PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624034}

Spartakus: Zemsta

Spartacus: Vengeance
2012
7,8 40 tys. ocen
7,8 10 1 40174
6,9 8 krytyków
Spartakus: Zemsta
powrót do forum serialu Spartakus: Zemsta
steepien

Fakt, McIntyre mówi dosyć przeponowo, ale naprawdę może być. A mnie ciekawi inna rzecz, abstrachując niejako od samej fabuły. Jak to było z tym gadaniem trybunów do tysięcy motłochu zgromadzonego w amfiteatrze podczas walk? Jakieś tajne nagłośnienie wtedy istniało? Nie wiem, bogowie w tym dopomagali? Skoro to było takie proste, z małej trybuny nie drzeć specjalnie gęby a i tak wszyscy w promieniu tysiąca metrów kwadratowych cię słyszeli, to na chu...a Jowisza wymyślono w przyszłości mikrofony,wzmacniacze, etc.

Nick_filmweb

no właśnie tym się zachwycają współcześni, te amfiteatry w Star. Grecji i Rzymie miały bardzo dobrą akustykę, oni wcale nie musieli krzyczeć a było ich słychać.

steepien

No ale na jakiej zasadzie tworzona była ta akustyka?

Nick_filmweb

z tego co pamiętam jak byłem w takim amfiteatrze to do dnai dzisiejszego nie rozstrzygnięto do końca jak oni to robili. Musiałbyś zapytać jakiegoś specjalistę w tym zakresie.

ocenił(a) serial na 10
steepien

Poprostu OMG ! (spoiler) Jak zawlily sie trybuny to oczy mi wylecialy z orbity , no szok , nie spodziewalem sie tego , bardzo dramatyczna akcja ! robi wrazenie , i ta loża z vipami gdy sie pali , wow naprawde fajnie , co do realistyki o tym nie myśle :P:P szkoda ze w tym sezonie rola Lukrecji ogranicza sie tylko do ozdoby seri ;/ i czemu u licha Ona nie nosi swojej rudej peruki (uwielbiam) :P:P

Anxej

Rudy, widocznie, nie jest modny w tym sezonie ;)

AureliaKotta

Powiedzcie lepiej co Lukrecja knuje w temacie Ilithi

ocenił(a) serial na 10
Nick_filmweb

jak to co ? chce jej dziecka i męza , chce odzyskac straconą pozycje , wyjść dobrze za mąz , ilythie pewnie uzalezni od siebie az do porodu , potem powinna jej rozwalic glowe o kamienną podloge

ocenił(a) serial na 9
Nick_filmweb

chciała zostać jej mamą, ale Glaber jej przeszkodził likwidując tatuśka ;)
co wymyśli teraz to poczekamy, zobaczymy

ocenił(a) serial na 9
Kasiek_haz

A mnie zaciekawił ten motyw, z tym środkiem , który miała zażyć Ilythia- (silphium?). W wielu odcinkach, było pokazane, że dymali się jak cyganie, a wiadomo że antykoncepcja nie była wtedy znana, ale okazało się że były już w powszechnym użyciu środki wczesnoporonne. Uprzedzam, jestem całkowitym przeciwnikiem takich środków, a wy macie jakieś zdanie na ten temat?

korndddd

Matką ;D Albiniusz to było jednorazowe tournee. Wydaje mi się, żeLukrecja chce jedynie dziecka, Glabera, by jakoś załatwiła.

Antykoncepcji nie było, ale ziołowych środków poronnych było pewnie wiele, np. wrotycz pospolity.

Zdanie na temat środków wczesnoporonnych? Teraz czy w czasach starożytnych? Teraz - nie! Jeden wyjątek - gwałt. W czasach starożytnych trudno było o inne rozwiązanie, a była nadzieja, że kobieta po tym nie umrze i prawdopodobnie będzie miała jeszcze dzieci - inne czasy, inna kultura - nie można tego ocenić.

ocenił(a) serial na 9
AureliaKotta

myślisz, że nie planowała zostać matką Ilithii?
hmm, sama nie wiem, ale myślę, że jej by się to dość opłacało
Ilithia jednak musiała słuchać ojca, a Lukrecja wiedziałaby, co robić by ten wydawał córeczce odpowiednie polecenia ;), poza tym, przy każdym nieposłuszeństwie groziłaby jej ujawnieniem morderstwa, co Glaber by ochoczo potwierdził w każdej chwili
pojechałaby sobie z nimi do Rzymu i żyła szczęśliwie z dala od Kapui
ale teraz to już i tak nie ważne :)

ocenił(a) serial na 8
steepien

Powiem tak, że zdzwiłem się jak w pierwszych sekundach pojawił sie Gannicus, liczylem ze jakies mocniejsze wejscie bedzie miał w swiatlach reflektorów, muzyce i tanczacych w tle mulatek - a tu o tak wszedł jakby nigdy nic w pierwszej minucie i zepsuł cała zabawe z czekania na jego powrót ;D swoja drogą pierwszy raz od 5 odc miałem ochote przewinąc serialik kilka sekund do przodu - i to nei dla tego ze był nudny, co to to nie. Powodem było nadmierne przeciaganie upadku trybun. Usiedziec nei mogłem czekajac az w koncu sciany legna i spartacus z homogronem rusza w bój ;D mocny odcinek - moim zdaniem najlpeszy w tym sezonie (nie liczac Agrona i Nasira pocałunku). A sama walka na arenie - miodzio (mimo ze ludzie narzekaja ze jakies tam błedy sa). Moze dlatego, że brakowało mi walk na arenie tak czekałem na to co pokazali ;D

ocenił(a) serial na 10
steepien

Uwielbiam Spartacusa, ale ten odcinek przebił wiele innych. Poprostu arcydzieło jak dla mnie, no moze ten homo związek troche to przypsuł, no ale końcówka wymiata :P

Dranger

Zgadza się, kurczę, Agron, taki madafaka i całuje się z chłopakiem. Bleee. W sumie odwróciłem oczy:) Na serio. Generalnie serial wciąż chwyta za cojones, Lukrecja jak zwykle knuje a Ilithyia płonie z pożądania, niezła scena z Variniusem, to akurat w było w 4 odcinku. W sumie jesteśmy w połowie, a ja już żałuję, że za kolejne 5 trzeba będzie czekać okrągły rok na kolejną serię. Całkiem możliwe, że 3 sezon bedzie ostatnim a może nie? Nie mam też nic przeciwko kolejnym sequelom i prequelom. Np przygody Crixusa z czasów jego życia w wiosce Galijskiej:) Jeszcze za nim stał się niewolnikiem. Tyle, że jednak 1 sezon był zauażalnie lepszy, był świetny. Sezon jest drugi jest bardzo dobry.

ocenił(a) serial na 10
Nick_filmweb

co wy macie z tym Agronem ;P no zakochal sie w chlopaku , wazne zeby zaden nie zginal i zeby byli szczesliwi , ale z was ciemnogrod;/

Anxej

Daj spokój. Jak chłopak może zakochać się w chłopaku. Dla mnie to bleee i tyle a nie żaden tam ciemny gród.

Nick_filmweb

Co tam Agron. Dziś był pogrzeb Ryśka z "Klanu"! Boże, mój Boże.

Nick_filmweb

ja obstawiam że zrobią jeszcze conajmniej dwie serie, myślę że na pewno nie skończą na następnej serii. Cztery serie to tak optymalnie jak na tego typu serial (nie liczymy prequeli). Ciekawe też jak zakończą tą serię, bo mogę i wątki obecne przedłużyć.

ocenił(a) serial na 8
steepien

Wszytko bardzo fajnie, ale tygodnie mijają, a Spartakus nadal biega z 10 gladiatorami. Spodziewałem się ataków na ludus, ale oprócz tego pierwszego nic się nie ruszyło. No i ten obleśny gejowski wątek. ble.

ocenił(a) serial na 7
KBost

Obleśny jak obleśny, ale lesbijki to byś oglądnął;d

ocenił(a) serial na 8
Skrzatan

niestety gejów też będę oglądał, bo choć może serial nie trzyma poziomu 1 sezonu,ale nadal daje dużo rozrywki.

ocenił(a) serial na 9
Skrzatan

Dla każdego normalnego to chyba jest różnica oglądać dwie laski, a dwóch pederastów.

ocenił(a) serial na 7
korndddd

Pederastów;] gdyby były to kobiety, byłoby to tak samo "nienormalne" jak w tym przypadku:) przemawia przez Ciebie jakiś dziwny homofobiczny ton, wiadomo, że nam facetom przyjemnie się ogląda całujące sie kobiety, ale w sensie ogólnym, skoro nie przeszkadza Ci to u kobiet, to nie powinno Ci to przeszkadzać u facetów pomimo, że Cie to nie kręci.

ocenił(a) serial na 6
Skrzatan

wiekszoc panienek wydaje mi sie ze wolala by ogladac jak sie bzykaja laski niz faceci.

ocenił(a) serial na 6
pikr89

a poza tym jak ktos oglada dwie panienki robiace to i owo i mu sie to nie podoba to juz jest ciotą :]

ocenił(a) serial na 9
pikr89

aha, czyli faceci, którym nie podobają się dwie laski od razu są ciotami (dla Ciebie gej i ciota to to samo?) ale już dziewczyny to też wolą oglądać dwie babki i wciąż są hetero? trochę brak logiki w Twoim rozumowaniu. Osobiście jestem dziewczyną, heteroseksualną, z radością popatrzę na dwóch facetów, a już szczególnie jeśli obaj mi się podobają. Jednocześnie jestem tak pewna swojej orientacji, że nie mam żadnych problemów z patrzeniem na dwie babki, również jeśli obie uważam za bardzo ładne. żadna z takich scen mnie nie krępuje.
I nie chcę Cie przerażać, ale cały ten serial jest homoerotyczny :) pamiętasz może scenę z 1 sezonu, kiedy w łaźni, wśród nagich lub ledwo przepasanych gladiatorów Spartakus i Kriksus na golasa uprawiali zapasy? :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 9
karwo88

Nie rozpoczęłam żadnej dyskusji ideologicznej, tylko pokazuje, że w rozumowaniu "facet to wręcz obowiązkowo musi lubić patrzeć na dwie laski, ale dziewczyna na dwóch facetów to nie bo uznają ją za dziwną" brakuje logiki i konsekwencji. Zapewniam Cię, że wiele kobiet nie ma nic przeciwko patrzeniu na parę gejów, tylko ze względów kulturowych wstydzą się do tego przyznać. A z daltonistami to nie trafione porównanie. Dyskryminujesz ich? Poniżasz? Kiedy ktoś w Twoim otoczeniu pomyli kolor to będziesz siedział zniesmaczony? Wątpię :)
Co do serialu: Nie wiem czemu wszyscy uważają, że do Barki to pasowało a do Agrona nie. Czemu? Przecież w 1 sezonie nie było żadnej sugestii że woli kobiety. Ty wy wszyscy założyliście, że tak jest :)
Poza tym, w tym serialu od początku było pokazane, że jeśli chodzi o seks to będziemy tu mieli wszystkie możliwe kombinacje.
A co do reszty. Ty masz zdanie, że homoseksualizm to defekt, ja tak nie uważam. Możemy dyskutować, ale nie tutaj, bo to forum serialu.

ocenił(a) serial na 8
karwo88

Edycja nie dziala - NIC MNIE NIE PRZEKONANA DO TEGO, ZE HOMOSEKSUALIZM NIE JEST DEFEKTEM.

ocenił(a) serial na 9
karwo88

http://i0.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/000/200/420/BRTky.jpg?1321408042
wyłącz tego capsa, bo nikt się tu Ciebie nie boi
strasznieś wrażliwy na punkcie tego tematu :)
żartu do siebie nie biorę, bo i mało śmieszny :)
a tak w ogóle, ziejesz taką niechęcią do "pedałów" a masz półnagiego mężczyznę w avku :D

ocenił(a) serial na 8
Kasiek_haz

Capslock włączylem, bo powyzszy komentarz zaczalem od pomylki i zapomnialem wrzucic "nie" przed jest defektem, a nie po to zeby ktokolwiek się mnie bał. A no mam :D - bo bardzo lubie postac Crixosa, wczesniej mialem Ridicka, i? Czytalas moj pierwszy post?

ocenił(a) serial na 8
karwo88

Też jestem rocznik 88. Ostatnio wkurzyłem się na podobną scenę w Dynastii Tudorów. Tak samo jest to dla mnie odpychające. Czy nierealne? Jakiś procent jest homo więc takie związki istniały, dlaczego nie dać ich w serialu. Jako środka oburzającego.
Związek Agrona i Tyberiusza może podkreślać wolność. Tylko bardzo brutalną, bo orientacja czy dewiacja może mieć związek z dzieciństwem czy dorastaniem. Wielu pedofili było wykorzystywanych seksualnie co procentuje w pożniejszym życiu. Tybieriusz robił za ciotę na ale agron.
Do samych homosiów mam neutralne podejście. Niech sobie egzystują i robią co chcą, oprócz adoptowania dzieci.

ocenił(a) serial na 8
jukatos

Ja jestem za tym, zeby pedaly mialy dzieci: pod warunkiem, ze je sobie zrobia ;)

ocenił(a) serial na 8
karwo88

Surygatki też się liczą? :D
Jeszcze trochę będzie możliwa kompletna zmiana płci. Przy dawce odpowiednich hormonów jakaś para wyhoduję dziecko. Ostatnio był dokument na TVP o dwóch kobietach przerobionych na facetów. Co mają rodzinę i zmierzali się z problemami braku mamy.

ocenił(a) serial na 6
steepien

po 4 niedosyt ale 5 juz sie zaczyna dziac 10/10. szkoda ze rhaskosa zabili na arenie no i czego sie obawialem agron i nasir blehhh.... agron moglby pozostac mszczacym sie na rzymianach za brata. ciekawe teraz jak zareaguje doctore po walce na arenie na gannicusa mogliby obaj dolaczyc do spartacusa. wogole odcinki moglyby byc codziennie a nie co tydzien :D

ocenił(a) serial na 7
pikr89

Tak jak już gdzieś pisałem, Agron powinien moim zdaniem również powinien widzieć w Nasirze młodszego brata, a nie wiązać się z nim. Pomysł wrzucony na siłe, ale cóż zrobic.

ocenił(a) serial na 8
steepien

Odcinek bardzo efektowny co nawet się odbiło na jakości walk czy trybun gdzie można wyłapać sztuczność i niedopracowanie.
W tym odcinku zawaliły się 3 rzeczy jedna dosłownie i dwie w przenośni. Wiadomo arena dosłownie i w przenośni jako symbol walk gladiatorów. Czy twórcy na zawsze porzucą walki na arenie? Ostatnia sprawa to knucie Ilithi i jej związek z Variniusem. Prawdziwe sprowadzenie do parteru.
Odcinek bardzo dobry. Na pewno najlepszy w tym sezonie, może nawet w całym serialu. Mieliśmy w nim wszystko za co lubimy Spartakusa.

ocenił(a) serial na 4
jukatos

no mi się wydaję że jedną z głównych rzeczy o którą walczyli było właśnie to żeby już nie musieli walczyć na arenie ku uciesze Rzymian

ocenił(a) serial na 7
grzesiekmistrz

Chyba najlepszy odcinek jak do tej pory.
Gaius zaczyna powoli ogrywać pierwsze skrzypce.To dobrze,bo jak dla mnie to świetna postać.
Dobrze,że wrócił Gannicus.Będzie jeszcze ciekawiej.

ocenił(a) serial na 7
mackal83

Gaius to chyba najciekawsza postać tego sezonu, przynajmniej dla mnie. Jak w Blood and Sand był tym ważnym, któremu wszyscy się podlizywali, tak teraz jest tym słabszym, ale mimo to jest silniejszy i ciekawszy niż Batiatus. Jestem ciekawa jak rozwiną jego wątek.