Obejrzałem pierwszy odcinek Spartacusa licząc na coś, co w jakimś stopniu
przypomniałoby mi Gladiatora, ale po bolesnych 50 minutach jestem pewien że
po kolejne odcinki nie sięgnę. Pomijam tu wartość merytoryczną tego
"dzieła", choć też nie zachwyca, to nie wypada mi jej oceniać po lekturze
zaledwie jednego odcinka, ale wykonanie techniczne przyprawiło mnie o
mdłości i w tym wypadku wątpię by to się zmieniło w kolejnych odcinkach.
Od pierwszych scen widać że twórcy "Spartacusa" poszli na łatwizne i około
90 % tego co widzimy jest stworzone na komputerach. Oczywiście sam fakt
braku tradycyjnych dekoracji nie przekreśla filmu, (w końcu taki "300"
wygląda całkiem smakowicie, przy podobnym podejściu do efektów cyfrowych)
ale za to ich jakość to żenada. Naprawdę tak słabych, sztucznych i
amatorsko wykonanych efektów cyfrowych nie widziałem w filmach już dawno.
Samo cyfrowe koloseum z Gladiatora, który ma już 10 lat na karku, wyglądało
sto razy lepiej niż dowolna scena w tym serialu. Niestety żałosna strona
techniczna rzuca wielki cień na całą resztę, totalnie zabijając klimat
starożytnego Rzymu i wszelka ochota na oglądanie ucieka.
Niestety muszę się zgodzić:( jeżeli zostanę namówiona na kolejny odc to obejrzę ale spodziewałam się czegoś więcej:/
Nie rezygnuj po pierwszym odcinku bo właśnie ten jeden im wyszedł na prawde słabo, natomiast potem jest już bardzo ciekawie, jest co oglądać, oglądnij dalej a sie nie zawiedziesz.
Oglądaj, serial jest z odcinka na odcinek coraz lepszy - i to nie tylko moja opinia. Pierwsze dwa odcinki są kiepskie w porównaniu do reszty. Naprawdę Warto!
A mi te efekty nie przeszkadzają, wręcz odwrotnie, odpowiadają mi, są takie komiksowe i mają swój urok :)
Zresztą gdyby efekty były bardziej realistyczne to wiele scen nie byłabym w stanie wogóle obejrzeć np łatwiej ogląda się przebijanie głowy na wylot albo wywalające się flaki wiedząc (widząc), że to tylko animacja komputerowa.
Jestem po 13 odcinku...2 obejrzalam z ciekawosci ale z odcinka na odcinek coraz lepszy! 13 odc to ukoronowanie:) Teraz jestem niemal "fanką":P i bez bicia przyznaję się że to głównie dzięki aktorowi, który gra Spartacusa;) Bardzo podobały mi się równiez intrygi i liczne wątki. Moja ocena urosła o co najmniej kilka punktów az do 8... Pozdrawiam tych, którzy wytrwali, było warto!:)
Dokładnie,serial z odcinka na odcinek jest coraz lepszy,nie zniechęcać sie,po pierwszych dwóch mamy wrażenie ze będzie tylko jatka i nic nie będzie sie oprócz tego liczyło ale póżniej atmosfera sie zagęszcza,intrya goni intrygę i robi się baaardzo ciekawie,nie mówiąc że przywiązujemy się do naszego bohatera coraz bardziej....
Jak oceniasz serial po jednym odcinku to fail. W dodatku pierwszy był najgorszy ze wszystkich i sam po zobaczeniu efektów w nim miałem wątpliwości co do dalszych odcinków. Jednak późniejsze są o wiele lepsze, zarówno pod względem fabularnym jak i efektów specjalnych. Szkoda, że postanowiłeś przestać oglądać serial po zobaczeniu pilota. Prawdziwa jazda zaczyna się gdzieś dopiero od 5 odcinka.
Swoją drogą serial nie jest emitowany w Polsce, a trzy tygodnie temu był gdzieś tak na 240 miejscu o ile dobrze pamiętam w "Top seriale". Dwa dni temu był na 40. Dziś jest na 27. To mówi samo za siebie.
Polecam i pozdrawiam wszystkich, którzy oglądają ten genialny serial.
Proszę:
http://www.filmweb.pl/serials/top
27 miejsce. Od wczoraj pozycja się niestety nie zmieniła.
Jakbyś chociaż odrobinę myślał, to byś wiedział, że serialu się nie ocenia
po pierwszym odcinku a po drugie nacisk w tym serialu nie jest położony na
efektach specjalnych, bo to nie Avatar... Nacisk położony jest na mocną
fabułę, akcja rośnie niemiłosiernie, powalając niesamowitymi zawrotami. Sam
z wracam ogromną uwagę na efekty specjalne w dużej mierze, ale w tym
przpadku to słabe efekty nie rzucają absolutnie żadnego cienia na resztę.
efekty odrzuciłem całkowicie na bok, skupiłem się na rozwoju wydarzeń.
Serial jest rewelacyjny, jeśli nie sięgniesz po kolejne odcinki nigdy się
nie przekonasz. Polecam 9,5/10
Jak dla mnie serial strasznie słaby. Oglądałem już parę odcinków i nie mogę dalej. Bardzo prostacki i nudny. 2/10.
Szkoda, że zrezygnowałeś, myślę że warto dać szanse, potem już wcale nie jest nudny wręcz nie można się doczekać następnego, tak było z 13 odc u mnie;)
Pewnie wahałeś się pomiędzy 1, a 2. W ogóle śmieszy mnie jak ktoś wystawia filmowi taką ocenę. Zastanawia mnie jakie aspekty brałeś pod uwagę?
Jak już wszyscy zdążyli zauważyć Spartacus to serial, w którym efekty nie mają odgrywać najważniejszej roli, więc oby to nie było to. Napisz troszkę więcej dlaczego 2 ?! (prostacki i nudny- to chyba o czymś innym).
Pozdrawiam
Te efekty to chyba specjalnie są takie kiepskie XD Od początku zakładano ze serial powstanie w świecie całkowicie wygenerowanym przez komputer. Na początku też mi to przeszkadzało ale szybko się przyzwyczaiłam bo akcja naprawdę nabiera tempa i robi się coraz ciekawiej. Warto dać szansę.
wystawiłem taką ocenę ponieważ oglądałem kilka odcinków i nie raz zdarzało mi się na nim zasnąć w ciągu dnia. Nie wiem jak możecie to oglądać, chyba puszczają w telewizji za mało seriali gdzie zabijają się ludzie. Żenada
Przecież to serial o gladiatorach, Spartacusie przywódcy największego i najbardziej krwawego powstania niewolników. Oni zabijali aby żyć i żyli aby zabijać. Na prawdę nie wiem czego się spodziewałeś że będą grać w monopoly czy jak?
dialogi żenujące. Obóz traków, a ja co chwilę słyszę jakieś "fuck, fuckin" itd, albo "oh my god" ( co sensu nie ma w odniesieniu do tamtych czasów) . Czy scenarzyści brali coś przed pisaniem tego?
Ja osobiście wielce się rozczarowałam tym serialem. To jest tylko dla ludzi, którzy lubią lejące sie strugi sztucznej krwi przed kamerą.
ledwo 4/10
zbierzcie się do kupy i złóżcie pozew zbiorowy przeciwko autorom serialu! Pomścijcie TRAKÓW (za fucki i 'oh my god')!
Mi bardzo serial się podobał. Z niecierpliwością czekam na dalsze losy (serialu).
Czy macie może info o tych kilku odcinkach które miały być nakręcone pomiędzy 1 a 2 sezonem?
A ocenę wystawię po obejrzeniu kolejnego sezonu, ale jak dla mnie to na razie 9/10. Wprawdzie nie jestem wielkim krytykiem, ale jako rozrywka- może być.
Jestem kolejną osobą, która po obejrzeniu 1 odcinka zrobiła nieco skrzywioną minę z myślą "co to wogóle jest i co oni chcieli przez to powiedzieć" Efekty specjalne no cóż, nastawiona byłam na komiksowość tego serialu ale niektóre sceny, uznałam niestety za wręcz śmieszne. Postacie takie sobie, fabuła taka sobie....No a potem nastał 2 odcinek...3....4.....5....13....i moja ocena diametralnie się zmieniła. Efekty stały się ciekawe, zwłaszcza krew tryskająca we wszystkie strony, bohaterowie okazali się napawdę warci uwagi i co najważniejsze historia była bardzo wciągająca. Za najlepsze w tym serialu uznaję jednak kreacje aktorskie niezapomnianej Xeny (Lucy Lawless) i Johna Hannah bez krórych ten serial wiele by stracił oj wiele.