Spartakus: Krew i piach

Spartacus: Blood and Sand
2010
8,0 79 tys. ocen
8,0 10 1 79040
6,8 9 krytyków
Spartakus: Krew i piach
powrót do forum serialu Spartakus: Krew i piach

Wreście ukazane w całości życie tamtych czasów pełne przemocy, walki i seksu. A co do mnie nie mogę wystawić innej oceny jak 10 skoro 13 odcinków obejrzałem w 1 dzień. POLECAM

ocenił(a) serial na 7
Artur88Tupac

W tamtych czasach również załatwiano potrzeby fizjologiczne gdzie popadnie, można więc pokazać kogoś jak kuca w kącie, a można robić zbliżenia na odbyt. O wyborze ujęcia decyduje kwestia smaku. Gdyby co dwie minuty pokazywali jak jakiś mężczyzna idzie do łoża z kobietą lub innym mężczyzną albo oboma naraz, ale darowaliby już sobie kręcenia przeglądu pozycji i ruchów frykcyjnych to również w pełni odwzorowaliby wyuzdanie seksualne tamtych czasów. Nie wszystko trzeba pokazywać dosłownie. Czy zaletą dramatu o ofierze pedofilii byłyby akurat precyzyjne sceny gwałtów na dziecku? Jeśli zaś mówimy, że serial oddaje "życie tamtych czasów" to wypada zauważyć, że w rzeczywistości gladiatorzy nie walczyli wcale tak często na śmierć i życie. Spartakusa oceniam pozytywnie, ale do arcydzieła wiele mu brakuje. Pozdrawiam.

Silny_Belwas

Wiesz jeśli ktoś chce to i na pustyni kij na psa się znajdzie :), dlaczego ???. Na arenie gladiatorów był również sędzia który czynił uwagi. Pokonany podnosił palec a nie 2 palce ;) i tak dalej i tak dalej. Dla mnie wreście ukazał się serial który no ma to coś, każdy ma prawo do własnego zdania dla mnie to jeden z lepszych seriali jakie oglądałem :)

ocenił(a) serial na 7
Artur88Tupac

Palce to detale, toczenie bojów na śmierć i życie to jednak istotniejsze uchybienie, bo wpływające na całe credo gladiatorów "umrzeć z honorem na arenie" :). Jasne, że każdy ma prawo do własnego zdania, Silny Belwas nie zamierza tego prawa odbierać, bo ani nie jest na to dość silny ani nie ma na to ochoty ;). Obejrzałem pierwszy sezon i tzw. prequel, na pewno w przyszłości wezmę się za sezon 2 oraz trzeci który właśnie zaczął być emitowany. Trochę się ociągam,bo obawiam się, że nie uda im się zapełnić braku spowodowanego śmiercią Batiatusa :).
Ukłony

Silny_Belwas

Powiem Ci odpaliłem 2 sezon i to już nie jest dla mnie to co 1 część, może i też że nie ma Andy Whitfielda

ocenił(a) serial na 7
Artur88Tupac

Jego też nie będzie? Szkoda, bo tak pięknie zakończył pierwszy sezon słowami "together, we shall see Rome tremble! "

ocenił(a) serial na 10
Silny_Belwas

Andy Whitfield zmarł na raka i dlatego kolejny sezon "Spartakus:zemsta" jest dużo słabszy. Aktorowi który go zastąpił dużo do niego brakuje. Zmienili też aktorkę która gra Neavie i ta nowa jest trochę wkurzająca. Ale mimo wszystko to i tak najlepszy serial jaki widziałam.

ocenił(a) serial na 9
gipg5

Wiedzialam, ze mi cos Neavia nie pasuje :/ Ta 1. byla lepsza... Podobnie jak Spartacus ;( A co do poprzednich wypowiedzi: troszke historycznych niezgodnosci jest ( np. kciuk w gore oznaczal smierc, kciuk na dol- zycie, sam Spartacus- nie wiadomo czy pochodzil z Tracji czy poprostu chodzi o typ gladiatora). No i te walki na smierc i zycie...W gruncie rzeczy na arenie nie umieralo az tylu prawdziwych gladiatorow. Wiekszosc to byly egzekucje skazanych na smierc a wielu gladiatorow przezywalo walki, bo darowano im zycie. Nidy nie slyszalam o tym, zeby dobrego gladiatora zabito, bo ktos mial na to ochote ( tak, tak chodzi mi o smierc Varro). Ale i tak jestem pod wrazeniem detali: np. myja sie mieszanka z oliwy popiolu i czegos tam jeszcze- a nie mydlem:) Plus kolor wlosow Lucreti: Starozytny Rzym byl przeciez kolorowy:):) Serial przypomina mi troche "300", jest jednak o niebo lepszy:)

ocenił(a) serial na 9
Artur88Tupac

Witam wszystkich serdecznie, planowalem obejrzec serial z mama ale nie ogarniam ktora czesc jest pierwsza? a co za tym idzie nie wiem od ktorego serialu mam zaczac? wdl. daty ten sezon powinienem ogladac jako pierwszy tak ?
nastepnie :Bogowie areny, na koncu Spartacus zemsta czy tak ?

ocenił(a) serial na 10
electrix18

1) Spartacus: Blood And Sand
2) Spartacus: Gods of the Arena
3) Spartacus: Vegance
4) Spartacus: War of the damned
:D

ocenił(a) serial na 9
hellokitty1

Dziekuję za szybką odpowiedz:)

ocenił(a) serial na 10
electrix18

no problem :) Leć oglądać! xD

ocenił(a) serial na 9
hellokitty1

Fabularnie troszke nie po kolei. ale wdł, daty premiery niby by się zgadzalo :) ze najpierw powstala 2, a pozniej 1 dziwne to troche ... :)

ocenił(a) serial na 10
electrix18

Fabularnie się nie zgadza, to fakt. Ale najpierw trzeba obejrzeć "Blood and sand" - bo w prequel'u już w pierwszym odc. wspominają pewne wydarzenia z "Blood.." :)

electrix18

Jest tak dlatego, że odtwórca roli Spartacusa, był chory na raka i w związku z leczeniem wstrzymano się z kręceniem 2 (de facto) sezonu - czyli "Zemsty" a nakręcono prequel "Gods of the Arena" w którym postaci Spartacusa nie uświadczysz.

ocenił(a) serial na 9
Pan__Cogito

aha kumam:)