Serial jest kapitalny!!! Serial nie tylko gdzie jest walka, sex, wulgaryzm ale również miłośc, przyjażń i dobro!! Ludzie, którzy nie lubią tego typu seriali niech ich nie oglądają a nie komentują tu jaka to "kiszka" i "syf" , niech lepiej oglądają dalej "Klan" czy tego typu badziewia.
Mi serial się nie podobał nic, a nic. Słaba gra aktorska, do tego ciągły sex i przemoc, który zamiast przyciągać, zaczyna przynudzać. Największą wadą jest fabuła, a ogólną całość oceniam jako denną, ale tak na 3/4. Obejrzałem już wiele filmów i seriali, i wydaje mi się że ten typ serialu przyciągnie głównie młodzież szkolną (sex, przemoc) i kobiety (przybici faceci), np. taki Pan Marcin który dzieli ludzi na lubiących i nielubiących Klan :) i nie rozumie, że są innego typu ludzie, którzy lubią dobre, ciekawe kino akcji, a nie prostacką kichę.
Zgadzam się, że ten serial jest dużo więcej niż seks i przemoc!! Serial jest mocny, czasem może troszkę za bardzo, ale jakie postaci w nim występują!!, jaka jest dramaturgia!!, jaka niepewność co do losów wszystkich bohaterów, no, wyjąwszy Spartakusa:)!!!! (jego historię zna chyba każdy, kto kończył szkołę:)!!
Bardzo podoba mi się rola Johna Hannah w roli Batiatusa, i jeszcze jego żona!!! - są bardzo intrygujący, chciwi, żądni władzy i znaczenia a przy tym jacy sprytni!! A Letita!!!!! - już dawno nie widziałam w serialach kobiety, która potrafiłaby wykazać się takim zmysłem do okrucieństwa. A jaka jest pomysłowa i perfidna!! Polecam ten serial! Ale oczywiście dzieciom i młodzieży szkolnej:) serial powinien być surowo zakazany. Tylko dla dorosłych:)!!