Dlaczego Rzymianie (armia krassusa) nie mieli łucznikow?? :] rezyser jakis nieogarniety czy co?
mieli, ale reżyser nie pokazał ich w serialu, żeby było ciekawiej i rebelianci mieli wieksze szanse
To jest tylko serial i ja go nie oglądam jak film dokumentalny . A idiotą jest osoba która nie potrafi ogarnąć różnicy pomiędzy prostą rozrywką a filmem na Discovery.
Tu nie chodzi o to, jak ten serial postrzegasz. Problemem jest, jak jest sprzedawany. Wykorzystuje się postacie historyczne i fakty, a ofiarowuje się bzdurę. Przecież ten serial to bzdura. Główny bohater, Spartacus miał inne intencje, niż to się przedstawia w serialu. Wszystko było inaczej. Jeśli ktoś, uważał w liceum na lekcjach historii, to po obejrzeniu serialu, obsmarka się ze śmiechu. Już nie chce wracać do przedstawienia oponentów Spartacusa. Halo, gimbusy, Spartacus wygrywał bitwy z rzymskimi legionami, nie dlatego, że oni byli słabi, On był wspaniałym strategiem.
Nie rozumiem oburzenia, nawet filmy przybliżające pewne sylwetki postaci historycznych swobodnie interpretują zdarzenia z ich życia, patrz 'Piękny umysł' w którym było dużo rozbieżności pomiędzy życiem John'a Nash'a a fabułą filmu.
Spartacusa należy traktować jako serial kostiumowy i tyle.
Człowieku ale to nie jest serial historyczny. Tak jak w Braveheart postać jest prawdziwa ,a fabuła do koloryzowana .
Uważasz, że postać ukazana w Braveheart jest prawdziwa? Jesteś jeszcze głupszy, niż fanatycy Spartacusa. Idź do książek, poczytaj, a zrozumiesz jak cholernie jest skomplikowana historia Naszej cywilizacji. Tu nie ma dobrych i złych, czerni i bieli, wszystko jest relatywne i nie ujmiesz tego w proste, zgrabne zdania.
Jeżeli postać Williama Wallaca twoim zdaniem jest nie prawdziwa to ty powinieneś się skierować do książek ,a pozatym naucz się czytać ze zrozumieniem panie "geniuszu". Ale najpierw dowiedz się kogo można nazywać fanatykiem bo określasz ludzi słowami których nie rozumiesz.
Skąd wiesz jakie Spartakus miał intencje? Przeczytałeś o tym w jego pamiętnikach?
"Halo, gimbusy, Spartacus wygrywał bitwy z rzymskimi legionami, nie dlatego, że oni byli słabi, On był wspaniałym strategiem."-a to ci się nie udało,bo właśnie to serial również pokazał :P
o czym wy tu w ogole piszecie? ; p ja to traktuje jako rozrywke ;) jezeli chcialbym cos na faktach to obajrzabym dokument.... ale to , ze Rzymianie nie mieli lucznikow to totalna kpina -.- strzelali z katapult ale z lukow juz nie ;)
po co wy sie spinacie?? Temat byl o lucznikach ktorych nie ma........ rezyser popelnil mega wku.r..wiajacy blad.... -.-
Irytuja mnie zwyczajnie wypowiedzi takich zalosnych ignorantow. Nie wszyscy wymagaja od kina duzo. Wystarcza im cos takiego i to wcale nie oznacza, ze sa idiotami jak to slicznie pisze ten ciec. To, ze Ty fapujesz na aktorstwo to twoja sprawa.
Serial mi sie ogolnie bardzo podobal ;) Lubie krew, morde no i + za fajne sceny lozkowe
Sam się określiłeś. Nie wymagasz od kina dużo? To może cofnij się do epoki kina niemego, tam wystarczyło, że aktor rzucił tortem w twarz innemu aktorowi i już kupa śmiechu. Fajne, podoba się?
Z łucznikami, jak z łucznikami, ale gdzie katapulty, gdzie balisty, o innych, rzymskich wynalazkach nie wspominając.
Może oglądałeś inny serial, ale w finałowej bitwie były machiny wojenne. Zresztą przeczysz sam sobie. w innym wątku piszesz, iż przestałeś oglądać po 8 odcinkach. Widać - niekoniecznie.
Mylisz się i mieszasz dwie kardynalne zasady: Pierwsza, zwycięzców się nie osądza, Druga historię, piszą Ci co przeżyli. Dotarło?
Morda.
Od kiedy to twój wątek suko. Chcesz wylewać swoje gówno z mózgu ale tak, żeby ci nikt nie ważył się zwrócić uwagi, że zwyczajnie...pier...lisz....to pisz sobie w domu do pamiętnika.
No to się przygłupie wysiliłeś. W nagrodę za twój wysiłek, mądra rada: morda w kubeł i oby był pełen żarcia.
Lamusie, a ogarnąłeś wątek, o którym tak odważnie prawisz? Napisałeś dwa mężne akapity, to masz dzisiaj trzepanie z głowy. Idź spać, a jutro w liceum pochwal się kolegom, że odważyłeś się, wreszcie coś skomentować. Wklej to sobie do faceboka, to zdobędziesz 10 znajomych.
Dlaczego armia Krassusa miala miec lucznikow? Regularne oddzialy lucznikow pojawily sie w armii rzymskiej w I, II w. n.e. Ponadto w ostatnim odcinku pokazane sa rzymskie machiny miotajace, nie pokazana natomiast oddzialow procarzy, ktore byly wycofywane z armii rzymskiej.
o człowieku, ty masz jakieś poważne kłopoty z samym sobą. radze odwiedzić specjalistę. Morde to moge Twoją wsadzić do kibla i spuścić tam gdzie jest miejsce takiego mentalnego gówna.
poza tym, kolega yapkovitz_4 pokazał jakim idiotą i tępym ignorantem jesteś. żegnam czule
To nie jest serial historyczny ale nazywanie ubogich umyslowo osób, którym ten serial się podoba świadczy o bardzo niskim poziomie umysłu osobie wypowiadającej się w ten sposób. Takie osoby jak ty nie mają ciekawego życia i muszą powypisywać swoje żale na forum serialu/filmu, którego nie lubią by rozpocząć małą awanturę słowną. Świadczy to chociażby twoje zdanie o powstaniu nowego serialu o Cezarze. Zakończyłeś swoją przygodę ze Spartacusem to ja się ciebię pytam - co cie interesuje fakt, że powstanie nowy serial? Ma to wpływ na twoje życie? Nie będziesz oglądał i tyle. Piszesz, że ten serial ogłupia, i nie 100% jest zgodny z historia? Fani od początku wiedzieli, że serial będzie miał dużo różnic w porównaniu z historią. Miał to być widowiskowy serial o Spartacusie i taki był. Ludzie są usatysfakcjonowani tym co dostali, a małe zgryźliwe trolle i tak sobie będą pisali "jak ja nie nawidzę tego serialu ble ble ble".
Mi sie ten serial podobal ;) Ale strasznie mnie wku..rwiło , ze rzymska armia nie ma łucznikow a sprtakus mial... jakas kpina po prostu ;/
Ale wy się wygłupiacie . W ogóle mi nie przeszkadza ,że nie było łuków w armii rzymskiej. Idąc waszym tropem rozumowania można by się dowalać do wszystkiego w tym serialu . np " dlaczego aktorzy mówią po angielsku a nie rzymsku skoro spartakus żył w czasach rzymskich" przecież można by się dowalać do wszystkiego w tym serialu ale on i tak jest zajebisty i w życiu nikt z was nie ułożyłby scenariusza do nawet jednego odcinka . Pozdro
Bardziej mnie dziwi brak pilum, z którego słynęły legiony. Mieli tylko jakieś zwykłe włócznie, których i tak nie używali podczas natarcia. (Jazdy też nie widziałem po stronie Krassusa, tylko po stronie Spartakusa). Mimo tych uchybień uważam, że bitwa i tak została dobrze nakręcona. Lepiej niż bitwa, w której ginie Kriksos.
no ale łucznicy to podstawowa jednostka...... wiec nie chodzi mi tu o jezyk itp....... tylko brak łucznikow mnie straszne zdenerwowal -.-
haha wszyscy sie zamkneli bo mam racje :p szkoda , ze rezyser zrobil taki blad ;p
Brak pilum mozna jeszcze jakos przebolec ;) ale nie lucznikow :D podstawowej jednostki ;p
Podstawową jednostką był piechur posiadający miecz, tarczę i pikę/dzidę. Poza tym można przeboleć brak łuczników ze względu na posiadane przez Krassusa balisty (takie ogromne kusze) i katapulty ;) Nie wiem o co się tak spinacie :)
Spinają się o jakieś pierdoły dla mnie ten sezon to taka bajka o Spartakusie, a świadczą o tym najlepiej 3 ostatnie odcinki. Pierwszy sezon był najlepszy a i tak z resztą nikt nie wie jak było naprawdę kto zabił kogo i jak, jakie intencje kim kierowały itp. ja nie wieże w te historyjki o Spartim z wikipedi i podręczników, nalepiej wiedział sam Gannikus z ziomkami ale oni już dawno nie żyją i nikt nie dał im dojśc do głosu a i pewnie pisać nie umieli.
Pilum to nie tylko jeżyk. Piechota rzymska w czasie ataku rzucała pilum w przeciwnika. Budowa pilum była taka, żeby nie można go było usunąć z tarczy, przez co ta stawała się bezużyteczna. I podstawą to była chyba jednak piechota.