Jeśli chodzi o ciekawostki a konkretnie "błędy w filmie" to ktoś sie też wykazał błędem bo nawiązując do Gladiatora Barci nawiązują do tego że Kartagina upadła w 146 r. przed Chrystusem a akcja dzieje sie w 70 r. przed Chrystusem co jest bzdurą bo powstanie Spartakusa trwało o d 73-71 r. przed Chrystusem (przypominam że daty przed Chrystusem badz jak ktos jeszcze woli przed nasza era datuje sie odwrotnie czyli schodzac do roku O) co w tym wypadku jest zakłamaniem.
Druga sprawa jeśli chodzi o użycie zbroi segmentowej (lorica segmentata), to użycie jej nie nastąpilo w 9 r. przed Chrystusem, tylko od reformy Mariusza i stosowana była od 107-102 roku przed Chrystusem aż do III w. po Chrystusie, jednak nie była ona w powszechnym uzyciu do momentu klęski Warrusa w Lesie Teutoburskim w 9 roku po Chrystusie, do tego momentu były popularne kolczugi które zamieniono na łatwiejsze i tańsze w produkcji zbroje segmentowe jakże popularne w wielu filmach z epoki.
Możliwe, że chodzi o Kartaginę którą odbuwali Grakchowie, więc jako późniejsze rzymskie miasto. Możliwe też, że chodzi o to, że jest potomkiem Kartagińczyka gdy istniało jeszcze państwo i dalej uważał siebie za Kartagińczyka. Może był buntownikiem Kartagińczykiem walczącym z okupantem? A może to tylko przydomek dla zwiększenia prestiżu odbiegając nawet od prawdy co nie było wcale niczym nowym w tamtych czasach. Jak dla mnie to nie jest błąd historyczne więc.
Dla mnie błędem jest Doctore czyli Oenomaus, bo w filmie jest nim czarnoskóry, więc jakiś Afrykańczyć. A Oenomaus był Germanem, tak samo jak Kriksos.
Hehe, zbroja segmentowa to pikuś jeśli chodzi o błędy. W każdym filmie o Rzymie ją dają ;] Bardziej boli użycie hełmów korynckich przez Traków w I p.n.e. Hełmy te wyszły z użytku w czasie Filipa Macedońskiego. Zastąpione przez attyckie, chalkidyjskie a szczególnie przez trackie i frygjjskie niekiedy z zasłoną w kształcie brody.
Kolejne co się rzuca w oczy to Getowie przedstawieni jak jakieś prehistoryczne plemię. Getowie dysponowali uzbrojeniem porównywalnym z trackiem, które miała duży wpływ np. hełmy frygijskie lecz w dackiej formie, lecz stroje zbliżone do Galów.
P.S. Co do segmentaty się nie zgodzę. Była ona kosztowniejsza od kolczugi. Używana na dużą skalę od połowy I n.e. do jedynie połowy III n.e. i to jedynie w niektórych legionach. Kolczuga używana praktycznie przez całe istnienie Republiki i Cesarstwa - IV p.n.e. do V n.e. (i upadku Konstantynopola w 1453).
No jeśli spinanie tysięcy kółeczek jest prostsze niż spinanie nitami czy rzemykami kawałków blach to gratuluje, nawet we wczesnym średniowieczu nie każdy rycerz mógł sobie pozwolić na nią gdyż była za droga i czasochłonna, a moje komentarze dotyczyły tylko poprawki w zakładce "ciekawostki" gdyż o błedy w datach mi chodziło:)