Przykro patrzeć co się stało z tym serialem. Po genialnym finale 2 serii i niezlym początku
sądziłem że będzie tylko lepiej, niestety z odcinka na odcinek było coraz gorzej. Myślę, że serial
zaczął się gubic w momencie gdy ożywiono matke Olivii, zrobiono z niej terrorystkę i gdy Olivia
wrocila do pracy w Białym Domu.
Bo prawda jest taka, że serial najlepszy był wtedy gdy zawierał proceduralne elementy. Olivia
pomagala ludziom sprzątać ich problemy i twórcy równocześnie prowadzili wątek główny. Gdy
serial stracił wątek pomagania, stał się czymś gorszym bo nie opowiada juz o walce Olivii, o tym
jak radzi sobie z różnymi sytuacjami, zrobiono z niej sprzątaczkę Białego Domu. Olivia Pope stala
się karykaturą samej siebie. I to jest po prostu przykre. Olivia którą znam nie pozwoliła by nia
pomiatano i wyslugiwano sie nia jak to robią Fitz i Mellie.
Sam serial zawsze niebezpiecznie balansowal na granicy kiczu, ale zawsze jakos udawało mu
się znajdować równowagę w mieszaniu wątków. Niestety twórcy przeszarżowali i efekt jest taki,
że caly Biały Dom to psychopaci, mordercy, i osobi głęboko zepsute. A jeszcze w 2 sezonie nie
można by było tego powiedzieć tak do końca,
Jestem na 15 odcinku 3 sezonu i wymiękłem przy sytuacji z wywiadem. Romans, laska,
zrobienie z Olivii popychadła, fakt, że ona się na to godzi, 2-3 trójkaty miłosne (?) i jedna scena
bardziej tragikomiczna od drugiej. W zasadzie teraz to juz ogladam serial tylko dla obsady....
Serial zaczyna się zmieniać w tanią operę mydlaną. Już wcześniej bywały takie odcinki gdzie to
się zdarzało, ale jak pisalem serial umiał to równoważyć i wracał na właściwe tory. Patrząć
jednak na odcinki których jeszcze nie widziałem, ale o których czytałem, wyglada na to ze tworcy
dalej kontynuują drogę wsadzania jednego absurdalnego wątku za drugim.
Wygląda więc na to że chyba coraz więcej gospodyń domowych ogląda ten serial w USA i dltego
twórcy robią to co robią, bo innego wytłumaczenia nie widzę. Strasznie szkoda bo były czasy gdy
twierdziłem, że Skandal jeszt jednym z ciekawszych seriali jakie widziałem w TV. Chyba będę
musiał zmienić zdanie....