PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526554}

Spartakus: Krew i piach

Spartacus: Blood and Sand
2010
8,0 79 tys. ocen
8,0 10 1 78702
7,4 10 krytyków
Spartakus: Krew i piach
powrót do forum serialu Spartakus: Krew i piach

Dlaczego akurat ten lanista to Doctore?
U mnie budzi to pewne szydercze skojarzenia, a tak na serio to serial
jednak nie jest zly. Po pierwszych dwóch odcinkach myślałem, ze bedzie
totalną klapą, a jednak...
Teraz jestem po seansie czwartego i widzę ze jest coraz lepiej.podobno w 5
czy 6 Crixus dostaje solidny łomot-od kogo?

ocenił(a) serial na 8
Magister_Perotinus

A mnie z kolei ciekawi ile odcinków wcisną twórcy pomiędzy 88 r.p.n.e (I Wojna Mitrydatejska) a 71 (upadek powstania). Pewnie z 5 serii;] Z punktu widzenia historyka jest trochę przesady w niektórych kwestiach (np. styl walki Traków) ale serial ogląda się przyjemnie.

ocenił(a) serial na 9
prymonm

Dokładnie serial może pod względem historii nie wypada najlepiej ale ogląda się przyjemnie i zabawa jest przednia także o to w tym chodzi ;-)
Tak na marginesie zapraszam na forum o starożytności i tym serialu jak i innych wiele ciekawych tematów i innych rzeczy. Pozdrawiam i zapraszam www.spartacus.nhit.pl

prymonm

Ja jestem ciekawa co będzie w tych nowych odcinkach. Te skupiały się na walkach gladiatorów i seksie. Najlepsza postać czyli Batiatus nie wystąpi już w 2 serii, będa musieli się napocić żeby wyszło coś sensownego a nie bieganie po lesie.

ocenił(a) serial na 9
alien_2

Pewnie będzie o tym co mówi historia, czyli o tym że uciekną na Wezuwiusza gdzie będzie zbierała się ich armia niewolnicza przywódcami będzie Kriksos, Oinomaos (lub jak kto woli Doctore) no i Spartakus, początkowo zyskają przewagę pokonując Klaudiusza Glabera (czyli męża tej całej Ilithyia) potem skierują się w strone Alp gdzie będą chcieli wyjść poza ówczesną Republikę Rzymu, jednak ze względu że Kriksos zbuntuje pobratymców galów i germanów do dalszej walki rabunkowej nie wyjdą ostatecznie z Italii, potem się cofną na południe próbując przebić się na Sycylię co im się nie uda, pewnie pokaża jak podległe wojska Kriksosa zostną pokonane przez konsuli Lucjusz Gelliusa i Lentulusa Klodianusa, no i zapewne ostateczna bitwę na północ od Brindisi gdzie w dzielnej walce Spartakus przegra atakując polującego na niego od dawna pretora Marka Licyniusza Krassusa (będącego kolejnym dowódcą wojsk po niepowodzeniu Klaudiusza Glabera, zresztą jak kojarzycie Ilithyia, czyli żona Glabera odpowiednio potraktowała żonę tego Krassusa, bynajmniej tak było w serialu), no i na końcu pewnie pokażą krzyżowanie 6 tyś gladiatorów na drodze z Kapui do Rzymu

ocenił(a) serial na 10
Magister_Perotinus

@prymonm
hehe serialowi bliżej do 300 niż do filmu historycznego!!
Wygląda to bardzo fajnie!
mam nadzieję, że 5 serii nie wcisną ;) bo skończy się jak losty, albo superman czyli pierwsze serie super a później szkoda gadać.
Swoją drogą gdzieś Ty wyczytał o stylu walki Traków;)??

ocenił(a) serial na 8
turboszczotka5

turboszczotka, mi akurat Lost 6 bardzo przypadł do gustu.

Spartacusa również uważam za dobrą rzecz ale z tymi bryzgami krwi to jawne przegięcie.

ocenił(a) serial na 8
turboszczotka5

Trochę się interesuję tą epoką, nie tyle od strony Rzymu, czy państw hellenistycznych co raczej od strony dynastii Arsacydów. Tracja, Pont, Państwo Seleudydów itp. kraje były "skażone" greko-macedońską doktryną wojenną. Dlatego śmieszyły mnie teksty typu "Mitrydates i jego Grecy" mówione przez Rzymian do Traków, bo to brzmi jakby ktoś mówił do Mieszkańców Krakowa, że z północy nadciąga Kowalski i jego Polacy;) A tak zupełnie serio to film ogląda się świetnie i potwierdzam, że serial ma tendencję zwyżkową (oby ją utrzymał). Ze swojej strony mam tylko nadzieję, że w kulturze masowej po tym serialu nie zrodzi się nowy typ bohatera, Trak, jak to miało miejsce chociażby ze Spartanami;D, ktorzy nie zawsze byli tacy oddani sprawom Achajów jak pokazywały to liczne filmy.
Dla zainteresowanych tematem polecam książkę: "Mithridates VI and the Pontic Kingdom" pod. red. Hojte J.M., wydaną w Aarhus, gdzie znajdziecie kilka ciekawych informacji na temat omawianej epoki.
Pozdrawiam!!!

ocenił(a) serial na 9
turboszczotka5

Film jest fikcja scenarzystów wzorowaną na historii, więc nie ma mowy o zachowaniu ścisłej wiedzy historycznej, zresztą jest niewiele informacji o szczegółowym losie traka Spartakusa, szerzej znana jest historia od momentu buntu w 73 r.przed Ch. do jego śmierci w 71 r.przed Ch., a serial ogólnie nawiązuje do tego jak trafił do szkoły Batiatusa aż do momentu kiedy doszło do buntu, podejrzewam że seria skończy się na na 2 serii tego serialu.

ocenił(a) serial na 9
Magister_Perotinus

no wlasnie co znaczy doctore :)??

ocenił(a) serial na 9
MeFiuuu

Doctore to taki sam tytuł jak Batiatus miał tytuł lanisty, ten Doctore naprawdę nazywał się Oinomaos, zresztą o tym jest mowa w ostatnim odcinku 1 serii:)

ocenił(a) serial na 10
Magister_Perotinus

Batiatus jest lanistą, a Doctore przecież ich tam wszystkich szkoli, jest niewolnikiem.

SPOILER!
dopiero pod koniec sezonu Batiatus chce uwolnić Doctore i nadać mu tytuł lanisty.