PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526554}

Spartakus: Krew i piach

Spartacus: Blood and Sand
2010
8,0 79 tys. ocen
8,0 10 1 78699
7,4 10 krytyków
Spartakus: Krew i piach
powrót do forum serialu Spartakus: Krew i piach

Oglądając ten serial wspierałem stronę Rzymian? :)

ocenił(a) serial na 10
Caesar27

Nie tylko. Po stronie Rzymian są ciekawsze postaci. W każdej serii.

ocenił(a) serial na 9
Caesar27

Wspierałeś stronę Rzymian?! ludzi którzy uważali się za Bogów że są ponad wszystkimi. Czyli mam rozumieć że podobało Ci się jak gladiatorzy-niewolnicy, walczyli na arenie aż do śmierci dla uciechy Rzymian, zależni od swoich panów ich kaprysów. We mnie się gotowało jak widziałem, radosnych rzymian z senatu, którzy byli uradowani na widok umierających gladiatorów. Jak że byłem zadowolony z ostatniego odcinka krew i piach, rzymskie psy dostały zasłużona karę.

soulreaver

Nie podobało mi się, że Spartakus, który był Trakiem zarzekał się, że w środku Italii wybije wszystkich Rzymian. I tych złych, i tych Bogu ducha winnych. Po drugie rozwalili całą arenę w Kapui.

Załóżmy, że jesteśmy typowymi Rzymianami. Jak na tamte czasy, zabijanie to całkowicie normalna rzecz i idziemy obejrzeć sobie walkę, tak jak teraz ludzie idą oglądać boks. Nagle Jeb! Zapadasz się w ogień, mimo że nie zrobiłeś nic, tylko poszedłeś pobawić się przy dobrym widowisku (oczywiście jak na tamte czasy, gdzie to było normalne). Dopiero trzeba było takiego Erazma z Rotterdamu, który stwierdził, że zło bierze się z niewiedzy, bo jak widziałeś, ci gladiatorzy trzymani byli w zamknięciu i ludzie nie wiedzieli, że oni mają jakieś uczucia, kim są etc.

A po trzecie to kwestia osobista dosyc, bo na długo przed serialem interesowałem się Rzymem i wiem, że byli to nadzwyczajni skur**ele, ale dzięki temu w całej Europie zapoczątkowali coś, co dziś nazywamy cywilizacją.

ocenił(a) serial na 10
Caesar27

Patrząc na to co dzieję się w dzisiejszych czasach, mam ciągle nieodparte wrażenie iż nadal stoimy w miejscu ;/

STOP ISLAM !!!

użytkownik usunięty
Caesar27

"Dopiero trzeba było takiego Erazma z Rotterdamu, który stwierdził, że zło bierze się z niewiedzy, bo jak widziałeś, ci gladiatorzy trzymani byli w zamknięciu i ludzie nie wiedzieli, że oni mają jakieś uczucia, kim są etc." Och, trzeba być myślicielem, żeby zdać sobie sprawę z tego, że inni ludzie też mają uczucia... Dla mnie było to barbarzyństwem ze strony Rzymian a także Spartacusa. Odpłacał przemocą zło. Chociaż można mówić i mówić, a tak naprawdę sami nie wiemy, jakbyśmy się zachowali. To troszkę smutne.

Właśnie o to chodzi, że gladiatorów i niewolników nie uważano za ludzi takich samych jak Rzymianie, tylko bestie, dzikusy, bo to byli głównie barbarzyńcy, których armia rzymska przywoziła z podbitych terenów. "Barbar"- czyli ten, co nie mówi.

użytkownik usunięty
Caesar27

No wiem, masz rację. Ale za każdym razem jak o tym pomyślę, to wzbiera we mnie odraza i gniew.

ocenił(a) serial na 10
Caesar27

Ta tylko ty :D. Jak mogłeś wspierać takich h*i.