PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=792940}

Snowpiercer

2020 - 2024
6,7 18 tys. ocen
6,7 10 1 18495
Snowpiercer
powrót do forum serialu Snowpiercer

długość pociągu

ocenił(a) serial na 7

i nie wiem czy zdajecie sobie sprawę ale gdyby wziąć polskie wagony pasażerskie i zestawic w taki skład to pociag mialby jakies 27 km. ostro;-). najdluzszy pociąg do tej pory, na świecie, mial ponad 7 km. towarowy zresztą, z 6cioma lokomotywami

mskol

W którymś z odcinków jest wspomniane, że skład ma ok. 17km długości. Co do napędu - to jest lekkie sci-fi, ale myślę że można śmiało założyć że w świecie przedstawionym w niezbyt odległej przyszłości inżynierowie opracowali rodzaj napędu jądrowego (wodorowego) pozwalającego wygenerować więcej energii niż konwencjonalna kolej, jaką znamy z rzeczywistości. Mnie bardziej niż sam pociąg zastanawia kwestia torów - o ile poprowadzenie trasy wokol globu ma sens (ułatwi to poszukiwanie ewentualnego miejsca do odbudowy cywilizacji), to już np. prowadzenia lokomotywy przez Himalaje nie potrafię jakoś logicznie wytłumaczyć xd

ocenił(a) serial na 6
piotrek18tw

W Himalajach zrobili rondo, żeby mogli poprzeć Wilforda. Tory to rzeczywiście bzdura, puścili je po rzekach, oceanach i można nimi przejechać bez problemu. Napęd nie jest atomowy, raczej sam się napędza, jednak nawet nie próbowali tego tłumaczyć. Zresztą Wielka Alicja ma inny napęd, bo ona może stanąć i ruszyć bez problemu.
Pierwszy sezon był dobry i fajnie się oglądał, a le drugi to już komercja i słaba, rwana akcja, kiepski finał. Trzeci sezon zapowiada się nieco lepiej, ale nie wiem czy go dokończę.