PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=729005}

Shtisel

2013 - 2021
8,2 4,6 tys. ocen
8,2 10 1 4593
7,7 3 krytyków
Shtisel
powrót do forum serialu Shtisel

Po prostu brak slow aby opisac ten serial. Nie ogladam bo zazwyczaj nie lubie seriali obyczajowych, ale ten wciagnal mnie ze wzgledu na wysoka ocene. Mysle sobie, cos w tym jest.
No i nie mylilem sie. Nie mam nic wspolnego z religia zydowska, nie znam zadnego ortodoxa chociaz widywalem ich w N.York czy Manchester wiele razy.
Zwykle odczuwalem niechec, pewnie jakies slady homofobicznych plam na moim umysle.

Coz, obejrzalem serial i jeszcze nigdy nie czulem tyle wzruszenia ogladajac jakikolwiek serial. Dla mnie to niczym ogladanie filmu o zaginionych kulturach, odkrywanie zaginionych z wiekiem ladow czy miejsc.
Tu nie chodzi tylko o genialna gre aktorska (Shira Haas, omg, coz za aktorstwo!) ale rowniez o tak umiejetne granie uczuciami widza.
Pewnie zydzi ortodoxyjni kompletnie ignoruja badz neguja ten serial (co moge zrozumiec), ale jakze wiele sie nauczylem o ich koncepcji zycia, nie tylko z tego serialu ale pozniej zaczalem zaglebiac temat w internecie.
Coz, kiedys czulem niechec do Romow co zmienilo sie po obejrzeniu Papusza i wglebieniu sie w temat.
Teraz, moje niezrozumienie ortodoxyjnych zydow zmienilo sie diametralnie po obejrzeniu serialu.

Jedyne, co utwierdzilo mnie w przekonaniu to ze nieprogresywnosc religii jest zguba cywilizacji, ale rowniez podziwiam tych ludzi ktorzy znajduja w religii sposob zycia i kultywuja tradycje.

Polecam film, bo jest naprawde ciekawy i wzruszajacy

ocenił(a) serial na 10
dabram17

Zydzi ortodoksyjni uwielbiaja ten serial :) ultraortodoksyjni, jesli maja wogole Netflixa to tez. Dla nas Shtisel to jak "Na wspolnej" ale lepszej jakosci ;)