PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528992}

Sherlock

2010 - 2017
8,5 239 tys. ocen
8,5 10 1 238988
7,9 51 krytyków
Sherlock
powrót do forum serialu Sherlock

Wszyscy się tak zachwycają tym Sherlokiem. Faktycznie, niezły, ale żeby dostawał aż 9/10 ? za dużo, o wiele za dużo. Tym bardziej, że już w pierwszym odcinku znalazłem dwa rażące błędy autorów.

1. Sherlok zakłada szal, owija nim płaszcz żeby zaraz w 2 scenie mieć go ładnie na szyjce, z ładnie ułożonym płaszczem (szal wewnątrz płaszcza, nie na nim tak jak założył go w scenie poprzedniej).

2. Dużo bardziej rażący błąd. Wattson utyka. To jego znak rozpoznawczy i w ogóle... a ż tu nagle w scenie, w której spostrzega w laptopie poruszający się cel (telefon), WYBIEGA bez problemu z mieszkania.

Jak dla mnie, na tak "zajebisty", dopracowany, stawiającyn a szczegóły detektywistyczny serial, dwie takie wpadki już w pierwszym sezonie, to zbyt wiele.

Obejrzę dalej, kto wie, może nawet się wkręcę, ale na pewno nie dostanie ode mnie więcej jak 8.

-2 za niechlujstwo i brak szacunku dla spostrzegawczego widza.

ocenił(a) serial na 9
j0k3r69

Ok tylko, że Watson nie miał problemu z nogą. On został postrzelony w rękę. To wszystko było tylko w jego głowie, sam Sherlock od początku to wiedział i chciał mu to udowodnić. Jak się później okazało w nagłej sytuacji John zapomniał o swojej "lasce".

ocenił(a) serial na 7
mandyS

To może czegoś nie zrozumiałem z tą nogą. Oglądam bez napisów a "czysty" angielski nie jest taki easy. W każdym razie wpadka z szalikiem zaliczona ;)

j0k3r69

Naprawdę? Przecież Sherlock nigdy nie nosi szalika na płaszczu. Zarzucił szalik na kołnierz, a potem go spod niego wyciągnął, zawiązując wprost na szyi. Gdzie tu wpadka? Nie zakładałeś szalika pod kołnierz?
A jeśli nie rozumiesz dialogów, nic dziwnego, że serial Cię nie zachwyca...

ocenił(a) serial na 7
ACCb

Obejrzyj sobie 1 odcinek i scenę, w której obaj Panowie się poznają. Najpierw ma szalik założony na kołnierz płaszcza (moim zdaniem wygląda to po prostu chujowo, no chyba że Ty tak nosisz). W kolejnym ujęciu zostaje to zgrabnie zatuszowane.

Wpadek jest na pewno więcej, skoro takie coś zdarza się już na samym początku. Mimo wszystko tak jak wspomniałem, oglądam serial. Jest niezły.

j0k3r69

Scena w laboratorium. Sherlock zarzuca szalik na kołnierz. Kamera kieruje się na Johna. Następne ujęcie: Sherlock ma szalik zawiązany wokół szyi.
Ta scenka pokazywała proces ubierania się. Nie to, jak miał szalik zawiązany, ale jak go zakładał. W trakcie wypowiedzi Johna wyjął kołnierz na wierzch i zawiązał szalik. Naprawdę musisz widzieć cały proces, żeby zrozumieć, co się stało?

ocenił(a) serial na 7
ACCb

U mnie wygląda to zupełnie inaczej, więc chyba oglądaliśmy 2 różne kopie.

j0k3r69

Zapewne :-)

ocenił(a) serial na 8
j0k3r69

Czyli twoja opinia jest nic niewarta bo w jednym poście zaliczyłeś dwie wpadki - pierwsza z tym, że zarzucasz wpadkę scenarzystom a po prostu oglądałeś wersję bez lektora i nie zrozumiałeś tego wątku a druga taka, że udajesz spostrzegawczego a wyszedłeś na ciapę, która chciała zabłysnąć a się ośmieszyła. Wystawiam twojemu postowi ocenę 2/10. A z tym szalikiem to racja, straszna wpadka, niechlujstwo i brak szacunku dla "spostrzegawczego" widza.

ocenił(a) serial na 7
jarek0991

ojej, nie zesraj się tam przypadkiem jareczku wielki fanie gejowatego szerloka.

ocenił(a) serial na 8
j0k3r69

hehe, zachowujesz się jak cipka i jeszcze mi tu od jakichś fanów pedałów wyjeżdżasz.

ocenił(a) serial na 7
jarek0991

nie chce mi się już z Tobą rozmawiać :). Idź pooglądać swój gówniany serial.

ocenił(a) serial na 8
j0k3r69

Dobry troll z ciebie. Mocny w gębie i tępy w myśleniu. Nie wiem co miał na celu twój pierwszy post, w którym to bawisz się w spostrzegawczego detektywa (?) i z podnieceniem wyliczasz błędy twórców filmu. Z czego raz się myląc w kluczowej sprawie (utykanie Watson'a) a raz czepiając się jak cipa tego, że koleś miał raz tak a raz tak szalik ułożony - straszne. Idąc dalej, w kolejnym poście piszesz "Wpadek jest na pewno więcej, skoro takie coś zdarza się już na samym początku. Mimo wszystko tak jak wspomniałem, oglądam serial. Jest niezły.", żeby przed chwilą napisać w moim kierunku "Idź pooglądać swój gówniany serial". To w końcu jak to jest, sam oglądasz "gówniany serial"? Napisałeś też "ojej, nie zesraj się tam przypadkiem jareczku wielki fanie gejowatego szerloka." Po 1 może ty jesteś gejowaty (czepianie się mało znaczących szczegółów)? Po 2 nigdzie nie napisałem, że jestem fanem tego serialu a tym bardziej samego Sherlocka więc oczywiście twoje kolejne niedopatrzenie (już masz o jedno więcej niedopatrzenie co twórcy filmu w pierwszym odcinku). Po 3, no jak to, oglądasz filmy z gejowatym Sherlickiem?
Moja rada do ciebie. Nie błyszczysz inteligencją więc nie cwaniakuj bo się tylko ośmieszasz cycu.

ocenił(a) serial na 7
j0k3r69

Co do punktu 2, z fabuły wynika że problem z nogą Watsona leżał u podłoża psychicznego (brak adrenaliny, pozostałość z Afganistanu), a nie fizycznego. Tak więc ta scena nie jest wpadką, a raczej celową i symboliczną sceną