PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624034}

Spartakus: Zemsta

Spartacus: Vengeance
2012
7,8 40 tys. ocen
7,8 10 1 40172
6,9 8 krytyków
Spartakus: Zemsta
powrót do forum serialu Spartakus: Zemsta
ocenił(a) serial na 9
steepien

Wysadzenie Areny i cała ta akcja kapitalnie zrobiona; odbicie Kriksosa, Doctore, może Gannicus się dołączy, strasznie szkoda mi straty Rhaskosa. Muszę jeszcze kilka razy obejrzeć akcję na Arenie- oceniam odcinek na 10. Tylko niepotrzebnie ten wątek z Nasirem i Agronem.

ocenił(a) serial na 9
korndddd

Nawet nie czytam - obejrzałem 15 minut i piszę w przerwie na kawkę. Jest świetnie póki co, wraca klimat Bogów Areny :)

Bartes123_2

zacząłem czytać i przestałem :D puki co czekam na napisy i pewnie was poinformuję jak już sie pojawią, pewnie do wieczora trzeba będzie czekać :/ pozdrowionka

ocenił(a) serial na 9
Bartes123_2

I już, obejrzałem. Po prostu coś niesamowitego. Liam wreszcie pokazuje się jak powinien. No i widać w oczach tę samą nienawiść i rządzę mordu do Glabera co u Andyego.
Mogli by tylko przestać z tymi wątkami homoseksualnymi, bo to niefajne się robi. I Agron, który był całkiem fajną postacią jakoś nagle spada o wiele niżej niż czwórka dowódców.
Jak odcinek piąty miał być początkiem ostrej jazdy, to ja siadam w pierwszym rzędzie i szukam szczęki. I umieram z oczekiwania na 6 odcinek!!!

Co do Gannicusa - dajcie już spokój. A co innego ma robić na wolności facet, który całe życie walczył na arenie i o nic się nie martwił? ścigany przez demony przeszłości i wyrzuty sumienia? Prawdę mówił, że jest tylko cieniem samego siebie. Teraz tylko czekać aż wróci na szczyt, mając cel przed sobą.

ocenił(a) serial na 9
korndddd

To prawda, scena odbicia Kriksosa na arenie była świetna. Gannicus natomiast, zawiódł mnie że tak łatwo przyszło mu walczyć ze swoimi braćmi. Zgadzam się co do wątku Agrona z Nassirem, nie pasuje mi to w ogóle jeśli chodzi o te postacie, zupełnie niepotrzebny wątek

użytkownik usunięty
pistacjowo_malinowa

Co do Agrona i Nasira to mam podobne odczucia, niepotrzebny wątek moim zdaniem. Samo odbicie Kriksosa i reszty wypadło całkiem nieźle. Motywację Gannicusa rozumiem, ale też myślałem że scenarzyści jakoś inaczej to rozegrają.

Wszystko fajnie, tylko aktorsko słabiutko, szczególnie w przypadku odtwórcy głównej roli. Nie jestem zagorzałym fanem Andy'ego i dałem szanse "nowemu" Spartakusowi, szczególnie że gabarytowo moim zdaniem bardziej do roli pasuje, ale Whitfield był zdecydowanie bardziej przekonujący.

ocenił(a) serial na 9

A ja mam tylko taką prośbę, nie tylko do Ciebie, ale do wszystkich: przestańcie tak narzekać na Liama, wiadomo że każdy wolałby dawnego Spartacusa, ale do cholery chyba możecie pojąć, że to NIEMOŻLIWE. Co chwila pojawiają się nowe tematy, bo każdy się musi pożalić, że Andy był lepszym aktorem, mnie już ku.... bierze jak widzę kolejny taki temat.
A co do odcinka, niepotrzebny był motyw z rzutem włócznią w Glabera, chyba każdemu się skojarzyło z jednym filmem, ja już po jednym trailerze miałem takie przypuszczenia.
I motyw Agrona z Nasirem- tyle pięknych kobiet tam uwolnili, a akurat ci dwaj muszą mieć romans.

ocenił(a) serial na 9
korndddd

Masz rację też mam tego powyżej uszu. Liam stara się jak może,ale brak mu charyzmy Andy'ego. Odcinek zrealizowany perfekcyjnie, jedyny minus to motyw Agrona z Nasirem. Ku.... bierze jak widzę kolejny taki motyw. Nie jestem homofobem, niech sobie chłopaki romansują, ale na BOGA niech nam oszczędzą przynajmniej scen seksu tej dwójki!

tyrael1983

Zwłaszcza, że to do Agrona w ogóle nie pasuje. Z Barcą to co innego, od początku pokazywali go jako geja a Agron nagle po 2 sezonach stwierdził, że wystartuje do faceta. Mało tam bab mają? Pocałunek już w ogóle był śmieszny. Pożegnanie żołnierza z żoną przed wojną:/

tyrael1983

jakoś sceny całowania się Illythi i Lukrecji wam nie przeszkadzają... hipokryci

ocenił(a) serial na 9
gantzerek

To nie jest kwestia hipokryzji tylko estetyki.Moim zdaniem taki pocałunek jest po prostu niesmaczny. A tak prywatnie to popieram homoseksualizm. Im więcej gejow tym więcej samotnych kobiet do pocieszenia. :-)

użytkownik usunięty
korndddd

Wstrzymałem się z opinią na temat Liama do tego momentu, po pięciu odcinkach po prostu wyraziłem swoje zdanie. A trochę przeszkadza różnica między tą dwójką, kiedy mamy do czynienia z tak dobrą, jak na serial, realizacją. Więc to nie jest "narzekanie" i też uważam, że psioczenie co chwilę na McIntyre'a to głupota, niemniej jednak pewne wnioski mam prawo wyciągnąć i, co więcej, się nimi podzielić.

Przepraszam ale na jakiej podstawie uważasz ze gabarytowo bardziej pasuje do roli Spartakusa?? Nie chce ubóstwiać Andy'iego ale Liam po prostu poziomem wytrenowania nie umywa się Niestety do niego. I właściwie tylko to mi przeszkadza w nim. Wzrost to nie wyszystko, ma zbyt wysoki poziom tkanki tłuszczowej, brak u niego jakiejkolwiek definicji mięsniowej nie mówiąc już o odpowiedniej masie. Oczywiście nikt nie wymaga od niego wytrenowania na poziomie kulturystycznym ale gra role Gladiatora więc do cholery powinien budzić respekt, jak to powiedział kiedyś Daniel Craig, powinien wyglądać tak by patrząc na niego widz miał wrażenie ze jest wstanie zabić gołymi rękami, niestety o Liam'ie Nie da się tego powiedzieć.

użytkownik usunięty
donovanstrummer

Mięśnie to nie wszystko, generalnie wydaje się być dobrze zbudowany, może rzeźby nie ma imponującej, ale mnie to nie interesuje. Za to dobrze gra oczami i momenty walki dobrze mu wychodzą, a Andy miał zbyt szlachetne oblicze, jak na rolę badass gladiatora. Jak wspomniałem wcześniej, aktorsko jednak Andy wypadał o wiele lepiej i nie da się uniknąć porównywania tych dwóch. Powtarzam po raz drugi, że takie jest moje zdanie.

pistacjowo_malinowa

Czyli mam rozumieć że skopali wejście Gannicusa? Ostanio ciężko mi patrzeć na Kriksosa i Spartacusa, myślałam że chociaż Gannicus mnie nie rozczaruje... Zresztą zaczekam z oceną po obejrzeniu. Ale ta seria póki co... to jednak nie to :(

ocenił(a) serial na 9
Aliass

Wejście Gannicusa to jeden z lepszych momentów odcinka!!! Ten koleś to prawdziwa gwiazda rocka, a Liam okazuje się być maszynką do zabijania rzymian. Ten motyw z zapaśniczą przerzutką a'la MMA? - kupił sobie mnie do końca sezonu co najmniej. Oj się gościu wyrabia coraz lepiej.
Spartacus, Dottore, Crixus i Gannicus razem - testosteron aż sika z ekranu. Agron musi mieć nieźle mokro jak sobie na nich patrzy :)

ocenił(a) serial na 10
pistacjowo_malinowa

Jak to w życiu - dużo mega ciach to cioty ;P

korndddd

Jestem zawiedziona nowym homoseksualnym związkiem. Agron i Duro od zawsze byli moimi ulubieńcami i takie nagłe "Och, zróbmy po stracie brata, z Agrona geja. A żeby było ciekawiej jego seksualność obudzi mały syryjczyk, którym były gladiator będzie mógł się opiekować." wcale mi nie odpowiada. Bez urazy ale mógłby sobie znaleźć kobietę albo zwyczajnie zginać w walce z chęcią pomszczenia brata. Za dużo grzybów w barszczu.

ocenił(a) serial na 10
steepien

Pytanko- gdzie mogę obejrzeć 5 odc. ? Wrzućcie linka please!!!

ocenił(a) serial na 10
marciocha007

ja tez sie podlanczam do kolegi prosby..

steepien

SPOILER

Błąd w scenie walki na arenie. Rhaskos ginie złapany w sieć, Crixus zostaje powalony na ziemie, następnie scena walki Oenomausa z Gannicusem a w jej tle Rhaskos ciągle walczy. Jak można przeoczyć błędy, które widz wyłapuje zaledwie po 1 obejrzeniu. Sama fabuła jest dosyć słaba i ogólnie wisi mi co się stanie z poszczególnymi bohaterami - totalny brak klimatu i przywiązania do postaci. Homosiowy wątek Agrona też mogli sobie darować. Naevia - tragedia. Garstka gladiatorów obróciła w perzynę całą arenę, no błagam. Na poziomie 0 musiało być wielu gladiatorów i innych więźniów oraz multum żołnierzy do ochrony. We wcześniejszych cenach widać wszędzie żołnierzy, gdzie się podziali później? Wyparowali? Czy 5 gladiatorów z pochodniami ich wybiło? Najważniejszy obiekt w mieście + najważniejsi obywatele Kapui a zero ochrony. A tak nawiasem mówiąc to ciekawi mnie czy kiedyś rzymianie zawalczą w szyku bojowym. A może zawsze będą atakować na hurra i do przodu dzielnie ginąc pomimo przewagi w uzbrojeniu i liczebnej. Ogólnie - kicz.

ocenił(a) serial na 8
leeeon

Tyle, że tak było naprawdę, lekceważyli "niewolników", bo "niby jak "niewolnicy" mogą z nami wygrać? Bogowie też będą po naszej stronie!!" W bitwie pod Wezuwiuszem 70 gladiatorów, pokonało 3000 rzymian, tak więc nie wiem, ja wolę jak w filmach nie kłamią i nie zmyślają i generalnie gdy zmyślają pojawiają się narzekania, że tak historycznie nie było. Jak pokazują historycznie to narzekania odwrotne!! OMG, wiadomo, że nikomu się nie dogodzi, ale jednak jest to chore :).

tomciog18

Z lekceważeniem to się zgadzam, ale bez przesady. A co do "bitwy pod Wezuwiuszem" to rzeczywiście zwyciężyli niewolnicy, ale żadnej bitwy nie było. Rzymianie rozbili obóz pod szczytem z myślą, że odcinają jedyna drogę ucieczki. I zaniedbali wystawienie straży na tyłach. Niewolnicy natomiast pod osłoną nocy na linach pospuszczali się na tyłach obozu, otoczyli go by nikt nie uszedł, wycieli nieliczne straże i wymordowali większość rzymian we śnie lub tuż po przebudzeniu. Też mi przykład bitwy - to raz. Dwa że nie były to regularne legiony, tylko bardziej pospolite ruszenie rzymian sklecone w krótkim czasie. Więc tak czy owak nijak ma się to to walki z formacją rzymską w pełnym rynsztunku. A co do liczby 70 - to cytując Ciebie "Omg chore!" Niektórzy historycy szacują liczbę liczebność niewolników w roku 73 p.n.e na od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu tysięcy. Źródło? Bernard Nowaczyk - powstanie Spartakusa. Z rozpędu pół książki przeczytałem...
Zapewne w kolejnym odcinku to starcie zostanie przedstawione jako hurra do przodu i zderzenie się 2 bezwładnych mas wojska, gdzie bo heroicznym boju zwyciężą bardziej mężni. Jeśli ktoś oglądał Rzym, to tam w początkowych odcinkach była scena walki rzymian z galami. Tak walczyli karni rzymianie.

ocenił(a) serial na 8
leeeon

Co do liczby to dlatego, że po tym wydarzeniu ich szeregi błyskawicznie się powiększały. A ludzie Glabera zostali tutaj na początku ukazani jako garstka (ok. 100) niewyszkolonych żołnierzy. Kriksos mówi, że przyślą armię dopiero jak jego zabiją :). No, ale to nie dokument, tylko KOMERCYJNA PRÓBA szerszego ukazania losów Spartakusa (a przynajmniej pierwszy sezon, bo do tej pory w ogóle mało było wiadomo o losach przed powstaniem, a to też było gdybanie, ale gdybanie jak na komercyjne, bardzo fajne :)).

tomciog18

Podkreślenia wymaga fakt że niewolnicy zwyciężali jedynie dzięki kilkukrotnej przewadze liczebnej, np Waryniusz -12 000 -15 000 (podzielone na kilka mniejszych oddziałów - totalne lekceważenie przeciwnika) - Spartacus - ok 70.000. Ataki niewolników, szczególnie 1 rok powstania - to szarża do przodu bez ładu i składu i w kupie siła. Należy pamiętać że gladiatorów w całej tej hałastrze był ułamek, a wiekszość dopiero co została nauczona "którym końcem dzida kole". Różnica uzbrojenia też kolosalna, mimo dużej ilości zdobytego sprzętu przy takiej ilości ludzi nie było to wystarczające, przynajmniej w tamtym okresie.
A i tak zobaczymy jak jeden niewolnik kładzie przed śmiercią 4 rzymian w 3 ciosach... Tyle jeśli chodzi o ten "realizm historyczny" z Twojego 1wszego postu.

ocenił(a) serial na 8
leeeon

Na razie po stronie Spartakusa, walczą sami NAJLEPSI GLADIATORZY + Nasir i Mira (Nasir zabił 1 Rzymianina od tyłu i teraz jest porządnie ranny, Mira, parę razy kogoś zaatakowała, jakoś zraniła, może i zabiła, ale też nic wielkiego). A sądzę, że wielkie bitwy będą jakoś lipawo ukazane i na pewno będzie, Spartakus w środku kładący 50 rzymian, ale w innych miejscach, mogą padać równo :), bo ogólnie walki będą ukazane bardzo krótko (i to w ze spowolnieniem), bo budżet serialowy jednak.

tomciog18

Zgoda. Ale wg mnie kilku gladiatorów w samych gaciach to ciągle za mało na obrócenie w perzynę centrum miasta. No chyba że obiektu z setkami ludzi (albo i więcej) i elit Rzymu (2 pretorów, senator) absolutnie nikt nie broni. Mecze 3-ligowego hokeja mają lepszą obstawę wg Muchy.

ocenił(a) serial na 8
leeeon

Jeszcze tego odcinka nie oglądałem, ale po trailerach wnioskuję, że "OCHRONĘ" wybili wcześniej i to oni byli ochroną :P.

tomciog18

Ja tam widziałem jak wyszli w kilku przez kanalizację i ubili gościa co kroił zwłoki i 2 strażników. Od tyłu. Jak pokazywali wcześniejsze sceny w korytarzach areny i na samej arenie żołnierzy było multum.

leeeon

Noooooo weśśśśśśśśś. Ja kcem mnieć ostatnie słowoooooo!!! nooo!!!!!
A zresztą. I tak idę spać.

ocenił(a) serial na 8
leeeon

Ja zauważyłem inny błąd. SPOILER :Gannicus walczy z Oenemaosem i w 45 minucie Oenemous wyrywa mu jeden miecz i wyrzuca go do tyłu, a po chwili Gannicus pozbawia miecza Oenemaosa, który też leci gdzieś na bok, a następnie Gannicus kopie Oenemaosa i ten upada i w następnej scenie Gannicus już stoi nad leżącym Oenemaosem z 2 mieczami. Skąd wyczarował drugi miecz?
Szkoda mi Rhaskosa. Agron stracił wiele w moich oczach, bycie homo do niego nie pasuje :P
Gaber jest dobry :D

Curse11

Też właśnie zauważyłem ten błąd. Aż cofnałem jeszcze raz do tej sceny by się upewnić xD

steepien

jak dla mnie krótko i na temat: ZAJE BIŚcie !! i nawet nie wiedziałem, że mój inglisz jest taki advance bo rozumiałem bez napisów wszystko ;d Glaberowi się fuksnęło z Illythią, będzie kobiecina miała teraz przy nim przesrane, ale trzeba przyznać, że się dobrali. Jedno warte drugiego ;p ciekawe co teraz Lukrecja wykombinuje ?

steepien

Glaber pięknie sprawę rozegrał:D Już myślałam, że teścia uratuje ale nie rozczarował mnie. Wątek Agrona i Nassira- masakra. Jak tak czule musnął jego usteczka myślałam, że padnę. Wolałabym tego nie widziec. Dobrze, że w końcu zabili tego metroseksualnego kumpla Lukrecji i Ilithii, który tylko patrzył kogo zaliczyc. Mam nadzieję, że zginął bo właściwie wszystko jest możliwe. Podobało mi się wejście Gannicusa i rozumiem czemu był gotowy zabic tych 3. Ktoś i tak by to zrobił, a on powiedział że oni zasługują na honorową śmierc.
Odcinek był taki dobry bo ogólnie było mało Spartacusa:D Odcinek był skupiony na czymś innym. Nie było mdłych scen Miry i Spartacusa, hasania po lesie, akcja wróciła na arenę (niestety- ostatni raz) i od razu odcinek dużo lepszy. Tyle, że w kolejnym odcinku czeka nas spotkanie Kriksosa i Naevii, pewnie natchnieni romantyczna atmosferą Mira i Spartacus powyznają sobie miłośc, do tego Agron i Nassir- będzie odcinek pełen miłości. A no i oczywiście Doctore i Gannicus muszą sobie wyjaśnic kilka spraw więc odcinek na pewno będzie przegadany.

steepien

Mnie zastanawia to co zrobił Ashur. Miał podmienić płyn poronny na placebo a zamiast tego pokazał fiolkę Glaberowi.

steepien

Tak w ogóle, czemu nadal Agrona nie ma w obsadzie? To jedna z głównych ról;p jest w oczekujących, moderatorzy mogliby się trochę ruszyc;p

steepien

Kto jeszcze wykrzyknął "W KOŃCU!" kiedy zwyrol dostał dzidą? :D

Odcinek o niebo lepszy od 4-go, poziom intryg, bitka na arenie, ponadprzeciętna ilość bryzgającej juchy i flaków latających na lewo i prawo, czyli wizytówka serii w pigułce :d Efekty zawalających się trybun może nie były super imponujące, trochę sztywne, ale budżet też nie jest z gumy. Irytują jedynie gejowskie wstawki, ale cóż, takie czasy...

lop3pop

wszystko zajebiscie ale ten gejowski watek powinni sobie darowac. bo mało nie padłem ze smiechu. to ma być rzeż a nie gej comedy.

lop3pop

wiedzialem, ze bedzie za szybko i zbyt banalnie jesli trafi glabera, ale i tak mialem nadzieje, liczylem na to ;)
mimo to nie zawiodlem sie, bo trafil tego pederaste ;D rzut nie poszedl na marne

ocenił(a) serial na 8
steepien

Pozostaje mi przyklasnąć innym - odcinek REWELACJA. Mogliby spokojnie zrobić z niego finał pierwszej serii (dzięki bogu że nie zrobili). Zgodzę się ze wszystkim co napisała większość w zasadzie dodając, że Liam przekonał mnie swoją grą. Po pierwszych dwóch odcinkach postawiłem na nim krzyżyk i z przyjemnością uderzę się teraz w pierś. Mówiąc krótko - gość ogarnia! :]
Dla takich odcinków jak ten warto oglądać całe serie. Tak zawsze bywało w przypadku odcinka finałowego. Teraz zaserwowali nam coś takiego już w połowie :) Dziękuję, czekam na więcej! :)
No i szkoda Argona :/ Totalnie nie pasuje do homosia i widzę, że tak jak i ja wszyscy mają już powyżej uszu tego typu wątków.

ocenił(a) serial na 10
steepien

Plusy:
- Gannicus
- uwolnienie Kriksosa i Doctore
- walki na arenie + sceny pod arena

Minusy:
- śmierć Rhaskosa
- i jego zmartwychwstanie (błąd w scenie)
- AGRON jako ciota ;(

Notorious Gomez

lobby gejowskie znowu wywarło nacisk i spi@#%dollo odcinek. A był by to najlepszy odcinek całego sezonu.

ocenił(a) serial na 7
Arjan88

lol. geje w starożytnym rzymie. No kto by się spodziewał! dorośnij, dzieciaku.

Notorious Gomez

lobby gejowskie znowu wywarło nacisk i spi@#%dollo odcinek. A był by to najlepszy odcinek całego sezonu.

ocenił(a) serial na 8
Notorious Gomez

Doliczy do minusów dwa miecze Gannicusa w walce z Doctore. Podczas gdy walczyli jeden z nich został wytrącony przez wspomnianego Doctore, chwilę później obalenie i co? Gannicus znowu ma dwa miecze.

Poza kilkoma błędami odcinek sam w sobie super. Najlepszy jak do tej pory.

ocenił(a) serial na 9
steepien

Zdecydowanie najlepszy odcinek tego sezonu. Jednak chciałbym zwrócić małą uwagę na jedną rzecz. Martwi mnie to, że poziom odwzorowania realiów rzymskich, rzeczywistości jest na o wiele niższym poziomie niż w poprzednich dwóch sezonach. Już nie chodzi nawet o przejaskrawienie akcji, lecz o podstawowe założenia scenariusza. Dlaczego Glaber będąc pretorem, jest odpowiedzialny za ściganie Spartakusa? ( Nie przyjmuje tłumaczenia, " bo on go sprowadził". Będąc pretorem posiada jedynie jurysdykcję sądowniczą, z wojskową nic go nie łączy. Dziwi mnie również wątek problematyki zerwania związku Ilithyi z Glaberem. Akcja dzieje się w I w p.n.e. W tym okresie w Rzymie panowały małżeństwa "sine manu" więc "nieszczęśliwa małżonka" sama mogła zerwać małżeństwo dzięki tzw "repudium" ( czyli pozostawienie mężowi listu z decyzją o zakończeniu związku). Przyznam, może dla większości widzów są to sprawy pobieżne, jednak nie ukrywajmy, że nie jest to niskobudżetowa produkcja i kwestia scenariusza powinna zostać opracowana zdecydowanie lepiej. Zarówno pod kątem merytorycznym jak i historycznym. Mimo tego i tak czekam na następny odcinek. Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 10
_nester_

Co do Glabera ścigającego spartakusa, to pod względem historycznym właśnie Glaber dowodził wojskami walczącymi pod Wezuwiuszem (http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Wezuwiuszem), więc możliwe, że początkowo on był odpowiedzialny za ściganie Spartakusa, lecz twórcy serialu mogli wymyślić inny powód, dla którego Glaber miał go ścigać niż ten, że to on go sprowadził...

ocenił(a) serial na 8
_nester_

Nikt go za prawdziwego Pretora nie uważał, każdy się z niego nabijał i żartował oraz miał za nieudacznika, nawet ojciec Ilithij który mu to załatwił, więc jak też historia pokazuje co napisał mój poprzednik było to możliwe.

_nester_

Z tego co wyczytałem to Glauber historycznie był propretorem, czyli byłym pretorem. A w czasach powstania Spartakusa było 8 pretorów. Jednym z nich był rzeczywiście Waryniusz.

ocenił(a) serial na 8
leeeon

Dokładnie, był propretorem. Być może jeszcze twórcy filmu zaserwują nam zdjęcie go z urzędu zanim wyruszy pod Wezuwiusz.
A to czym Klaudiusz dysponował pod Wezuwiuszem nie było armią zawodową, to byli "policjanci", jak to określa B. Nowaczyk, bo nie było to wojsko regularne a coś na kształt pospolitego ruszenia.

Ktoś na forum tu pisał (ale nie wiem, w którym wątku już), że dziwi go/nie podoba mu się, że Spartacus i jego banda siekają Rzymian jak chcą (nawet Mira :P), oraz że twórcy nie pokazują starć z zorganizowanymi oddziałami ustawionymi w szyk bojowy.
Otóż gladiatorzy walczyli z oddziałami rzymskimi owszem, ale to było nieregularne wojsko, pospiesznie zebrani pod broń rezerwiści, którzy raczej nie mieli szans sprostać wyszkolonym i ciągle walczącym niewolnikom (wszak jak rezerwista to jednak trochę odzwyczajony od walki jest). Poza tym panowało ogólne lekceważenie powstańców, dopóki ich akcje werbunkowe oraz grabieże okolicznych majątków, a wreszcie skierowanej przeciwko nim ekspedycji zmusiły władze rzymskie do reakcji. I wtedy to wyslali Klaudiusza Glabra z tymi 3 tyś. "wojska".
Dlaczego nie wysłano prawdziwej armii (i od razu)?? Bo wybuch powstania nastąpił w niedogodnym momencie dla Rzymu, gdyż toczyła się w tym czasie wojna w Azji z Mitrydatesem, która zatrudniła aż 2 armie konsularne, natomiast w Hiszpanii w tym czasie Pompejusz ze swoją armią konsularną walczył z Sertoriuszem, a na morzu flota rzymska dostaje bęcki od piratów. Także nie ma co się dziwić, że Spartacus i jego ludzie walczyli tak jak to przedstawili w serialu, czyli przeciwko nielicznym i w dodatku niewprawionym siłom rzymskim.