PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528992}

Sherlock

2010 - 2017
8,5 238 tys. ocen
8,5 10 1 238263
7,9 46 krytyków
Sherlock
powrót do forum serialu Sherlock

Mycroft i obrączka

ocenił(a) serial na 10

Jak wytłumaczyć, fakt że Mycroft nosi obrączkę? Wiem, że prywatnie Mark Gatiss jest po ślubie, ale
przecież Mycroft nie ma żony

ocenił(a) serial na 10
Elinor

Zauważyłam to dawno temu, chyba w pierwszym sezonie. Nie mam pojęcia, nie znam odpowiedzi...

ocenił(a) serial na 10
Elinor

Może po prostu Mark Gatiss zapomniał jej ściągnąć zwykłe niedopatrzenie

ocenił(a) serial na 10
Merdolini

Też stwierdziłam, że to niedopatrzenie, choć w 1 sezonie myślałam, że może Mycroft jest żonaty/zamężny, no ale potem raczej wynika z serialu, że nie jest... Trochę to dziwne, bo o obrączce dla Johna pamiętali, a o zdjęciu obrączki przez Marka już zapomnieli... Chyba, że to ma jakieś 2 dno :D

ocenił(a) serial na 9
maryskac

John (Martin) nie jest żonaty w reality, więc obrączki raczej nie nosi. Amanda to jego partnerka życiowa

ocenił(a) serial na 10
malgorka

Miałam na myśli to, że właśnie pamiętali, żeby do filmu mu dać, po ślubie z Mary, a o zdjęciu obrączki Marka zapomnieli.

ocenił(a) serial na 10
Merdolini

no właśnie ciężko mi uwierzyć, że przez zwykłe niedopatrzenie, szczególnie w takim serialu gdzie każdy szczegół się liczy

ocenił(a) serial na 8
Elinor

nie czytałam książek, ale oglądałam kilka wersji Sherlocka i zdaje mi się że był żonaty, ale żona zmarła/odeszła od niego .... Taka jest moja koncepcja.

Elinor

Gdyby akcja miała miejsce w Polsce (albo innym praworęcznym kraju) powiedziałabym, że Mycroft poślubił swoją ojczyznę i pracę w rządzie (taka forma zakonu) bo wiadomo, że bracia Holmes mają dziwne zapatrywania na związki. A Mycroft jako ten bardziej formalny nosi obrączkę, a Sherlock żyje na kocią łapę.

Z racji tego, że akcja rozgrywa się w kraju leworęcznym to sugeruję raczej oznakę wdowieństwa, ale wątpię fabularnie żeby był do tego zdolny.

W książce żony nie było, bo był na tyle antyspołeczny że założył nawet klub antyspołeczników.

Podsumowując - nie wiem, ale też mnie to zawsze zastanawiało. Albo to oznaka jakiegoś stowarzyszenia, albo po prostu lubi biżuterię ;)

Kei_Kei

Zrobiłaś mi dzień tą obrączkową analizą :D

ocenił(a) serial na 9
Elinor

Nawet dzisiaj się nad tym zastanawiałam. :)
Nie przypatrywałam się dokładnie, ale wydaje mi się, że nosi ją przez cały czas, więc to chyba raczej nie jest niedopatrzenie. Przynajmniej wydaje mi się, że nie jest. Nie w "Sherlocku".Mycroft nie posiada też raczej żony ani męża...
Być może poślubił swoją pracę podobnie jak brat :) a obrączka jest symbolem oddania Wyspom Brytyjskim i królowej. ;)

Elinor

Obrączka oznacza: jestem zajęty, daj sobie spokój z flirtowaniem. Nosząc ją, nie trzeba się tłumaczyć, dlaczego nie ma się ochoty wyjść na kawę... co na pewno ułatwia życie osobie pokroju Mycrofta.

ocenił(a) serial na 10
Elinor

Gdzieś czytałam, że trzeba zwrócić uwagę, że obrączkę (?) na dłoni ma Mycroft, jego asystentka i "dziewczyna" Sherlocka.

ocenił(a) serial na 10
lkulka

Że niby jakieś tajne stowarzyszenie? On tę obrączkę od 1 sezonu nosi ....

ocenił(a) serial na 10
maryskac

Anthea również.

ocenił(a) serial na 10
lkulka

Może to rzeczywiście jakaś przykrywka, jak wsponimał/a (?) ACCb. Albo jeszcze czymś nas Mycroft zaskoczy :)

ocenił(a) serial na 10
maryskac

Znając twórców jeszcze nas zaskoczą. Ciekawe tylko jak. :)

lkulka

Może dostał ją od pewnego hobbita i myśli że jest niewidzialny ;)

użytkownik usunięty
Kei_Kei

nie chcę studzić waszego zapału, ale o ile pamiętam Mike nosi ją na prawej dłoni, podczas gdy ślubne obrączki w Stanach i UK nosi się na lewej :)
Na bank nie chodzi więc o małżeństwo... chociaż owszem zdarza się, że rozwodnicy przekładają obrączkę z lewej na prawą dłoń :D

Wspomniałam o tym powyżej ;)

użytkownik usunięty
Kei_Kei

a to przepraszam - herbata jeszcze nie zadziałała i oczy wpół przymknięte :D

Nie szkodzi dopiero od tego momentu jest "five o'clock power" ;)

ocenił(a) serial na 10

A Mark, chyba na lewej (?), czyli normalnie, jak ślubną obrączkę w UK, co znaczyłoby, że do filmu ją przekłada/zmienia, czyli, że jednak nie przypadek czy niedopatrzenie.... Robi się ciekawie :)

ocenił(a) serial na 10
maryskac

Przeczytałam, że na prawej ręce obrączke noszą wdowcy, ale jakos sobie nie wyobrazam zeby Mycroft był kiedyś w związku..

użytkownik usunięty
zuza_k

No wiesz? Z jego "ujmującą" osobowością i "łagodnym", "rodzinnym" usposobieniem miałby nie być kiedyś w związku? Not possible :D

ocenił(a) serial na 10

Moze jeszcze duzo rzeczy o nim nie wiemy ;)

użytkownik usunięty
zuza_k

to na pewno - i tak jest jednym z moich ulubionych charakterów :) ... a może raczej "charakterków" ;)

ocenił(a) serial na 10
Kei_Kei

Mycroft poślubił swoją parasolkę ;)

ocenił(a) serial na 9
Elinor

W dodatkach na drugiej płycie trzeciego sezonu zauważyć można ze Mark nosi dwie obrączki na obu dłoniach.

Elinor

Powodów może być wiele z tych jakie jeszcze nie padły to np. obrączka jest elementem przynależności do jakiejś grupy ( jak sygnet dla loży masonów - ciekawe, że w logo MI5 jest mnóstwo elementów masońskich )
może ma w nim ukryty cyjanek potasu :D może to pamiątka rodzinna , w UK obrączkę ślubną nosi się na lewej , wdowcy oraz osoby homoseksualne noszą na prawej ( ale nie jest to ścisła reguła ) może MH chce taką obrączką zbudować większy dystans do siebie ...