Skam

2015 - 2017
8,1 30 tys. ocen
8,1 10 1 29713
8,2 6 krytyków
Skam
powrót do forum serialu Skam

Obejrzałam Skam po raz drugi i przy okazji natkęnałm się na francuską, amerykańską, niemiecką i włoską adaptacje serialu. Podobno ma wyjść/wyszła adaptacja hiszpańska i holenderska. Czy ktoś oglądał te seriale i jest w stanie powiedzieć coś więcej na ten temat? Warto oglądać, jak tak to którą wersje?

ocenił(a) serial na 10
Justyna_Golat

ja zaczęłam wersję francuską i jest prawie jak norweska, ale gorsza xd

Tibby1996

poczytałam trochę na zagranicznych forach i też czytałam, że francuska wersja to kompletna kopia norweskiej ale z gorszymi aktorami i z mniejszą naturalnością. Dużo osób pisało, że najlepsza jest włoska chociaż aktorzy są sporo starsi. Opinie o amerykańskiej i niemieckiej były bardzo zróżnicowane natomiast holdenderska i hiszpańska dopiero wychodzi.

Justyna_Golat

Adaptacja włoska wydaje się naprawdę fajna, choć wolałbym żeby więcej dodawano od siebie, a nie tylko kopiowano (od najlepszych, ale zawsze).

Justyna_Golat

Jestem na bieżąco z niemiecką wersją i moim zdaniem jest świetna. Francuska (obejrzałam dwa sezony) to rzeczywiście kompletna kopia norweskiej, tylko dużo mniej naturalna, jak ktoś już wspomniał. A niemiecka jest poprowadzona dość zaskakująco, ale żyje własnym życiem i to jest super. Alex (niemiecki William) działał mi w pierwszym sezonie na nerwy, ale w drugim jest o niebo lepiej. Obejrzałam też pierwszy sezon amerykańskiej adaptacji i Megan (Eva) jest okropnie irytująca, nie wiem, kto taką dziewczynę mógł polubić.