PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526554}

Spartakus: Krew i piach

Spartacus: Blood and Sand
2010
8,0 79 tys. ocen
8,0 10 1 78704
7,4 10 krytyków
Spartakus: Krew i piach
powrót do forum serialu Spartakus: Krew i piach

na poczatku

ocenił(a) serial na 8

strasznie mi irytowal modelem bohatera "herosa" ktory wydawal sie dobrym czlowiekiem posrod swin, schemat poczatkowych walk to spartacus dostaje po mordzie i nagle w magiczny sposob podnosi sie i pokonuje kolejnych rywali. Naszczescie serial z czasem staje sie coraz lepszy i mozna smialo polecic. Najdziwniejsze ze cos mi sie wkrecilo ze glowny bohater dostal imie na czesc innego Traka - Spartacusa. Jakie bylo moje zdziwienie gdy przed obejrzeniem ostatniego odcinka przeczytalem ze ten Spartacus to slawna postac historyczna ktora wywolala bunt, dzieki temu nie zepsulem sobie zabawy i dopiero w 10 odcinku dowiedizalem sie o buncie.

n0ah

Powiem wiecej powstanie spartkusa było jednym z najwiekszych powstań niewolników i nie tylko w tamtych czasach idąc dalej tym tropem przywódca bedzie sparkaus razem z kriksosem i Ojnomaos , jednak mam smutną wiadomość dla fanów Kriksosa według historii zginie on dość szybko gdyż nie zgodzi sie ze Spartkausem, jednen będzie chcial wyprowadzić ludzi na tereny bezpieczne, drugi zaś bedzie chcial podbić Rzym i razem z grupa kilkudziesieciu tysiescy ludzi odłączy sie od Spartkausa i zginie podczas jednej z bitwe okolo roku 72 p.n.e Także następna częsc Spartkausa bedzie napewno krwawa emocjonująca lecz koniec niestety smutny :>

n0ah

To teraz tego nie uczą w szkołach ?
...

ocenił(a) serial na 10
vilkatla

dodam tylko, że historia powstania Spartacusa zawsze cieszyła się zainteresowaniem nie tylko filmowców (chociażby legendarny Spartacus z Kirkiem Douglasem oraz kilka innych ekranizacji) ale i kompozytorów: balet A. Chaczaturiana "Spartacus". Jeżeli tego nie uczą w szkołach (w co szczerze wątpie) to być może w przypadku n0ah sztuka muzyczna i filmowa będzie w stanie uzupełnić brak wiedzy...