PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528992}

Sherlock

2010 - 2017
8,5 238 tys. ocen
8,5 10 1 237758
7,9 46 krytyków
Sherlock
powrót do forum serialu Sherlock

Muszę przyznać, że było całkiem nieźle. Ciekawa zagadka i jej rozwiązanie oczywiście w stylu rodem z powieści sir Artura Conan Doyle'a. Przeniesienie akcji do teraźniejszości też wypadło dobrze. W zasadzie jedyne co mi nie pasuje, to twarz aktora wcielającego się w rolę Holmesa. No i po tym całym swoim dedukowaniu mógł wcześniej wpaść na rozwiązanie - ja zakumałem zanim weszli do kawiarni kto jest mordercą.

ocenił(a) serial na 10
gagarin77

Bardzo dobra adaptacja - świetne aktorstwo, intryga i masa odniesień do książek. Dobrze wypada też przeniesienie akcji we współczesność. Zdecydowanie lepiej mi się oglądało niż wersję z McDownwyem.

ocenił(a) serial na 9
krzysztofinski

no muszę przyznać, że zapowiada się naprawdę dobrze.

ocenił(a) serial na 9
Szo_

Tak, odcinek bardzo fajny. W ogóle podoba mi się, jak S. Moffat pisze- taki trochę zabawnie poważny momentami. To znaczy, wiecie, niby jest powaga i w ogóle, ale i tak są jakieś humorystyczne rzeczy. Po prostu lubię jego styl pisania :) Mam nadzieję, że ten scenarzysta, który pisał następny odcinek, spisze się równie dobrze.

Amelia Jessica

Bałam się tego, jak wypadnie ten serial. W końcu musieli zmierzyć się z legendą Sherlocka. Po pierwszym odcinku jestem pozytywnie zaskoczona. Moffat jak zwykle nie zawiódł, aktorzy również wypadli bardzo dobrze. Świetne odniesienia do książek i zabawy fabułą (plastry antynikotynowe!). Dużo dobrego humoru i ciekawa zagadka. Zobaczymy co przyniesie kolejny odcinek.

ocenił(a) serial na 9
lasic_3

Tak. Troszkę się zdziwiłam, kiedy był ten napis "rache", bo kiedyś czytałam jakąś część Sherlocka (akurat to chyba było pierwsze opowiadanie z książki "Studium w szkarłacie", ale nie jestem pewna) i była taka sprawa, ale nie jestem już w stanie sobie przypomnieć, o co w niej chodziło. Poza tym, już sam tytuł odcinka mnie utwierdził w przekonaniu, że będzie fajnie. Można by (czy nawet trzeba) przetłumaczyć to jako "Studium w różu", czyli po prostu nieco zmieniony tytuł wspomnianej przeze mnie przed chwilą książki :)

ocenił(a) serial na 9
Amelia Jessica

Sprawa była, ale wszystko wiązało się z mormonami, utraconą miłością i zemstą po latach. A "rache" występowało jako zabieg mordercy mający zmylić śledczych, "sugerując socjalizm i tajne stowarzyszenia" - jednym słowem, "skierować śledztwo na niewłaściwe tory" (tak, właśnie to cytuję - dzieł Doyle'a nie może zabraknąć w porządnej biblioteczce ;)).
A odcinek świetny. Choć zgadzam się, że Holmes przy Watsonie wypada słabiej - mimo wszystko, ma za mało charyzmy. Co nie zmienia faktu, że we dwójkę stanowią niesamowity duet. Uroczy są ;>
Racja, Moffat pisze genialnie. Zresztą, po "Doktorze Who", nie spodziewałam się niczego innego.
Holmes uzależniony od smsów (i nie tylko), Watson-podrywacz, brat-arcywróg i "I'm not his date".
Z niecierpliwością czekam na kolejny odcinek.

ocenił(a) serial na 9
Wega

Wego, mnie mimo wszystko bardziej od "I'm not his date" podobało się "Girfriend? No, not really my area" Sherlocka xD

Amelia Jessica

tak, to było epickie :>

ocenił(a) serial na 9
gagarin77

Również oceniłem na 8, bardzo miłe zaskoczenie. Kolejny doskonały serial Brytyjski (narazie, zobaczymy co będzie dalej. Trzymam kciuki aby utrzymali poziom)

gagarin77

Kto oglądał "Luthra" ten wie, że motyw z mordercą nie jest za bardzo oryginalny, dziwne, bo obie produkcje są BBC i taka zbieżność.

Analog

Kolejna produkcja po Luther, która mnie pozytywnie zaskakuje.

Mini serie BBC potrafią trzymać w napięciu, szkoda że nie stosują 13/24 odcinkowych serii.

ocenił(a) serial na 10
fwvip

Wydaje mi się,że to nawet dobrze,że seriale mają tak mało odcinków bo nie zdążą nam się znudzić.
Uwielbiam angielski humor i taką inteligencję.Po pierwszym odcinku chcę więcej.

Ostatnio stacji BBC udają się seriale.Oby tak dalej.

gagarin77

Ja również się świetnie bawiłam. I na pierwszym, i na drugim odcinku (na razie). Szkoda, że to mini serial. Mnie trudno znudzić, kiedy na scenę wchodzą dobrze grający aktorzy i błyszczy inteligentnie skonstruowany scenariusz.

użytkownik usunięty
japonskiwachlarz

Drugi odcinek był jednak widocznie słabszy od pierwszego za to trzeci... przez chwile się zastanawiałem czy wszyscy nie przesadzili z kofeiną, skacząc od sprawy do sprawy co kilka minut, całkiem ciekawy efekt, tylko końcówka przynajmniej nieco rozczarowująca :/

ocenił(a) serial na 9
gagarin77

ode mnie duży pozytyw!!!

ocenił(a) serial na 9
lilika

Właśnie skończyłam oglądać 1szy odc i bardzo mi się podobało, zresztą Moffat już udowodnił przy "Doktorze Who", że potrafi pisać ciekawe odcinki i świetne teksty - szczególnie te humorystyczne :D dobrze przeniesione realia do czasów współczesnych - Sherlock noszący plastry antynikotynowe i ciągle wysyłający smsy :D Muzyka też ok, pasuje do scen i nie przerasta treści ;)
Aktorzy wydają się dopasowani do swoich ról, fajnie zobaczyć Freemana w jakiejś poważniejszej produkcji niż "Autostopem przez galaktykę" ale w sumie co to za porównanie, zupełnie inny gatunek ale jak na razie spisuje się jako Watson ;) aktora grającego Sherlocka widziałam chyba 2gi raz w życiu,wcześniej w "Pokucie", trochę dziwny jest ale geniuszy cechuje inność więc pewnie był to jeden z powodów dla którego go wybrali do grania takiej ikony jaką jest detektyw Holmes :D chyba jeszcze dziś obejrzę kolejny, fajnie by było jakby nakręcili więcej odcinków, przynajmniej 6 - skoro to ma być miniserial ;) ogólnie wrażenie bardzo pozytywne 9/10 :)

P.S. Produkcje BBC rządzą :P

gagarin77

gdzie mozna to obejrzeć online po polsku? Bo po angielsku mogę od biedy to obejrzeć i mniej więcej rozumiem, ale jak można się domyśleć, wolę rozumieć wszystko

ocenił(a) serial na 8
gagarin77

Też wiedziałem, że ten koleś to Moriarty.Wiedziałem też, że podróbka tego obrazu ma coś wspólnego z gwiazdami. Nie dlatego, że jestem taki mądry, oj nie niestety. Dlatego, że za dużo telewizji oglądałem :)

gagarin77

Wrażenia i odczucia mam takie same. Cenię humor i współczesne realia. Zapamiętany cytat ?
"Anderson, nie odzywaj się, zaniżasz IQ całej ulicy " :D