Dzisiaj w DDTVN pokazywali wywiad z Jerzym Stuhrem dotyczący festiwalu Off Plus Camera. W trakcie wywiadu, kiedy wspominali o Cumberbatchu były pokazane fragmenty Sherlocka BBC. Tyle, że nie przypominam sobie, tych scen z odcinków które oglądałam, a oglądała wszystkie. Wgl. Shelock miał jakieś krótsze włosy, salon na Baker Street był inny. Dodatkowo w rogu pisało: "film Sherlock BBC Wales". Czy to jakieś dodatkowe odcinki, czy ja przeoczyłam te sceny w którejś serii ?
urywki były z pilota serialu, tzw. Unaired Pilot. Odcinek jest krótszy od pierwszego i faktycznie wszystko jest trochę bardziej spłaszczone. Nie wiem czemu miało służyć nakręcenie dwóch pilotów ale ten pierwszy też jest ciekawy, warto obejrzeć.
Był tylko jeden pilot, właśnie ten nieemitowany :-) Kolejne "Studium w różu" nie pełniło roli pilota.
BBC po obejrzeniu pilota zamówiła trzy 90-minutowe odcinki. Zmiana długości odcinków spowodowała, że zdecydowano się na ponowne nakręcenie całości. Zresztą w tzw. międzyczasie nieco zmieniono koncepcję całości, co widać w scenografii, kostiumach i grze aktorskiej, głównie Benedicta.
Na szczęście :-)
Pisałam o tych zmianach, które wymagały ponownego nakręcenia odcinka. Rolę Mycrofta można było po prostu dokręcić, ale niemal sympatycznego Sherlocka w dżinsach trzeba było usunąć całkowicie...
I na szczęście, wszystkie zmiany pilot --> serial wyszły na dobre, ze zmianą odtwórczyni sierżant Sally Donovan włącznie. Może tylko scena w kostnicy, ta z batem, była lepsza w pilocie niż w serialu.
Lubię jeszcze pierwotną scenę w restauracji, później dialog został nieco zmieniony. "Pijany" Sherlock też jest świetny, bardzo w stylu klasycznego Sherlocka, ale rozumiem, czemu trzeba było to zmienić i czuję się z nadwiązką wynagrodzona przedostatnim odcinkiem :-) Pamiętam jeszcze scenę poszukiwań walizki, kiedy Sherlock na dachu został sfilmowany tak, jakby za chwilę miał zacząć wyć do księżyca :-) Fajny komiksowy kadr, oczywiście nie pasował do nowej koncepcji, ale może jeszcze do tego wrócą.
Scenę z dachu "zastąpiła" scena na skałce w The Hounds of Baskerville, tyle, że bez księżyca, bo za dnia ;)
w necie nie znalałzma on-line , jedynie na gryzoniu i to jedynie z napisami, niskiej jakości bo w Avi nie ma ale da się obejrzeć :)
Nie trzeba ściągać z gryzonia, jest dobra wersja (tyle że bez napisów) na a-n-y-f-i-l-e-s :) Wystarczy wpisać Sherlock s01e00.
Nota bene wg mnie pilot lepszy od odcinka. Może dlatego, że oglądałam go przed wszystkimi i mnie całkiem zauroczył :) Scenografia, image Sherlocka, scena na dachu, Donovan, scena z taksówkarzem pod restauracją, samotny pościg Johna! Majstersztyk. Sprawniejsza realizacja, skrót wyszedł na dobre.