Według polskiej strony BBC premiera trzeciego sezonu w Polsce będzie 12.01.2014 o 22:00 na
BBC Entertainment.
http://www.bbcpolska.com/szukanie-programu?p=sherlock
Teraz tylko możemy się zastanawiać, czy BBC uraczy widzów brytyjskich wcześniej, czy zrobi premierę równolegle na wszystkich swoich stacjach, jak to ma byc z odcinkiem jubileuszowym "Doctora Who". Na stronie BBC nadal nie ma żadnej informacji...
Oby ta data była prawdziwa. Musi być i tyle. Nawet jest już jednozdaniowy opis pierwszego i drugiego odcinka.
Moim zdaniem BBC zrobi tak samo jak z Doctorem- premiera w UK i w pozostałych krajach odbędzie się tego samego dnia, no ale poczekamy, zobaczymy. Biorąc pod uwagę to, że ogłaszają już datę premiery w Polsce, myślę że informacja na stronie BBC to kwestia dnia, może dwóch :)
Byłoby to dla fanów znacznie prostsze - nie musieliby unikać internetu w czasie między premierą w UK a polską :-)
Jednak jakoś nie sądzę, "Doctor" to "Doctor", jego 50-lecie to wydarzenie wyjatkowe i niepowtarzalne. Dlatego wydaje mi się, że brytyjska BBC wyswietli "Sherlocka" wcześniej niż polska "BBC Entertainment". Zwykle poślizg wynosi ok. dwóch tygodni. Biorąc pod uwagę powtórkę 2 serii "Sherlocka" od 29 listopada - oraz premierę 1 odcinka w Londynie 15 grudnia - wypada mi z wyliczeń, że 22 lub 29 grudnia to najbardziej prawdopodobna data emisji "The Empty Hearse". Chyba że zdecydują się już na 15 grudnia, żeby uniknąć wycieku odcinka po projekcji filmowej... 8 grudnia kończy się sezon "The Paradise"...
Dość spekulacji, rzeczywiście w ciagu kilku dni powinniśmy się dowiedzieć :-)