A przynajmniej pilot. Komputerowa buchająca krew jest groteskowa, co chwilę włączane zwolnione tempo jest śmieszne a nie epickie (najlepsze jest jak ktoś dostaje piąchą w ryja, albo odcięta głowa w pierwszym odcinku). Obejrzałem na razie pilota i część drugiego odcinka i muszę powiedzieć, że fabuły tu za bardzo nie ma, sceny seksu przeplatają się ze scenami walki, wszyscy mają ogolone pachy, a niektóre kobiety mają pofarbowane włosy. Mimo takiej technologii (maszynek do golenia i farb do włosów) nadal są tacy prymitywni...
Na razie 5/10
A, no i krew sika na prawo i lewo ale gladiator z odciętymi obiema nogami już nie krwawi.
Oglądaj dalej. Akurat dwa pierwsze odcinki są raczej przeciętne. A do do ogolonych pach i farbowanych włosów. Myślisz, że w starożytnym Rzymie nie farbowano włosów? Otóż - jak najbardziej, choć częściej używano perełek, które jednak tanie wcale nie były. Pachy golono, zwłaszcza kobiety oraz gladiatorzy - ci golili także klatki piersiowe aby lepiej było widać mięśnie i żeby ogólnie wyglądać okazalej.
ale na czerwono? czym konkretnie? a usta? grzywki mężczyznom też cieniowano? :P
ps. obejrzałem dzisiaj 3 odcinek i faktycznie bardziej mi się spodobał :)
ale masz rację, bogate rodziny było raczej stać na depilację i farbowanko ;)
gorzej z pałętającymi się wszędzie murzynami którzy w tym serialu nie są niewolnikami ;-) (np. na widowni)
dzisiaj obejrzałem odcinek s01e05 , gdzie walczyli z Teoklesem i muszę powiedizeć, że jestem pod wrażeniem. Wyśmeinity odcinek
W serialu nie ma fajerwerkow ani wodotryskow pod postacia efektow specjalnych, jest za to calkiem konkretna fabula - moim zdaniem w polaczeniu z dopracowana scenografia dajaca efekt rewelacyjny.
Scenografia akurat też jest w większości wygenerowana komputerowo co widać. Ale masz rację, z każdym odcinkiem fabuła rozwija się w coraz ciekawszą, wielowątkową opowieść. Dlatego ocena podskoczyła z 5/10 na 8/10
A bo serial to trza od jednego przyłożenia obejrzeć i dopiero wtedy ocenić.
P.s. Co do scenografii, raziły mnie tylko ujęcia Kapui z lotu ptaka.
Ogólnie jestem na plus. Z początku srial mnie odrzucił, ale z czasem budował wartość. Tak jak poprzedników raziło mnie na pewno sceny z widocznymi murzynami na trybunach - dla mnie zjadacza historycznego było to śmieszne. Fakt, widok na Kapue też odpychał, szczęście że trwał krótko. Gdyby krew nie była komputerowa wyszło by dużo lepiej. Brak zwalnianego tempa też nie robiło na mnie wrażenia, wprost przeciwnie. Nagięcia fizyki to samo. Podobało mi się natomiast ukazanie zepsucia moralnego Rzymian, scenografia komputerowa czy nie, wypadła super. Zwroty akcji i sceny walki generalnie też na plus. Przekleństwa były czasem użyte niepotrzebnie, ale czasem naprawdę rozbawiały "Co znowu na pi... Junony" :D Z chęcią obejrzę kolejny sezon jeśli takowy wyjdzie. 7/10
wyjdzie wyjdzie, jestem jednak ciekaw co z tego wyniknie, skoro serial z serialu o walkach gladiatorów zmieni się w serial o powstaniu
Racja... akcja, która opuści bramy Ludus i aren może być już nie tak znosna dla oczu, gdy zostanie wsparta komputerem. Ale jeśli zdecydują się na pokazanie realistycznych scenerii to jest szansa ;)