koncepcja, myślicie że organizacja umysłu/pamięci w taki sposób jak działa to u
Sherlocka jest realna? Z pewnością sama idea nie jest całkowicie wyjęta z palca, nawet na Wikipedii
można poczytać o tej technice, jednak wg mnie w serialu mamy ją troszeczkę naciągniętą. Głównie chodzi
mi o S03E03, gdzie bohater "ucieka" do pałacu by w ciągu 3 sekund podjąć krytyczne dla przeżycia
decyzje. Jest także scena w pierwszym odcinku ostatniego sezonu, gdzie Watson każe Holmesowi w kilka
sekund przeszukać pałac w celu rozebrania bomby, czy takie wejście do pałacu nie wymaga skupienia,
relaksu i spokoju- jak to było w przypadku Magnussena?

I jeszcze jedna ciekawa sprawa, z ostatniego odcinka- kiedy Sherlock próbuje uratować się przed
śmiercią "objawia" mu się brat ze słowami ""Must be something in this ridiculous memory palace OF
YOURS that could calm you down " czyli "musisz mieć coś w TYM SWOIM niedorzecznym pałacu
pamięci..." Czy to nie sugeruje, że Mycroft również ma swój pałac i nabija się z tego bratowego? Starszy
Holmes intelektem dorównuje Sherlockowi, możliwe nawet że go przewyższa, czy każdy geniusz w serialu
stosuje technikę pałacu? Czy to opcja tylko dla wybitnie uzdolnionych?

użytkownik usunięty
boro98

Mnie też to zainteresowało :) Z jakiegoś powodu nie moge ci wysłać wiadomości na priv, jeśli możesz wyślij mi na maila tskin@daintly com Z góry dzięki

użytkownik usunięty
boro98

wysyłasz jeszcze?

boro98

Mogłbyś tez mi ? dagon1911@gmail.com

ocenił(a) serial na 8
boro98

jeśli można ja też poproszę, jeśli to nie problem :)
hana.krch@gmail.com

ocenił(a) serial na 10
boro98

Ja też bym prosiła :) ola9813@poczta.onet.pl

ocenił(a) serial na 10
boro98

Czy też mógłbum prosić ?
filipspytkowski@interia.pl
Bardzo dziękuję

ocenił(a) serial na 10
filpoosek

Wszystkie maile wysłane. Przepraszam za opóźnienie, nie było mnie przez jakiś czas.

boro98

Ja również bardzo proszę!
rg02040@gmail.com

ocenił(a) serial na 10
boro98

Jeśli możesz to poproszę, żebyś mi też wysłał te materiały! :)
aldrih96@gmail,com

ocenił(a) serial na 8
boro98

To ja też proszę :)
Anonim27@onet.pl

boro98

też poproszę, jeżeli to nie problem :) brachu5@interia.pl

boro98

Jeśli można to również poproszę o przesłanie. :)
msg_2010@wp.pl

ocenił(a) serial na 9
msg2010

trochę stary post, a sam boro98 nie logował się już od miesiąca, zatem czy ktoś, kto ma te materiały, mógłby się nimi ze mną podzielić?

ocenił(a) serial na 9
boro98

trochę stary post, a sam boro98 nie logował się już od miesiąca, zatem czy ktoś, kto ma te materiały, mógłby się nimi ze mną podzielić?

ocenił(a) serial na 9
luki1852

Masz ten artykuł? Zależy mi żeby go przeczytać a jakoś wątpię w szybką odpowiedź boro98 więc jeśli go masz to mógłbyś mi podesłać :) albo ktokolwiek kto to ma.
mrs.cartoonist05@gmail.com

ocenił(a) serial na 9
Fatili

no niestety nikt mi nie podesłał... w zasadzie przestaję się łudzić po prawie kwartale, że znajdzie się ktoś kto nam odpowie

ocenił(a) serial na 9
luki1852

Szkoda ale wydaje mi się że znalazłam coś podobnego
http://mnemotechnik-mnemonika.blogspot.com/2010/10/system-miejsc.html
Mam nadzieję że komuś pomogłam :p

ocenił(a) serial na 8
boro98

Ja także używam pałacu pamięci - ale to dla mnie technika mało praktyczna a na pewno zbyt czasochłonna. Nie wiem czy się zgodzicie ale późniejsze wyszukiwanie informacji jest trudne. Gdy używam pałacu pamięci w stylu domu z czasem informacje deformują się to też muszę się często "spacerować", a jak przejrzeć miliony zakotwiczonych obrazów. Może i jestem w stanie zapamiętać kilkanaście książek, ale co z tego- sama ich transkrypcja jest trudna nie wspominając o późniejszej translacji. Dochodzę do wniosku, że pałac pamięci to bardziej spiżarnia informacji które trzeba szybko wykorzystać aby się nie zepsuły- można temu zapobiec często zwiedzając komnaty pałacu, ale wtedy wbrew pozorom informacje nie zostają w pałacu tylko przechodzą pod kontrolę ''głębszych'' obszarów mózgu- to tak jak ze zwykłym zapamiętywaniem. Wcześniej myślałem, że problem leży w indeksowaniu ale to nie prawda- stworzyłem pałace: symboli, liczb, słów, rzeczy, zjawisk, liter- to też nie naprawiło mojego problemu z deformacją i szybkością odnajdywania wspomnień.
@boro jak radzisz sobie z indeksowaniem, jak się ma trwałość wspomnień?

ocenił(a) serial na 10
thesocjal

Trochę nie rozumiem Twoich problemów, bo ja takowych nie odczuwam. Wystarczy, że pomyślę, o rzeczy, którą mam zapamiętaną a przenoszę się w miejsce gdzie się znajduje. Co do translacji to może racja, numery czasem zabierają trochę czasu, ale perspektywa świetnej pamięci jest bardziej przekonująca niż czasem dłuższe 'deszyfrowanie'. Nie wiem pod jaką kontrolę Twoje wyobrażenia przechodzą, u mnie wszystko jest na swoim miejscu. Mam jeden pałac (jeden, w którym są informacje, drugi rozluźniający, no i mój dom, w którym mam przypisane liczby konkretnym rokom, żeby móc ustalać jaki dzień tygodnia jest w jakikolwiek dzień roku (np. 03.04.1792 był poniedziałek)) , który ma w różnych miejscach różne informacje. Parter jest pamięcią krótkotrwałą, przez niedziałającą windę można przejść do korytarza historycznego, który ma drzwi z różnymi okresami w historii, a tam daty. Przez drabinkę pod kwiatami na parterze można przejść do specjalnego pomieszczenia, w którym są parki narodowe. Wychodząc na dwór można wejść do labiryntu, gdzie jest poczet królów Polski. Na piętrze jest sala matematyczna, też rozdzielona na poszczególne segmenty; oraz pokój numerów telefonicznych. Na drugim piętrze są różne informacje, w sali balowej daty urodzin/rocznic/imienin etc., oraz korytarz, w którym znajdują się różności, tematy z biologii, zakładki do książek, numery do kłódek w rowerach, numery mieszkań. Na 3 piętrze mam alfabet Morse'a. Nie mam żadnego problemu z przypomnieniem sobie obrazów, one ciągle są żywe na swoich miejscach. Możliwe, że masz źle skonstruowane obrazy albo sam pałac i dlatego coś w tym nie gra. Bo naprawdę, nie rozumiem, żadnego z Twoich zażaleń. Trwałość jest bardzo dobra moim zdaniem, ostatnio miała okazje się przetestować. Nie miałem czasu na spacerki po pałacu, przez ok. 1,5 miesiąca. Później się wziąłem za długi spacer i wszystko było nienaruszone i dokładnie odtworzone. Oczywiście jeśli już informacja była zapisana w pamięci długotrwałej (1h po zapamiętaniu, 1 dzień po zapamiętaniu, 1 tydzień po zapamiętaniu, 1 miesiąc po zapamiętaniu), nie wiem jak długo wytrzymują informacje niepowtarzane, ale myślę, że raczej nie byłoby z nimi najgorzej. Poza tym pałac pamięci jest tak niezwykłym miejscem, że chce się po nim spacerować i to jest najlepsze. Oprócz pamięci mamy dodatkowo frajdę (ofc. jeśli pałac jest zbudowany tak, że go lubimy ;)).

ocenił(a) serial na 10
boro98

Czy ja również mogę prosić o wysłanie materiałów? anniehall82@gmail.com

ocenił(a) serial na 10
boro98

To czy ja też bym mogła prosić? :) 1999monika@wp.pl

ocenił(a) serial na 10
boro98

Wybacz że tak dużo czasu minęło ale mam wielka nadzieje że nadal wysyłasz te publikacje. Mogłabym prosić? Bardzo mi zależy :) o . seretny @ wp . pl
Oczywiście bez spacji

ocenił(a) serial na 10
boro98

Hej :) Gdyby była jeszcze taka możliwość to też bym prosiła o przesłanie :)

lasssm58@gmail.com

Z góry dziękuję :)

boro98

To czy ja też bym mogł prosić? :) polekbolek404@gmail. com

boro98

Mógłbym Cię też prosić o wysłanie tych książek?

placeq0

na maila placeq0@gmail

boro98

Ja również proszę na mwloczyk@live.com :)

boro98

Czy ja także mogę prosić o tę publikację? Na ola357[malpa] autograf[kropka]pl :))

boro98

to i ja bym poprosił ;) stasqo@gmail.com

użytkownik usunięty
boro98

Ja też jestem zafascynowany tym tematem. Bardzo proszę o wysłanie na adres: Zygzakmcqeen@hotmail.com
Serdecznie dziękuję :)

ocenił(a) serial na 10
boro98

Można prosić o ową publikację od Pana, albo kogokolwiek, kto ją otrzymał?
Z góry dzięki.
E-amil:
razesiv@gmail.com

boro98

Jeżeli jeszcze wysyłasz, to ja również poproszę:) niestety nie mogę podać normalnie maila w poście(za krótko jestem na Filmwebie), dlatego trochę go podzielę spacjami, ale mam nadzieję, że nie będzie to bardzo duży problem. ania. m3 @ op . pl

ocenił(a) serial na 10
boro98

Cześć. Czy mógłbyś podesłać raz jeszcze? Poprzednia wiadomość usunęła się i nie mam pojęcia, gdzie to znaleźć :( Byłabym wdzięczna! :) gosik085@wp pl

ocenił(a) serial na 10
boro98

Czy mogłabym też poprosić o wysłanie publikacji ?? a.sobolewska7@vp.pl
Dziękuję ;)

ocenił(a) serial na 9
boro98

Też bym bardzo poprosiła :D
Mail: domanikia@wp,pl

boro98

Ja też poproszę, jeśli jeszcze wysyłasz: magdaaa97@gmail.com

ocenił(a) serial na 9
boro98

jeśli jest taka możliwość to i ja bym prosiła o książki skyeclover@gmail.com ;) jeśli ktoś mógłby się podzielić

boro98

Hey, jeśli jest jeszcze możliwość to też bym prosił o podesłanie na mail: keil1224@o2. pl (bez spacji)

ocenił(a) serial na 9
boro98

Ja też poproszę, jeśli jeszcze da radę! :) zzzakrzi@gmail.com

ocenił(a) serial na 9
boro98

Ja też poproszę, mógłbyś mi wysłać? japaula11@wp.pl ;)

boro98

Witam. Ja również bardzo bym prosił o te publikacje. Mój email to bartek10041996@wp . pl bez spacji oczywiście.

boro98

Jak ktoś ma możliwość to poproszę podesłać,
mateot93@gmail.com
Będę bardzo wdzięczny :)

boro98

Mógłby ktoś mi podesłać te materiały? otusia02@o2pl

boro98

Teeez poproszę! Palesiak23@gmail.com :)

ocenił(a) serial na 10
boro98

Bez sensu żebyś każdemu z osobna wysyłał. Czy ta publikacja jest autorstwa Krzystofa Galosa?

ocenił(a) serial na 10
fifarafas

Ale tak jest lepiej dla nich, zawsze mogą zapytać w razie potrzeby o coś itd. Nie tylko Galosa, podsyłam 2 książki. Widzę, że też jesteś mnemonistą? :)

ocenił(a) serial na 10
boro98

Powiedzmy, że początkującym:) A ten drugi tytuł możesz zdradzić?

ocenił(a) serial na 10
fifarafas

Napisałbym Ci na priv ale nie mogę wysyłać wiadomości :/

ocenił(a) serial na 10
boro98

akceptuj zaproszenie i powinno się udać :)

ocenił(a) serial na 9
fifarafas

ale czemu to taka tajemnica? podaj tytuł i autora publicznie, to więcej ludzi potencjalnie z tego skorzysta