PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=657154}

Spartakus: Wojna potępionych

Spartacus: War of the Damned
2013
7,9 39 tys. ocen
7,9 10 1 39369
8,8 5 krytyków
Spartakus: Wojna potępionych
powrót do forum serialu Spartakus: Wojna potępionych

Czy to już jest gdzieś potwierdzone że to ostatni SEZON ? czy po prostu chodzą takie pogłoski ?

Jak taka Gra o tron bije fortunę i umie się utrzymać , to co jest z spartacusem ? przecież dla mnie to 2-3 odc. narobił tyle satysfakcji , emicji , adrealiny co Gra o tron , choć ona już wydawała się ideałem , tylko cholernie brak WALK < AKCJI ;//

Także dlaczego spartakusa nie pociągną na kolejne sezony ?

ocenił(a) serial na 10
nea_filmweb

Hmmm... Chociażby ze względu na historie. Oczywiście fajnie byłoby oglądać dalej potyczki Traka, ale pytanie jakby to było odebrane przez ludzi ? IMO fajnie, ale ilu jest takich jak Ty, czy ja :)
Mają ponoć coś robić o Cezarze, ale to bodaj nie jest potwierdzone. Mam cały czas cicha nadzieje, ze DeKnight nas czymś zaskoczy.

nea_filmweb

Czytałam gdzieś już dawno temu, że to potwierdzone. Też ubolewam, bo miałam nadzieję, na chociaż jeszcze jeden sezon.

nea_filmweb

będzie potwierdzone jak się potwierdzi, ..........cały czas myślę, że będą następne sezony, ostatecznie zdecyduję oglądalność,

ocenił(a) serial na 10
bulls2010

Szkoda wielka będzie... Od 2010 przyzwyczajony jestem, ze co styczeń mamy nowy sezon.
Jest jeszcze jeden fajny pomysł, który był już kiedyś poruszany odnośnie kolejnego Spartacusa... Bo w sumie każdy chciałby zobaczyć Bliźniaków Gargan (synowie ku**y i szakala) i ich walkę z Crixusem, albo Theoklesa z Oenomausem! A może i starych championow z ludus Batiatusa, o których z reszta wspominał oprowadzajac Spartacusa po domu. Kto wie co DeKnight wymyśli? Ja jestem dobrej myśli ;)

tHrol

to byłoby zdecydowanie lepsze niż dzieje Cezara, którego postać jest ciężka do strawienia

ocenił(a) serial na 9
nea_filmweb

Wszyscy sie uparli ze Spartakus zginie. Dlaczego? Historia, nasz kochana historia zapisała nam wieść o klęsce Spartakusa, jego klęsce lecz ciała nigdy nie znaleziono. Wiecie kto mógł takie coś wymyśleć? Wtedy każdy. Bo jeden gadał, a drugi zapisywał co ten pierwszy gadał. Najczęściej to były albo kłamstwa albo wyolbrzymianie zwykłych rzeczy.

nea_filmweb

Jasne, mi także szkoda, ale z drugiej strony ileż można ciągnąć w nieskończoność losy śmiertelnika. Miałam wrażenie, że ostatni sezon już będzie finałowym. Po I odcinku tego sezonu mogę stwierdzić, że bardzo ciekawie się zapowiada. Może ktoś zna muzykę, która towarzyszyła w pierwszych scenach odc.I (obecnego sezonu)? Pozdrawiam :-)

nea_filmweb

Tak i co jeszcze? A ostrzegałem, że Gimbusy nie ogarną historii starożytnej i będą marzyć o niezwyciężonym Spartakusie i Jego niezwyciężonych wodzach. Gimbusy, precz do książek historycznych. Podniecacie się byle Trakiem, a wiecie chociaż, kto to był Hannibal Barkas. Polecam wojny punickie, bo przy nich powstanie Spartacusa, to jakiś żart. Zaufajcie mi, więcej bitew, więcej krwi i seksu, a co najważniejsze dla nastolatek, główny bohater to seksowny mulat, z Afryki północnej.

ocenił(a) serial na 10
marcin_abramczyk

Wiadomo, że historia nie była idealnie taka sama. Wszystko robione jest dla ludzi, dla mnie ten serial ogląda się z przyjemnością, a takie najeżdżanie na siłę też nie jest zbytnio dojrzałe. Nie podoba się? Nie oglądaj.

ocenił(a) serial na 9
marcin_abramczyk

Porównywanie zbrojnego powstania niewolników do pełnowymiarowej wojny, w których biorą udział ogromne, świetnie zaopatrzone i wyszkolone armie. Genialne, po prostu genialne.

ocenił(a) serial na 10
marcin_abramczyk

Nawiązują do tego co napisałeś.,chciałem ci przypomnieć że film Gladiator zdobył wiele nagród wtym oscara,tak samo jak russel crowe który wcielił się w postać Maximusa.Obok postaci historycznych, jak cezar Marek Aureliusz czy jego syn Kommodus, występują też postaci fikcyjne jak Juba, czy też generał Maximus (ma on jednak kilka pierwowzorów historycznych).ale to jest tylko film,nakręcony po to żeby ludizom sie podobał. Tak samo jest ze Spartacusem.Nikt nie mowił nigdy ze to bedzie historia autentyczna. Deknight nakreca go w oparciu o dzieje Spartacusa,w oparciu o historie. Nie musisz sie tak nakręceć i krytykować ze wiele rzeczy jest zmyślonych.A skąd wiesz jak bylo napwde.Żyłes w tamtych czasach. Nie,tylko przeczytałes co pisze w internecie czy w książkach. Historia jest często sfałszowana bo pisza ją zwycięscy,nie wiemy jak bylo naprawde. Historyce przekrecają wydarzenie ze 100 czy 200 lat a my mamy sie wymądrzac co bylo ponad 2000 lat p.n.e.
Po prostu,jak ci sie nie podoba serial,to go nie oglądaj a nie krytykuj tych co są nim zachwyceni.

marcin_abramczyk

Nie możesz umniejszać dokonań Spartacusa. Oceniając tamte wydarzenia na podstawie skąpych, niestety, lektur, można od razu wysnuć najważniejsze wnioski. Prawdopodobnie jedno z najsilniejszych państw w dziejach zaopatrzone w jedną z najlepiej wyszkolonych i dowodzonych armii ulega Spartacusowi i jego powstańczej armii w bodajże 6 bitwach. Moim zdaniem jest to dowód na to, że nie można bagatelizować tego powstania i jego znaczenia dla Rzymu. Owszem, zgadzam się, że historia starożytnego Rzymu zna wielu wielkich dowódców i wspaniałych bitew, ale nie należy umniejszać dokonań Traka. Tyle ode mnie, ale podyskutować zawsze można.

TheBoss

Zaiste wojny punickie i manewry Hannibala, o których wspominach są godne podziwu i chyba nikt mu nie odbiera tytułu znakomitego stratega, ale nie wyklucza to przyznania słów uznania Spartacusowi.

TheBoss

@marcin_abramczyk i wyszlo po tylu odp na twoj post, kto tu jest gimbusem :) Podpisuje sie oczywiscie pod postami moich poprzednikow. Dodam, ze zrodla historyczne nt. powstana Spartakusa sa bardzo ubogie - i jak czytasz ksiazke, to wiekszosc w niej tresci to nic innego jak spekulacje i hipotezy w oparciu o wiedze ogolna z tego okresu. Nalezy dodac tez, ze pisarze opisujacy tamte wydarzenia byli stronniczy, a przynajmniej ich wiekszosc. Wniosek ? Nic tak naprawde nie wiadomo na 100%.

Serial Spartacus spowodowal, ze dopiero wtedy zaczalem sie mega ciekawic historia. A co do samego serialu i faktow w nim zawartych - jak ktos juz wczesniej wspomnial - jest on oparty na wydarzeniach historycznych, a nie jest filmem dokumentalnym

nea_filmweb

Prawdopodobnie bedzie jeszcze jeden sezon ale o Cezarze a poźniej któż to wie moze zrobi nowy serial o innym sławnym wodzu ;)
Ta Gra o Tron ma taki sam poziom co Spartakus?Bo kiedys obejrzałem pierwszy odcinek i jakos mnie nie wciągnął...Czy to aby nie zalatuje Władca pierścieni trochę,bo jeśli tak,to nie mój gatunek.

aronn

W GoT jest masa gier słownych i polityki.
1 sezon - mnie wciągnął, a ostatnie 2 odcinki dla osoby nie znającej sagi (wtedy taką byłem) to poezja
2 sezon - spadek formy
Jak na razie zwiastuny 3 sezonu prezentują się znakomicie, ale wiadomo... to są zwiastuny.

ocenił(a) serial na 10
elbondo13

/ale że co 2 sezon mniej walk ? bo w 1 co odcinek sie napierdzielaja , w drugim nie ? czy jak ?

nea_filmweb

Nie o walki chodzi, ale o fabułę. 2 sezon nie miał jej zbyt ciekawej, po prostu niewiele się tak naprawdę zdarzyło przez całe 10 odcinków... podobno później ma być lepiej.

ocenił(a) serial na 10
elbondo13

aham , thx

ocenił(a) serial na 6
nea_filmweb

Jeżeli się sprzeda (trzymam kciuki - jestem fanem) to możemy liczyć na spin-offy. W stylu Bogów Areny. Powstanie widziane oczami poprzedników, sprzątaczek, kolegów i agentów Spartakusa. I nie zrozumcie źle. Mam nadzieję, że ta historia się nie skończy :)