PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528992}

Sherlock

2010 - 2017
8,5 238 tys. ocen
8,5 10 1 237989
7,9 46 krytyków
Sherlock
powrót do forum serialu Sherlock

brawo

ocenił(a) serial na 9

weźmy imie najsłynniejszego książkowego detektywa, dajmy kogoś kto na neigo nie pasuje do
głónej roli, przenieśmy to do współczzesności, żeby było lepiej i poprzerabiajmy sprawy.
Żałosne

ocenił(a) serial na 10
hemoroiderus_pierwszy

dlaczego nie pasuje do roli?

ocenił(a) serial na 9
twitchy

Nie pasuje z twarzy.
Mimo to gra świetnie tego książkowego Holmea, ale już np hobshit jest słabym watsonem

ocenił(a) serial na 8
hemoroiderus_pierwszy

Pomijam kwestię, że według ciebie Ben nie pasuje do roli Sherlocka, ale nie rozumiem, czemu przeniesienie akcji i dopasowanie jej do czasów współczesnych uważasz za żałosne? Moim zdaniem zrobiono to po mistrzowsku! Chociażby kwestia technologii [telefonów komórkowych, komputerów], które zaskakująco dobrze się tutaj sprawdziły. Poza tym zachowano charakter Sherlocka Holmesa, czego nie zrobiono w amerykańskiej filmowej wersji.

ocenił(a) serial na 10
niemamnaksiazki

nic dodać, nic ująć :)

niemamnaksiazki

Z tym to się akurat bym nie zgodził mi osobiście tak jak autorowi tematu również się nie podoba aktor "odgrywający" rolę Sherlocka
Jest za młody o jakieś 20 lat tak samo, jak Doktor Watson.Drugą kwestią jest dostosowanie mistrzowskiej powieści do współczesnych czasów i zamiana fajki, dorożek na taxówki i telefony komórkowe co mi jakoś nie pasuje i mocno uwłacza Sir Arthur Conan Doyle.Wole wcześniejsze wersje, gdzie czuje się klimat starego Londynu i zapach fajki.

ocenił(a) serial na 10
GhostDeath

...Za młody? Gdy kręcili 1 sezon Benedict miał 35 lat, a Martin 39 (jakoś tak). Sherlock w tej wersji ma około 30 lat (według Casebooka) co jest zrozumiałe, jako że książkowe postacie to nie byli staruszkowie, tylko młodzi mężczyźni.
' The stories cover a period from around 1880 up to 1914'.
Trudno, aby akcja zaczęła się gdy Holmes jest pod 50siątkę i lata po Londynie tropiąc przestępców i kontynuuje to mając ponad 80 lat.

Ja rozumiem, że każdy ma swoje wyobrażenie, ale zanim się rzuci kamieniem, trzeba zrobić mały research. (:

ocenił(a) serial na 10
Dusio

Uh, nie mogę już edytować. Mam jeszcze to:
'An estimate of Holmes's age in the story "His Last Bow" places his birth in 1854'
'"A Study in Scarlet" - set in 1881.'
Co daje nam, że Holmes w chwili spotkania Watsona miał 27 lat.

Dusio

No dobrze wiem że miał coś ok lub ponad 40 ale mi raczej chodziło o wygląd zewnętrzny aktor odgrywający jego "rolę" wygląda na młodego i mi nie pasuje do jego roli

ocenił(a) serial na 9
GhostDeath

Co zostało zauważone nawet przez twórców nowego serialu po skończeniu pierwszej wersji pilotowego odcinka. Zaowocowało już zupełnie inną charakteryzacją przy drugim podejściu do odcinka i dało nam zupełnie inny wygląd aktora grającego tytułową rolę - nieco starszy, poważniejszy.

ocenił(a) serial na 9
Dusio

no ale za młodo wyglada faktycznie bc, tylko grą swoja to nadrabia

ocenił(a) serial na 9
niemamnaksiazki

>2013
>dawanie sie tu trollować

ocenił(a) serial na 10
hemoroiderus_pierwszy

Zgadzam się, że czasy dorożek, telegramów i cylindrów są lepsze, no ale że źle aktora dobrali?.. Mylisz się bardzo.

ocenił(a) serial na 9
hemoroiderus_pierwszy

A widziales chociaz jeden odcinek? Bo z Twojej wypowiedzi wnioskuje, ze co najwyzej na plakat spojrzales...

ocenił(a) serial na 10
pietkiesiaa

Jeszcze popatrzył na najohydniejsze zdjęcia promocyjne w historii telewizji...

ocenił(a) serial na 9
lucha

Luzik. To powyżej to przecież prowokacja, co aż bije po oczach.

ocenił(a) serial na 10
xena_4

Thx, cpt obvs.

ocenił(a) serial na 10
lucha

Witam....
Pytanko mam,czy warto ogląda ten serial?

tommy831005

Jeszcze jak :) Jako fanka Sherlocka oryginału książkowego mogę powiedzieć, że film idealnie odzwierciedla jego esencje a przeniesienie do czasów współczesnych zrobione po mistrzowsku.

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

Dzięki,w takim razie jesteśmy podobnymi fanami klimatu Sherlocka. Już pobieram pierwszy sezon...

tommy831005

To miłego oglądania :)