PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=236096}

Skazany na śmierć

Prison Break
2005 - 2009
7,6 225 tys. ocen
7,6 10 1 224924
6,4 29 krytyków
Skazany na śmierć
powrót do forum serialu Skazany na śmierć

Jestem po dwóch pierwszych premierowych odcinkach nowego sezonu, i co do tempa rozgrywanych akcji nie mam zadnych zastrzezen, poniewaz film leci jak blyskawica, co scena, to nowa smierc, to nowy watek, to znow nastepny problem. Trzyma w napieciu, i mimo wielu absurdalnych wątków nie mozna mu tego wymowic.

Jest wiele ironicznych scen, sytuacji. W kazdym filmie/serialu tego typu, do "elitarnej druzyny" zawsze jest dolaczany pseudo informatyk, haker, ktory zna sie na komputerach lepiej niz kto inny, i ktory odsiedzial swoj wyrok w wiezieniu, poniewaz zrobil cos niesamowicie trudnego i niemozliwego do wykonania. To jest absurd! To moze niech ludzie przestana studiowac informatyke, poniewaz w domu naucza sie tego lepiej niz kto inny! Czy rzad USA nie ma pieniedzy na wynajecie profesionalisty w tej dziedzinie? Czy nie ma nikogo lepszego, kto ukonczyl studia, ma wiele dyplomow, certyfikatow i Bog jeden wie czego, od hakera z podwórka? Tylko dlatego, ze wynalazl swietne urzadzenie, nie czyni z niego najmadrzejszego informatyka, znawce w tych dziedzinach.

Nastepna sprawa, czy ludzie z firmy to roboty wytrenowane tak jak zolnierze Hitlera? Zostali pozbawieni sumienia? Nie maja przyjaciol, nie widza ze kiedys sie zestarzeja itp? Denerwuje mnie to, ze ten agent przyszedl do zony Mahone'a i nawet ją i jej 10 letniego syna potrafił zabić! Co do cholery ona miała wspólnego z tym wszystkim? Czy firma jest tak nieudolna, ze nie wie kogo nalezy likwidowac? Jezeli aktorka chciala odejsc, lub rezyser juz jej nie chcial, to po co w taki sposob to zakanczac? Aby bardziej wkurzyć Mahone'a? Aby mogl pod koniec serii powiedziec " to za zabicie mojej zony i syna" ?

Michael po bardzo bolesnej sesji zdjecia tatuazy powiedzial :
"Czuje sie swietnie" !
Jasne, zeszla mu duza czesc skóry, powinien miec blinzy wszedzie ale on aby oszukac siebie i Sare mowi ze nic mu nie jest.

Rozumiem, ze Michael zostal wybrany do operacji pt. "Wykrasc Scylle", ale on chyba jest na tyle madry, aby wiedziec, ze jego "druzyna" to zwykli niewyspecjalizowani ludzie (nie wszyscy - haker). Rozumiem, ze tam gdzies grasuje firma, ale rząd USA jest na tyle chyba potezny, zeby wynajac prawdziwych profesjonalistów, a nie grubego bellicka, Sucre'a ...

W ogole to, ze Sara zyje jest tak smieszne, ze komentowanie jest strata czasu. "Sara uciekla, wiec spreparowalismy glowe" o.O . Widzieliscie jak przetrzymywana jest Gretchen, kazdy wie ze firma jest okropnie bogata, ze moglaby zbudowac drzwi z tytanu, zamontowac kamery w celach przetrzymywanych wiezniow, i obstawic kazde drzwi. Natomiast Sarka sobie uciekła w podskokach poprzez las bo przeciez to takie proste.

Po co powstal trzeci sezon, jezeli w czwartym okazalo sie co to tak naprawde jest Sona. Michael sie meczyl tyle czasu aby uciec, a wiezniowie (nadal nie wiem jak) spalili to i uciekli. Ok powiedzmy ze wzniecili ogien, Sona jest obstawiona z kazdej strony przez straznikow, ktorzy zabija szczura w odleglosci 50m. Oni spalili sciany i przez nie sie wydostawali? I gdzie biegli ? 3/4 powinno zostac zastrzelonych w biegu, a 1/4 odnaleziona w dzungli i zabita, przeciez wiemy jak jest dookola Sony, i wiemy ze trudno jest gdzies uciec, straznicy maja Jeepy, helikoptery, czolgi, bombe atomowa, rakiete, f16. Bardzo, ale to bardzo niedopracowana historia!

No coz, takich bledow w Prison Break jest mnostwo, ale i tak bede ogladal, bo uwazam ten serial za swietny. Tego typu absurdy byly od 1 sezonu, i sa nadal - trudno!

ocenił(a) serial na 9
Bobey

Ooo nie zgadzam się ... Co do ostatniego zdania ;] Pierwsze 2 sezony był genialne , 3 to początek końca , a w 4 dzieją się cuda niewidy . Bezlitosny agent super cyborg , spalenie Sony ( buahahahaha dalej w to nie wierzę , nie wierzę ,że taką bajkę mogli wcisnąć komukolwiek ) , dalej mega super duper wyper zajebiście zabawna scena usuwania tatuażu Scofieldowi , tak komiczna i zbędna ,że głowa boli.
Jedyny pozytywny akcent to mamusia Bellicka , która w końcu się pojawiła tak długo nie nękana przez nikogo ( w końcu i ją cyborg dopadnie ) . Akacji jest od cholery , ale nie ma napięcia , nie ma tej adrenaliny co kiedyś ( dobra była taka 1 scena jak kopiowali te dane ) i ogólnie żałość mnie bierze.

Rodion_

ludzie jak to czytam to jakos odechciewa mi sie calkowice oglądniecia tych 2 odcinków które czekaja na mnie w domu!!!! ehh

ocenił(a) serial na 4
Bobey

coś z tatuażami Michaela musieli zrobić ale fakt faktem, że wyszlo komicznie... 4 sezon też oglądać będę ale wiadomo, że na tym tytule nic dobrego już nie zrobią...

Bobey

cyt."straznicy maja Jeepy, helikoptery, czolgi, bombe atomowa, rakiete, f16"

:) dobre...i statek-baze na orbicie Jowisza tez mają i teleporty...i playstation 5 :P

cyt."Czy nie ma nikogo lepszego, kto ukonczyl studia, ma wiele dyplomow, certyfikatow i Bog jeden wie czego"

cetyfikaty i dyplomy nie robia z człowieka kogos madrzejszego...liczy sie inwencja a ten pastuch ktory rżnie hakera wykazał sie taką tworząc urzadzenie, ktorego nikt inny jeszcze nie zbudował...nawet ludzie z cetyfikatem...po drugie skad wiesz czy gosc nie był najlepszym studenciakiem...skonczył uniwerek z wyróznieniem...potem chcial przykozaczyc urządzeniem...zrobił...wypróbował i poszedł siedziec za łamanie praw prywatnosci...to przestepstwo komputerowe za ktore notabene siedział...

ocenił(a) serial na 9
Cyg4n

Moze, ale denerwuje mnie to, ze zawsze dopelnieniem druzyny musi byc haker, ktory nie zachowuje i nie wyglada jak normalny czlowiek, tylko zawsze luzne ciuszki, "a mi to wali" ...

ocenił(a) serial na 9
Bobey

W sumie po niedługim zastanowieniu doszedłem do wniosku, że Prison Break manipuluje widzów na swój sposób. Swoją akcją i coraz to nowszymi wątkami "oślepia" widza, który zapomina o ocenie gry aktorskiej, fabuły... Prison Break jako sezon pierwszy i drugi był bardzo przyjemnym i jednym z najlepszych seriali, natomiast sezon 3 i poczatek 4 to jedna wielka porazka. Wszystko jest na sile, wszystko jest naciagane, sztuczne, watki sa tak pogmatwane, zeby bohaterowie zebrali sie wszyscy razem, zeby nie trzeba bylo krecic Prison'a w wielu miejscach.