A połowa grających w tym serialu kobiet albo ma widoczne oznaki farbowania włosów, nawet nie silące się na naturalny kolor albo co gorsza są tlenionymi blondynkami.
Wiem, że to serial i realizm tu nie musi dużej roli odgrywać ale bez przesady.
Pierwszy z wielu wyników wyszukiwania:
Grecja
W klasycznej Grecji włosy kobiet były długie i upięte z tyłu w kok. Wiele z nich farbowało włosy na czerwono henną i oprószało je złotym proszkiem, często ozdabiając świeżymi kwiatami albo ozdobną tiarą. Włosy mężczyzn były krótkie, a często nawet golone na specjalne okazje.
Rzym
W surowym Rzymie zwyczaje nawiązywały do stylu greckiego. Wyższe klasy używały żelaznych lokówek i lubiły posypywanie włosów złotym proszkiem, wyglądającym tak jak ten w Grecji. Kobiety często farbowały swoje włosy na blond albo zakładały peruki zrobione z włosów schwytanych niewolników. Później fryzury stały się bardziej ozdobne – z mocno zakręconymi włosami , upiętymi na czubku głowy, często wokół specjalnej drucianej ramki. Ozdabianie włosów stało się popularne i wyższe klasy korzystały w tym zakresie z usług niewolników, bądź odwiedzały publiczne zakłady fryzjerskie.
No i to by było na tyle, więcej informacji możesz znaleźć samemu..
Bardzo dobrze znam te fakty i wiem, jak wykonać taką sytlizację.
W serialu natomiast nie mamy z niczym takim do czynienia. Tandetne farby do wlosow i tleniony blond. Nie słyszałem o tlenionych włosach w starożytności.
Nice try.
stary tam krew tryska jak keczup z butelki krajobrazy sa jakby wyciete i doklejone z jakiejs ksiazeczki dla dzieci. facet rzuca sztyletem/wlocznia na prawo i lewo i zawsze trafia w glowe w 1 odc ta kobieta spartakusa zbiera owoce z drzew zima itp. dlugo by wymieniac a ty sie przejmujeszze maja sztuczny kolor wlosow?