Niestety nawet jak by dobry nie był ten serial wiadomo jakie będzie zakończenie... Niestety dla Spartakusa zginie.. szkoda że autorzy poszli w całkowitą prawde historyczną... tak samo było z Valkirią film bardzo wciągający jednak tracił swój urok ponieważ wiadomo było jak sie skończy... szkoda wielka szkoda..
jaja sobie robisz prawda?
przecież to nie jest o TYM Spartakusie, głównego bohatera jedynie tak nazywają... ;>
no ale ciekawe spoilery masz :)
a o jakim mowa ? to jest TEN spartakus , powstanie niewolników , pochodzenie samego spartakusa to jest przypadek? ta napewno. To powiedz mi o jakim spartakusie mowią autorzy? I kto tu sobie jaja robi? poczytaj troche o serialu a potem pisz
To jest dokładnie o tym Spartacusie.. Niestety wzmianek historycznych o tej postaci jest bardzo nie wiele stąd twórcy mogą skorzystać ze swojej fantazji.
najmniej informacji mieli podczas pobytu spartakusa w szkole gladiatorów dlatego ten serial rozni sie od np film spartakus.
Poczytałam troszkę i wychodzi na to, że nawet trzymając się tzw. prawdy historycznej (czyli tego, co TERAZ wiemy o tych wydarzeniach) twórcy serialu będą mogli sobie nieco "zaszaleć" i puścić wodze wyobraźni. Ciała Spartakusa bowiem nigdy nie znaleziono. :-)))
hmm moze to wykorzystają jednak wszystkie źródła stwierdzają że on zginął w starciu z rzymskimi legionami
Przypomina mi się serial Rzym. Kiedy było wiadomo, że zginie Kleopatra, uwaga skierowana została na życie jej synka. A swoją drogą świetnie to wtedy połączyli z głównym wątkiem. Nie ma co, mistrzostwo.
Wg prawdy historycznej Spartacus zginął podczas starć z wojskami Marka Krassusa. Ale zanim się to stało to jego przygód było bez liku, można by rzec, że na kilka sezonów. Więc to tylko od reżyserów i scenarzystów zależy ile odcinków pozwolą nam się cieszyć z możliwości oglądania historii "Mistrza Kapui" :P