Ostatnio intensywnie zastanawiałem się nad bitwami, które DeKnight zamierza nam pokazać i dochodzę do wniosku, że odłączenie się Gannicusa jest niemal pewne. Jego szarża na koniu ze zwiastunów, to nic innego, jak ujęcie z ostatniej bitwy, którą stoczył - pod Camalatrum.
Inne przesłanki? DeKnight przepada za Gannicusem a wspomniana bitwa jest opisywana, jako najbardziej krwawa/okrutna i przynosząca największą chwałę powstańcom ze wszystkich bitew okresu powstania. Hmmm, nawet jeśli zdania są rozbieżne, to podkładka świetna pod scenariusz.
Inne typy? Śmierć Crixusa jest przewidziana raczej na 8 odcinek, Gannicusa pochowałbym w 9 i ostatni przeznaczył na bitwę pod Silarus, koniec Spartacusa i ukrzyżowanie niedobitków.
http://www.starz.com/originals/spartacus/Episode308SeparatePaths - czyżby ostatnie minuty Crixusa?...
W odcinku 9 prawdopodobnie Spartacus urządzi igrzyska na cześć Crixusa z udziałem jeńców rzymskich.
Hmmm.. Ciekawe :)
Patrząc na foto Crixus vs Krassus f2f, widać, że to będzie jego koniec.
Drugie zdjęcie nasunęło mi czystą spekulację, iż Gannicus zostanie "pojmany" przez rzymian, rzymianie dowiedzą się, iż jest on legendarnym bogiem areny i zostanie on zabity na arenie w stylu "glorious death" :D
Jasne, tak jak pisałem to tylko spekulacja :) Aczkolwiek może są w kajdanach i mają możliwość obejżenia walki :) Pozyjemy, zobaczymy, ale wydaje sie być to fajną inicjatywą ze strony Deknighta :)
Niewiele wiadomo z historii, ale ponoć Spartacus pojmał 300 żołnierzy rzymskich i kazał walczyć im w urządzonych igrzyskach właśnie na cześć Crixusa.
To scena z walki 300 jeńców rzymskich na pogrzebie Kriksosa............................
No to już wiemy jak zginie Kriksos i przez kogo zostanie zabity. Rzuci się osobiście na Krassusa, a ten szkolony przez innego mistrza areny okaże się lepszy od niegdyś niepokonanego gala. To będzie 8 odcinek, bo w piątek 22 marca :)
Oh, ty obrzydliwy łajdaku. Daje się ostrzeżenie o spoilerach. Wtedy wiedział bym na bank, że muszę to przeczytać, a tak mogło mi umknąć :)))
Ale po pierwsze - to nie Crassus na tym zdjęciu chyba że go po nosie poznaliście... Ale coś jest na rzeczy, bo odcinek później Gannicus zakatrupia Rzymian a powstańcy mają radochę, nie są skuci i siedzi tam Laetia też w czerwonej sukience pirackiej. I jest ciepło, a więc po zimie. To na bank imprezka po stypie po Crixusie. Czyli Crix poleci dopiero w 8 odcinku :)
A Gannicus w zależności - albo w czasie wojny, albo zabity przez niedocenionego przez siebie, złapanego w niewolę i zmuszonego do walki ku czci Crixa, Tybka Młodego Kraśkę...
nie ma opcji że Tybek go zabije przysięgam że jeśli tak się stanie to na tym odcinku skończę i nie obejrzę ani finału ani spin-offu o cezarze jeś;li faktycznie go zrobią
Jednakże pamiętaj, tę bitwę Spartacus wygrał ogromnym kosztem. Przełamał wały, po stosach trupów powstańców (zasypując fosę) i wykorzystał zamięć śnieżną. W tej burzy śnieżnej nikt nie wiedział, kto wróg, a kto przyjaciel. Był genialny, nawet martwi żołnierze, przyczynili się do zwycięstwa.
Obejrzałem jeszcze raz trailer i dwie rzeczy nie dają mi spokoju:
1 - pierwsze sekundy i 'zebranie', obok Spartacusa stoi zabandażowany Agron, nie widać Crixusa i Gannicusa. Kiedy to mogło mieć miejsce? Przed ostatnią bitwą?
2 - moment, w którym Cezar dopełnia los jednego z powstańców a konkretnie skrawek szaty na jego przedramieniu - być może to wcale nie Agron a Spartacus?
Mi się wydaje albo inaczej oczekuję że Gannicus zostanie zabity przez Cezara który po przegraniu z nim walki w mieście rzucił "Że pewnego dnia zażąda rewanżu " Pewnie w walce sam na sam nie miałby szans dlatego przewiduję jakiś fortel dzięki któremu Cezar zwycięży :) Nie wiem czemu ale strasznie się nim jaram :)
Na zdjęciu z Crixusem to nie papa Krasus tylko synalek Krasus - Crixus nim zginie zabije młodego bibera .....
Akcie zemsty za swego rodaka który zginął w walce z Mumiuszem ...pod Sinuessą ....(oczywiście w realiach serialu)
Spoiler z Bogów Areny
Pamiętacie wygraną Crixusa z Auctusem w GotA... jak przebił go mieczem, byli niemalże w objęciach
http://images1.wikia.nocookie.net/__cb20120620150822/spartacus/images/b/b0/Spart acus-gods-of-the-arena-episode-3-fight-04.jpg
wydaje mi się, że ta scena z 8 odcinka będzie bardzo podobna niestety ze smutnym rezultatem dla Crixusa.