PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528992}

Sherlock

2010 - 2017
8,5 238 tys. ocen
8,5 10 1 238189
7,9 46 krytyków
Sherlock
powrót do forum serialu Sherlock

s03e03 pytanie

ocenił(a) serial na 10

Dlaczego Sherlock mówi Johnowi, że Mary go uratowała? To, że nie strzeliła do Mangussona
wydaje się logiczne (podejrzanym stałby się John). Ale czemu postrzeliła Sherlocka? Coś mi chyba
umknęło :)
Pozdrawiam :)

ocenił(a) serial na 10
hieronima_95

Sherlock mówi, że Mary ocaliła jego życie, ponieważ mogła np. strzelić mu w głowę i zabić na miejscu. Później zadzwoniła po pogotowie.
Dlaczego w ogóle postrzeliła Sherlocka? O ile ja dobrze pamiętam, to chodziło oto, by nie dać Magnussenowi wiedzy, że Mary zależy na Sherlocku - taki słaby punkt, które CAM pieczołowicie kolekcjonował.

ocenił(a) serial na 10
Pani_Zima_1989

Aaa, a jakby było odnotowane, że Sherlock jest jej ,,słabym punktem'' to wtedy mogliby się przyczepić do Johna, gdyż jest on słabym punktem Sherlocka. To ma sens :)

hieronima_95

Wydaje mi się, że motywacja była prostsza: Mary strzeliła, bo chciała zyskać na czasie i mieć możliwość opowiedzenia mężowi o swoim "hobby" w bardziej sprzyjających okolicznościach.
Poza tym: Mary nie ocaliła życia Sherlockowi, ale je oszczędziła - to jest logiczne w tym kontekście tłumaczenie słowa "save".

ocenił(a) serial na 10
ACCb

Możliwe, to robi z Mary niezłą egoistkę :D Też zauważyłam akcent na to, że mogła go zabić, ale wykorzystując swoją celność nie zrobiła tego.
Tym bardziej dziwię się Johnowi, że dalej jest z Mary po czymś takim, mimo że ta nie zabiła Sherlocka. Ech, nie leży mi ten wątek z Mary - agentką, oj nie.

ocenił(a) serial na 1
Pani_Zima_1989

Ja słyszałam, że to niemożliwe, żeby to ona zadzwoniła po karetkę, bo miała rękawiczki na rękach, a ze skórzanymi rękawiczkami iPhona nie obsłużysz :D ja tam żyję teorią, że Mary i Sherlock się nie cierpią i tylko tańczą wokół siebie ze względu na Johna :D

ocenił(a) serial na 8
HungerGamer

Ja korzystam w rękawiczkach z mojego :P Trudne, ale nie niemożliwe.

ocenił(a) serial na 1
ParanormalVampire

Jeżeli mam wybierać opcję między "umierający Sherlock na podłodze twierdzi, że to Mary, która dopiero co go zastrzeliła, ubrana w rękawiczki dzwoni po karetkę", a "widoczny Magnussen sięgający po telefon za plecami Mary, kiedy ona celuje w Sherlocka" to jestem skłonna uwierzyć bardziej w tę drugą opcję tak czy owak ;D