PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=236096}

Skazany na śmierć

Prison Break
2005 - 2009
7,6 224 tys. ocen
7,6 10 1 223687
6,2 23 krytyków
Skazany na śmierć
powrót do forum serialu Skazany na śmierć

O ile zachwycony byłem ich geniuszem i pomysłowością w pierwszym sezonie tak w drugim jestem strasznie zawiedziony. Tylko pojedyncze odcinki były w miare niezłe, reszty nie można nazwać nawet przeciętnymi.
Wiem że większości ludzi serial dalej się podoba ale jestem ciekawy ilu miałby Prison fanów gdyby I sezon zaczął się w momencie kiedy Scofield i spółka uciekają z więzienia ? Odpowiedźcie sobie na pytanie czy główny bohater dalej byłby tak intrygujący ? Czy napięcie sięgało by zenitu ? Wątpie.
Do tej pory byłem przeświadczony o niezwkłym talencie Paula Scheuringa, twórcy "Prison Break", który dla mnie był jednym z największych objawień telewizji (podobnie jak J.J Abrams). Ale po 16 odcinku zaczynam wątpić w jego zdolności i podejrzewam że faktycznie gwizdnął pomysł dwóm byłym uciekinierom którzy niedawno oskarżali o to FOX.
Serial powinien zakończyć się na I sezonie plus 90-minutowym filmie telewizyjnym który zakończyłby historię (ewentualnie miniserialu z 6 odcinkami). Przedłużanie tego na siłę zabija legendę.
Dziwię się Scheuringowi że firmuje swoim uznanym nazwiskiem to badziewie. Tak robią tylko zwykłe nieutalentowane szmaty których stać jedynie na sequele "Piły" "Oszukać przeznaczenie" czy "Efektu motyla".

Barfly

Niechcący napisałem post z loginu kolegi. Oczywiście jest to wypowiedź moja a nie Exorcismusa więc wszelkie bluzgi proszę kierować w stronę Abruzziego.

Abruzzi

ja tam staje po stronie Abruzziego. Nie boje sie, ze zostane zbluzgany, bo wiem, ze mam racje. Golym okiem widac, ze PB II seria, to nie PB z I serii. w II brakuje logiki, celu, sensu, za duzo tu zbiegow okolicznosci, nieprawdopodobnych rozwiazan itp. teraz to wyglada na bezcelowa bieganine i juz.

Mam pytanie do zaslepionych II seria: czy jakby michael skoczyl z samolotu bez spadochronu i nie wiedzial co robic, i w pewnym momencie zobaczylby wiadro z woda i w nim wyladawal nie lamiac sobie nawet kosteczki, to nadal kochlibyscie II serie i nadal byscie uwazali, ze jest genialna? No wlasnie, Mysle, ze wyszscy znamu odpowiedz.

Misiek_5

bo tak jak ten skok z samlotu, wyglada (w pomniejszeniu oczywiscie) II seria.

Pozdrawiam niezaslepionych.

Misiek_5

Nie czytalem calego tematu, jednak zgadzam sie z teza z pierwszego postu. Prison Break przekroczyl kazda mozliwa granice absurdu. Na dodatek watki T-Baga i goscia co ukrywa sie z coreczka sa cholernie nudne i w gruncie rzeczy nie potrzebne. Sam sie zastanawiam skad ten caly zachwyt nad drugim sezonem, fakt, bylo pare fajnych momentow z genialna smiercia Abruzziego na czele, ale w porownaniu do pierwszego sezonu kontunuacja wypada blado. Pamietam czasy gdy wstawalem we wtorek o piatej rano , czekajac z zachwytem na nowy epizod, teraz najczesciej ogladam PB w niedzielne popoludnie gdy nie ma nic do roboty, a za niedlugo pewnie przestane ogladac w ogole. Pozdrawiam mimo wszystko wiernych :).

proof_2

Chyba wszyscy by chcieli żeby druga seria była powtórką pierwszej.
Ludzie k***a przecież oni są teraz na wolności i oglądamy ich dalsze losy.Niesamowite , wciągające i ciekawe przygody. Jest trochę naciągnięć, ale to przecież jest film.

Misiek_5

niestety prawda jest taka ,że pierwszy sezon był wspaniały, a drugi jest żałosny

Basm

Zupełnie nie zgadzam się z tak miażdżącą krytyką drugiego sezonu i spróbuję wyjaśnić dlaczego. Uważam, że w pierwszym sezonie też było mnóstwo szczęśliwych zbiegów okoliczności i sporo mocno naciąganych sytuacji. Problem w tym, że większość z nas łykała odcinek po odcinku, nie mając czasu zastanawiać się nad realizmem fabuły i pisać krytycznych postów. Drugi sezon musimy oglądać stopniowo z dłuższymi przerwami i mamy po prostu więcej czasu na rozmyślania. Poza tym sporo się na niego naczekaliśmy i każdy z nas miał jakieś swoje wyobrażenia. Ważne jest jednak to, że serial wciąż budzi w nas emocje. Jak wynika z większości postów nawet jego zagorzali krytycy w dalszym ciągu śledzą fabułę i są na bieżąco z każdym odcinkiem. A propos rzekomego zeszmacenia się twórców. Każdy serial robi się po to, żeby zarobić kasę. Ci ludzie po prostu tak zarabiają na życie, a przy okazji umilają nam nasze. Gdyby serial miał niską oglądalność to wątpię, czy zobaczylibyśmy do końca pierwszy sezon. Nie sądzę, żeby ktoś z was chciał pracować tylko i wyłącznie dla idei lub hołdów ze strony kilku maniaków.

P.S. Tak naprawdę to ja też trochę tęsknię za więziennym klimatem pierwszej serii. Ale cóż, wszystko co dobre musi się kiedyś skończyć. Jednego tylko nie mogę darować twórcom ? sposobu w jaki Michael i spółka uciekli policyjnej obławie. Wolę jednak życie z drugą serią PB niż życie bez PB.

Basm

Powiem tak pierwsza seria była 2xlepsza od drógiej to prawda ale moim zdaniem obie są świetne. Film ogulnie jest udany i mi się bardzo podoba. Rozumiem tobie nie podob a sie dróga seria ok twoja sprawa ale nie musisz zaraz wyzywac kogoś od szmat. Tobie może sie nie podobac ale tysącom innym fanów bardzo się podoba. To wszystko papa.

diablok94

Naucz się ortografii to pogadamy. Drugi sezon jest równie udany co i pierwszy!!

Basm

hahaha udany, zasrany. pb to najwieksze gowno jakie jest. nie rozumiem zachwytu wszystkich ludzi

Quarion_2

Ja uważam że II Sezon jast lepszy... Bardziej mnie wciągnoł. Pozatym cały serial uważam za świetny.

Quarion_2

nie rozumish bo to zbyt skomplikowane na twój plaskaty mózg...

Basm

Obejrzałam caly I sezon. Nie moglam sie doczekac II, wiec moj brat zalatwil narazie 17 odcinkow z II sezonu. Ci co mowia, ze II sezon byl do kitu nie maja racji. Kto logiczny jest to zrozumie II sezon filmu i bedzie zachwycony, kto nie zrozumie nic i bedzie gadac, ze jestem poplątane nie umie logicznie myslec. Mnie np. zakoczyla smierc Veronicy. A najlebsze bylo kiedy wszyscy spotkali sie przez przypadek w Utah i sie zdziwili, ze T-Bag jeszcze zyje ;d Albo jak blondyna wolala Linkolna niz T-Baga ;p

cripple

Dzięki łaskawco że mi to wszystko objaśniłeś ! Do tej pory nie wiedziałem o co chodzi w II sezonie, tak to wszystko było poplątane. Teraz faktycznie wszystko rozumiem i nawet zaczęłem logicznie myśleć ! Czuje się prawie jak geniusz. Mam tylko nadzieje że T-Bagowi nie odrośnie ręka bo znowu się pogubię w fabule

Basm

Szmate to masz na ryju,rozumiem wolnosc slowa na tym swiecie ale troche szacunku <lol2>.... ;/