Jest coś więcej niż te 12 odcinków. Anime jest super liczyłem, że zatoczy kułko i zobaczę ostatnią walkę, a tu nic nie można więcej znaleźć. Jak ktoś coś wie lub znalazł niech napisze.
Seria liczy sobie 12 odcinków, nie ma więcj, jest manga, ale ona totalnie różni się sposobem opowiadania, znaczy jest strasznie dużo komentarzy narratora, psuje to klimat. Wynik starcia nie jest ważny, obaj przecież tak naprawde są martwi
Przemyślałem to jeszcze raz i chyba wiem czemu nie ma finałowgo rozstrzygnięcia pojedynku. Tak naprawdę decyduje o tym widz, który z nich ma "kalekie" moralne prawo do zywcięstwa, bo bardziej chodzi o to w odbiorze niż o ich fizyczne predyspozycje. Czy Seigen, któremu odebrano wszystko, wzrok, potencje, pozycje społeczną, ma prawo w końcu spełnic swoją zemstę? Jego potworna nienawiść, bo takiej trzeba, aby pomimo takich przeciwności nie załamać się i nie porzucić drogi jaka się kierował, zważając na to iż sam doprowadził do takiego stanu rzeczy. Fujiki, który fizycznie wychodzi lepiej od Seigena, jednak przegrywa wszystko. Przez całe lata lojalnie przyuczła się i był usłużny klanowi Kogana. Miłość, którą darzył Mie została mu odebrana przez Seigena, cały dorobek Kogana, który miał mu zostać przepisany popadł w ruine. Większośc mistrzów z Komnaty Małego Tygrysa została zabita, z świetności dojo pozostał tylko szalony Kogan i Mie z obsesyjną miłością do Seigena. Na dodatek polityczne intrygi nie sprzyjają Koganowi. Być może jest to eksperyment na widzu, Twój wybór będzie opowiedzeniem się po stronie barykady nie tylko w ukazanej opowieści, ale szerzej na jakimś etycznym wymiarze
Ostatnio znalazłem mangę Shigurui nie mam na razie czasu przeczytać ale anime to jakaś połowa mangi.
Ja czytałem też mangę, ale wydawało mi się, że kończy się podobnie, ale jak mógłbyś podaj linka do mangi
http://www.mangafox.com/manga/shigurui/?no_warning=1 na chapter 32-34 kończy sie anime. Tyle przejrzałem
Na filmweb'ie jest napisane, że jest jeszcze odcinek specjalny, ale w necie nie mogę go znaleźc. Żadnej wzmianki.
No i jak Fujiki stracił rękę?
manga zakończyła się i tłumaczy wszystko. Jest tam walka turniejowa od której zaczyna się anime. Niestety wszystko po angielsku. Jestem już po zakończeniu (jest to moja ulubiona manga i anime) i jestem zachwycony całością. Liczę, że teraz gdy seria się zakończyła, skończą również anime