Ale ja bym go nie wiązał z "prawdą historyczną". Owszem elementy historii są ale tutaj skupiono się na krwi i bzykaniu. Serial jednak jak już wspomniałem nie jest najgorszy.
dobrze wiąże się z historią autentyczne fakty, miejsca i nazwiska, a co do krwi i bzykania to myślisz, że jak wyglądała walka na arenie? moim zdaniem dobrze i w dosadny sposób ukazany ówczesny Rzym
Na razie mam chyba takie samo zdanie jak Ty tj. "dobrze i w dosadny sposób ukazany ówczesny Rzym", chyba że Tobie się już zdanie zmieniło :).
a sory :D myślałem że się z zgadzasz z wypowiedzią Marik1234 :) mi się spodobał od pierwszego do ostatniego odcinka i tak zostanie:) każdemu polecam ten serial:)
jedyny serial, ktory w dosc dobry sposob ukazuje zycie w tamtych czasach to "Rzym", chociaz i tutaj mozna zales sporo niescislosci, jednak tworc naprawde sie postarali. Nie mowie tutaj o wydarzenaich czy postacia historycznych, bo nawet filmy biograficzne naginaja prawde.
Spartakus to bardziej komiksowa warjacja na temat powstania, ktora nawet nie udaje, ze zachwouje realia historyczne. troche szkoda, ze nie stworzyli czegos podobnego do "Rzymu".
Nikt nie powiedzial - zwlaszcza tworcy - ze jest to film dokumentalny. Opowiada on historie, ktora mogla byc prawdziwa, aczkolwiek nie musiala. Powstanie Spartakusa jest bardzo slabo udokumentowane - zrodla historyczne sa skape w tej kwestii, a jesli juz jakies sa to pisane przez stronniczych pisarzy.
Jako, ze w Blood And Sand moznaby powiedziec jeszcze, ze mamy do czynienia z "prawda historyczna" to w nastepnych sezonach juz znacznie mniej - np. Pro pretor Waryniusz umarl przed Wezewiuszem - z historii nam wiadomo, ze po pretorze Glaberze scigal on jeszcze powstancow przez pewien okres czasu.
W Wojnie potepionych tez to wyglada zupelnie innaczej - tworcy chcieli zachowac ogolny zarys najwazniejszych bitew, wydarzen, ale niestety nie zachowali chronologii - w szczegoly sie juz nie zaglebiam.
Dlatego trzeba luzno do tego podejsc i cieszyc sie tym co daje serial - mega rozrywke. A propo rozrywki wlasnie, ciekawi mnie czy powstanie jeszcze taki serial, ktory tyle mi jej da. Chyba musialby byc o gladiatorach i zrobiony w klimacie 300 ;) A za scenariuszem musialby stac DeKnight :))
Pozdrawiam.