z dodatkiem sporej ilości zbędnej nagości ,która robi nieraz za zapychacza ,żeby odcinek trwał ile trzeba. Ale zwróciła moją uwagę inna rzecz. Otóż przeczytałem wiele książek o starożytnym Rzymie i nigdy nie spotkałem ,się z opisem wspominającym coś np. murzynów ,pełniących inną funkcję w społeczeństwie niż niewolnika. Na widowni w pierwszym bodajże odcinku co 5 osoba to był murzyn. Sprawdziłem w źródłach i faktycznie murzyni nie chadzali sobie po rzymie jako wolni ludzie ,dopiero pod koniec istnienia cesarstwa kilku dostało się do legionów.
Nigdy nie pojmę czemu ma to służyć ,skoro nikogo by nie oburzył raczej brak wolnych murzynów w starożytnym Rzymie ,skoro takie były fakty. Clint Eastwood też się nie przejmował posądzaniem o rasizm ,bo zrobił zgodny z historiią film wojenny w którym nie ma czarnych. Dobrze ,że w 300 nie zdano do oddziału Leonidasa ,żadnego ,bo to by było wręcz śmieszne.
kogo obchodzi twoje pier****nie? serial jest zajebisty i nikt nie zwracał uwagi na publike tylko na scenę. po co pisać takie bzdety? a może tezmiejski kibel ci sie nie podobał do którego Batiatius pocisnął kloca?
Jak już napisał Flying_Dutchman - to polityczna poprawność na którą nie mamy wpływu. Ale to nie jedyny błąd, poczytajcie sobie w ciekawostkach.
do opisywania historii są filmy biograficzne. a to jest serial historyczno - przygodowy, trochę historii a reszta to czysta uczta dla oka.
w książkach do historii też są błędy, więc nie wiem o co tyle krzyku ;)
biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw oczywistością jest, że przy tej ilości pozytywów te małe błędy są niezauważalne. mnie przynajmniej nie obchodzą ^^
ps. jeżeli ktoś jest żądny wiedzy to proponuję wycieczkę do biblioteki :]