PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=710594}

Sposób na morderstwo

How to Get Away with Murder
2014 - 2020
7,9 51 tys. ocen
7,9 10 1 50540
7,2 18 krytyków
Sposób na morderstwo
powrót do forum serialu Sposób na morderstwo

Finał Sezonu

ocenił(a) serial na 8

Widzieliście już? Jak wrażenia?

ocenił(a) serial na 10
Vicky91

Finał rewelacyjny! Dawno nie oglądałam tak dobrego serialu. Dopieszczone wyjaśnienie - to lubię! Wszystko składa się w jedną całość. Czekam na 2 sezon!

Vicky91

A gdzie można obejrzeć z napisami ?

ocenił(a) serial na 10
Nicole_Megan

Nie ma jeszcze napisów. Ja oglądałam po angielsku. Pewnie będzie trzeba trochę dłużej poczekać na napisy bo finał trwa 2 godziny.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 9
Nicole_Megan

cały sezon z napisami -w necie się roi :)

ocenił(a) serial na 9
Vicky91

fe-no-me-nal-ny odcinek finałowy! Dużo się dzieje i coś się wyjaśnia :) Mam jednak wrażenie, że w tym serialu ciężko o typowego dobrego bohatera.

ocenił(a) serial na 8
Vicky91

A ja się spodziewałam czegoś lepszego. Jakiś totalnych fajerwerków, po takim budowaniu napięcia, po takich akcjach przez cały sezon, nie spodziewałam się takiego rozwiązania. Natomiast sama końcówka (if u know what i mean) zaskakująca, tego się akurat nie spodziewałam :D Tylko teraz czekać do października na II sezon ;_;

ocenił(a) serial na 8
Vicky91

Mam nadzieję, że Annalise nie ma nic wspólnego z zabójstwem Rebeki, bo nie chciałbym, żeby się stała bohaterką negatywną... Ponadto jestem zaskoczony Frankiem, zupełnie go nie podejrzewałem a to drań jeden... Finał sezonu bardzo dobry dostaliśmy odpowiedzi na kilka pytań, jednocześnie pojawiły się nowe wątpliwości, więc będzie wyczekiwanie w napięciu na kolejne odcinku w nowym sezonie :)

mike__25

jak to nie ma nic wspólnego. Przecież w ostatniej scenie jak schodzi do Franka to musi widzieć Rebecce przez schody zwłaszcza, że Frank patrzy na Rebeccę i się pyta "co teraz"

ocenił(a) serial na 8
siweq

Tak, ale to jeszcze nie oznacza, że ma cokolwiek z tym wspólnego. Może ktoś im podrzucił ciało, może zabił Frank, może zabiła Annalise, a może znaleźli ją gdzieś martwą i zaciągnęli zwłoki do piwnicy. Na razie tylko wiadomo, że ciało Rebeki znajduje się w domu Annalise, ale nie wiadomo kto jest za to odpowiedzialny.

mike__25

To musiało się stać w piwnicy, bo jeśli mi się dobrze wydaje wokół jej głowy jest krew (Czy to włosy?). Ale mam nadzieję, że odpowiedzi kto zabił ją znajdą się w kolejnym sezonie. Finał na miarę mistrzów według mnie :-)

ocenił(a) serial na 8
Ahebik

Być może z zabójstwem Rebeki ma coś wspólnego tajemnicza osoba, do której Rebeka pospiesznie wysłała smsa na parę godzin przed śmiercią.

ocenił(a) serial na 10
mike__25

A ja właśnie wręcz przeciwnie. Już po finale mid-sezonu byłem bardzo podekscytowany myślą,że Analise jest mistrzynią marionetek,i ukartowała wszystko od samego początku,którą nam podsunęli,gdy powiedziała do Wesa,że "zajmie się wszystkim" odnośnie morderstwa Sama,o którym z resztą wiedziała. Ciągle jest cień szansy,że ta teoria może być prawdziwa,tylko że to Sam wtedy zadzwonił do Franka nie ona,a przecież on wykonuje jej polecenia..a Sam teoretycznie jest na straconej pozycji u Analise.
Kim w takim razie jest Frank? Jego tożsamość może być kluczowa,a nie wierzę,że sam miał motyw i robi to wszystko z własnych pobudek będąc jednocześnie tym głównym czarnym charakterem.
Gdyby to Analise tak na prawdę sterowała każdym z nich ( powiedzmy,że ma haka na Bonnie i Franka) tytuł i sens serialu od początku nabrałyby nowego,niewiarygodnego znaczenia a postać byłaby takim evil mastermind. Jak dla mnie super rozwiązanie,bo fakt,że Frank stoi za fizycznym zabójstwem Lili absolutnie mi nie leży i wygląda na taki naciągany szok,już wolałbym,żeby to Sam ją wtedy udusił,chociaż autentycznie by było a scena,gdy Wes powtarza,że to on zabił Lilę wystarczyłaby do nadania scenie mocy..
No nic,trzeba czekać..

ocenił(a) serial na 10
mike__25

Frank i Annalise w rozmowie powiedzieli, że to nie oni. Poza tym Frank przypuszczał, że mogła to zrobić Annalise, więc także ona może mieć niejedno na sumieniu.

ocenił(a) serial na 8
maker3

skoro podejrzewali siebie nawzajem, to chyba rzeczywiście żadne z nich. Ale ciekawe co takiego ma na sumieniu Annalise, że Frank mógłby ją podejrzewać. Pewnie okaże się, że to ten zły charakter.
Wydaje mi się jednak, że trochę umknęło nam Bonnie - niby taka niepozorna, ale w sumie nie zdziwiłabym się, gdyby była odpowiedzialna za śmierć Rebeki. Chociaż, tak jak Serebii, podejrzewam też Laurel i Michaelę.

ocenił(a) serial na 9
atttic

Annalise ma na sumieniu tego swojego kochanka. Wrobiła go przecież w morderstwo i Frank jej w tym pomagał.

ocenił(a) serial na 8
maker3

Powiedzieli jedno drugiemu, lecz widzowi dalej niczego to nie wyjaśnia. Przecież Frank mógł kłamać, a że do zabójstwa jest zdolny to już udowodnił. Zresztą Frank żyje w permanentnym oszustwie od samego początku udając Greka... Annalise też może kłamać, choć ją bym akurat najmniej podejrzewał.

ocenił(a) serial na 7
mike__25

Annalise nie jest postacią pozytywną. Ma wiele zbrodni na sumieniu. Ta byłaby tylko kolejną.

ocenił(a) serial na 8
per333

"Zbrodni"? Możesz wymienić choćby 1? :)

ocenił(a) serial na 7
mike__25

Tylko jedną? Pamiętasz scenę, w której zleca pobicie w areszcie Nate'a? Pamiętasz kontekst rozmowy? To nie pierwszy raz, kiedy poprzez swoje "znajomości" dobiera się do aresztanta.

ocenił(a) serial na 8
per333

Tylko, że to się jeszcze nie wpisuje w definicję zbrodni. Zbyt mocne słowo. Annalise nie jest kryształowa, ale postacią negatywną z pewnością też nie jest. Wszystkie występki, które czyni robi w słusznej sprawie, ponadto nie są to przestępstwa najcięższego kalibru. W podanym przykładzie chodziło o uwolnienie jej kochanka. Annalise nie działa egoistycznie i nie działa w sposób wyrachowany. W jej zamyśle zawsze jest ochrona tyłka bliskich jej osób, czy to wspomnianego kochanka, czy to studentów-współpracowników.

ocenił(a) serial na 10
Vicky91

absolutnie genialne zakończenie. no to teraz musimy się dowiedzieć kto zabił Rebekę. :)
serial doprawdy rewelacyjny.

ocenił(a) serial na 8
Vicky91

Przez moment myślałem, że to była Bonnie xD
Ale żeby Frank ? Tego się nie spodziewałem. Teraz widać, że gra on we własną grę. Annalise również miała trochę racji. Sam mógł jej może nie zamordować własnoręcznie ale i tak ją zabił. Teraz w niebezpieczeństwie jest Laurel. Pomiędzy nią a Frankiem wyczuwam nowy, dłuższy wątek romantyczny, coś na kształt "Piękna i Bestia", byłoby to całkowicie w stylu Shondy.

Kolejne morderstwo to kolejna zagadka. Podoba mi się to, bo fajnie się oglądało pierwsze odcinki jak po kolei prezentowane kolejne wydarzenia z nocy morderstwa Sama ukazane z różnych perspektyw ciągle bawiąc się widzem podsuwając mu mylne tropy. Oczywistym podejrzanym jest Frank, jednak tym razem będzie on raczej czysty.

Oliver i Connor to zapewne dłuższy obyczajowy wątek. Shonda znana jest ze swojego wsparcia dla społeczności LGBT więc szybko z tej pary nie zrezygnuje. Nowa Pani prokurator może wydawać się głupiutka ale wcale taka nie jest. W pewnych momentach było widać, że jest to przebiegła i cwana kobieta. Przejrzała Annalise i nie nabrała się na jej gierki.

Nie mogę się doczekać drugiego sezonu !

ocenił(a) serial na 8
Xemidra

przecież Frank działa jako zabójca na zlecenie (człowiek od brudnej roboty), więc prędzej można było podejrzewać jego niż Bonnie, nie potrafiłaby ukryć tego przed Annalise

finał zaskakujący i bardzo dobry, od początku wiedziałam że Rebeka tego nie zrobiła, bo zepsuli by tym serial - byłoby to idiotyczne rozwiązanie jak z jakiegoś odcinka "Dowodów zbrodni" o patologicznej nastolatce, która w afekcie zabija swoją przyjaciółkę z wyższych sfer; pokazanie Sama jako mordercy sensu stricte też byłoby zbyt proste, bo już się tego spodziewaliśmy, a takie rozwiązanie jak nam pokazali nie dość, że ma sens to w dodatku dodało tym wydarzeniom pikanterii

2 sezon będzie się pewnie dalej toczył traktem "how to get away" z zabiciem Sama + zabójstwo Rebeki, swoją drogą trochę bezsensowne, chyba nikt wyrachowany by tego nie zrobił - tylko pomyślcie jakie problemy tym zabójstwem cała ekipa na siebie sprowadzi, mam nadzieję, że 2 sezon będzie ostatnim i nieco krótszym od pierwszego, bo to nie jest materiał na robienie tasiemców i łatwo można zepsuć potencjał tego co zobaczyliśmy w sezonie pierwszym; swoją drogą mamy trzy zabójstwa i za każde odpowiedzialny jest kto inny (mam nadzieję) i z różnych przyczyn: Leilę zabił Frank - czyste wyrachowanie, zabójstwo na zlecenie, Sama zabił Wes - przypadek, w afekcie i w obronie Rebeki, Rebekę zabił ...? mam nadzieję, że nie Wes, bo to byłoby zbyt melodramatyczne, w każdym razie powody nie są dla mnie jasne - by ją uciszyć? ale większych problemów narobi jej zabójstwo, niż gadanie, poza tym raczej udałoby się ją przekonać - więc albo zrobił to Frank (nie było go wtedy w pokoju gdy Wes tłumaczył wersję zdarzeń Rebeki) albo w czasie nieobecności Annalise (była odwiedzić Nate) ktoś z grupy, a może całkiem inaczej to rozwiążą, w każdym razie ciekawe

Pomiędzy nią a Frankiem wyczuwam nowy, dłuższy wątek romantyczny, coś na kształt "Piękna i Bestia", byłoby to całkowicie w stylu Shondy. / to by było interesujące, choć taki człowiek jak on chyba by nie miał skrupułów żeby także i Laurel skrzywdzić w razie gdyby miała mu zaszkodzić

ocenił(a) serial na 7
jouziou

ciekawa jestem też co takiego zrobił Frank wcześniej że jest tak bardzo uzależniony od Keatingów że był w stanie dla nich zabijać, fabrykować i niszczyć dowody, więzić ludzi, oszukiwać i gwarantować milczenie gdy była taka potrzeba... Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że oboje znaleźli dla niego "sposób na morderstwo"

ocenił(a) serial na 8
qasiek

prawdopodobnie tak, pewnie ma to coś wspólnego ze zmianą tożsamości i jego wcześniejszymi złymi uczynkami ("w innym życiu") - dla mnie jedną z małych, ale istotnych wskazówek w tym kontekście była m.in. ta rozmowa Frank - Ash gdy ten drugi pytał go skąd to nazwisko i czy ma włoskie korzenie, Frank obrócił to w żart, ale sądzę, że fakt iż tak bardzo strzeże swojej prywatności, praktycznie nic o nim nie wiadomo (ani o jego przeszłości) jest znamienny

jouziou

właśnie usiłuję sobie przypomnieć, kim właściwie jest Frank w tej kancelarii - tzn. jakie ma stanowisko? czy ja dobrze kojarzę, że jako jedyny z tej grupy nie jest adwokatem?

zastanawiam się, czy to nie podwójny blef - wszystko wskazuje na Franka i Frank rzeczywiście zabił, ale cały sezon będą plątać tropy. jest taki moment, kiedy Laurel drugi raz mów do niego "Frank, czy nie da się coś z tym zrobić?", zastanawiam się, czy to jest moment kiedy Frank podejmuje decyzje, że musi chronić Laurel - w końcu jest pewne, że coś do niej czuje. No i Laurel już kilka razy udowodniła, że nie jest jakąś cichą szarą myszą, za którą ją wszyscy biorą - np święta w domu kiedy prowokuje awanturę i ma z tego wyraźną satysfakcję, to ona jest prowodyrem szukania sąsiada Rebeki itd.

ocenił(a) serial na 10
jouziou

To raczej nie był Frank ani Annalise, to byłoby zbyt oczywiste. Annalise gdy zeszłą do Rebeki ukryła ciało i powiedziała o nim Frankowi bo on zawsze wszystko załatwia. Nie był to też Wes, bo w końcowej scenie pyta Annalise co z Rebeką a ta odpowiada że ją znajdą. Więc chyba nie zabił jej, schował pod schodami w domu Annalise i myślał że ta jej nie znajdzie. :) Wykluczam też Connora bo on będzie miał inny wątek więc nie zamieszają go w zabójstwo.
Jak dla mnie na 70% to była Bonnie. Kochała Sama i mogła myśleć że zginął niesprawiedliwie przez Rebekę i nie chciała żeby Rebeka zaszkodziła Annalise. To jest najbardziej sensowne rozwiązanie.
Chociaż mogła to być również Laurel. Ona urosła w moich oczach na jedną z najciekawszych bohaterek. Jest równie wyrachowana co Frank (dobrali się^^, akcja z pierścionkiem bardzo przemyślana, widać że nie straciła zimnej krwi). Wydaje się też gotowa zrobić wszystko żeby chronić swoich dlatego mogła zabić Rebekę aby im nie zaszkodziła.
Od biedy mogła to być również Michaela, która chyba zrozumiała że powinna sama o siebie zadbać i nigdy Rebeki nie lubiła, w końcu obwiniała ją za całe zamieszanie. To było by również największe zaskoczenie.
Reasumując, podejrzewam te trzy panie i zdziwiłbym się gdyby się okazało że to był jednak ktoś inny.

ocenił(a) serial na 8
Serebii

Mógł to być ktoś zupełnie inny. Rebeka w jednej z ostatnich swoich scen wysłała do kogoś smsa z miejscem, w którym jest przetrzymywana.

ocenił(a) serial na 7
mike__25

Ten sms to jak ta strzelba zawieszona, która musi wypalić w drugim sezonie. Bo przecież to mógł być ktoś z zewnątrz, wszak widzimy, że jest wyjście do ogrobu bezpośrednie z piwnicy.

ocenił(a) serial na 7
Serebii

Zgadzam się zupelłnie, że Laurel wyrasta na najciekawszą postać sezonu, choć lubię jeszcze Connora. W ogóle postaci zyskują w drugiej połowie zdecydowanie i każdy pokazuje nieco swojej drugiej strony przeczącej pierwszemu wrażeniu (Connor si,ę angażuje, Laurel jest szalenie opanowana i racjonalna, Prom Queen okazuje się nie być taką księżną a playboy jest romantycznie zakochany w Bonnie), choć niestety nadal są dosyć płaskie ale może w drugim sezonie jakoś się rozwiną.

ocenił(a) serial na 8
jouziou

Drugi sezon na pewno nie będzie ostatnim, gdyż stacja podpisała kontrakt na minimum 3 sezony, a pewnie będzie tego więcej, bo serial odniósł sukces.

ocenił(a) serial na 9
Vicky91

Przecież zabójca jest oczywisty. Zrobiła to Michaela. Ale serial naprawdę fenomenalny. Dawno żaden nie zrobił na mnie tak dobrego wrażenia.

ocenił(a) serial na 10
Mytherios

Czemu oczywiste ze zrobila to Michaela?

Czy tylko ja odniosłam takie wrażenie, że Wes może być synem Annelise?

ocenił(a) serial na 7
shiva89

Traktuje go jak syna. Ale wydaje mi się, że wynika to z prostego faktu, że przypomina jej ją samą (czegokolwiek by nie mówiła Connorowi). Kiedyś też była bez grosza i trafiła w świat, w którym toczy się zupełnie inna gra oraz ta tendencja do omijania prawa żeby coś zrobić i najlepiej poza prawem kogoś bohatersko uratować... Są pewne podobieństwa.

ocenił(a) serial na 10
shiva89

jak trzymał jej głowę na kolanach to tylko czekałam aż powie "mummy"

ocenił(a) serial na 7
Mytherios

Przyłączam się do pytania, czemu oczywiste, że Michaela?

ocenił(a) serial na 9
Vicky91

Jestem w szoku, niespodziewałem się takiego finału sezonu..

Myślę, że Rebeccę zabiła Bonnie.

ocenił(a) serial na 9
Vicky91

moja reakcja była jedna: O JAAAAAAAAAAAAAAAA PIER.................. DDDDDDD:

ocenił(a) serial na 9
Vicky91

Odcinek Petarda :D Szczęka spotkała się z podłogą :D

Vicky91

Świetny, świetny, świetny!

ocenił(a) serial na 8
Vicky91

finał świetny, ale ja nie ogarniam cały czas czemu analna tak wrobiła swego kochasia nate'a, aby odsunąć podejrzenie od siebie i studenciaków ?

ocenił(a) serial na 9
Vicky91

Obejrzałam cały sezon w trzy dni. Dla mnie bomba. Ale.... ktoś serio podejrzewał Franka? Dla mnie to duże zaskoczenie. Chociaż jego rola w kancelarii jest, to znaczy była niejasna. Już bardziej podejrzewałam Bonnie. Myślicie, że on jest z Annalise? Czekam na drugi sezon!

ocenił(a) serial na 8
GonZala

Własnie skończyłam i jestem zachwycona serialem i nie mogę sie doczekać 2 sezonu. Też obejrzałam wszystko w 3 dni i chcę więcej. Oczywiście teraz kiedy wiemy kto zabił Lilą musimy się dowiedzieć kto zabił Rebeccę, do kogo napisała sms-a i kim do cholery jest Frank?
Ogólnie pare rzeczy się zamnkęło, ale jeszcze więcej otworzyło, nie wiemy kim jest ten super prawnik dla nate'a, co zrobi conor (którego uwielbiam, niektórzy maja dość takiej ilości homoseksualizmu na ekranie, ale ponieważ w tym serialu kazdy znaczący bohater uprawiał seks jeden wątek homoseksualny, prowadzony moim zdaniem nieźle to nie tragedia), Laurel i Miechela moga nas zaskoczyć, a Wes podoba mi sie coraz mniej.
Franka Annalise łaczy silna więź, nie wiem jaka ale naprawdę silna, a Bonnie napewno tez coś ma na sumieniu i mam nadzieję że 2 sezonie dowiemy się co:-)

Vicky91

Podejrzewałam Franka od jakoś połowy odcinka, od chyba momentu w którym powiedział do Laurel - " Is that what you think I am? Some freaking hit man?" bo jakoś najczęściej to co niby ma być powiedziane żartem o jakiejś osobie w tym serialu okazuje się prawdą, no ale również domyśliłam się ponieważ on zawsze po nich "sprzątał" i pomagał ukrywać dowody, więc i do tego mógł być zdolny. W każdym bądź razie odcinek genialny. Nie spodziewałam się, że Oliver może być chory, mam nadzieję, że ten wątek będzie ukazany w dość "okej" sposób, co za tym idzie - mam nadzieję, że go nie uśmiercą.
A co do Rebeki to niestety przed obejrzeniem odcinka zobaczyłam gdzieś spoiler dotyczący jej śmierci przez co nie było to dla mnie wielkim szokiem, jednakże i tak mi strasznie jej szkoda. Lubiłam ją, mądrą dziewczyną była. O zamordowanie podejrzewam Wes'a chociaż wątpię, że to on był, mam też taką teorię, że może Rebecca sama się zabiła? No nie wiem, zobaczymy.
I nie mogę uwierzyć, że ludzie Bonnie o jakieś ciemne rzeczy podejrzewają, serio, Bonnie? Dajcie spokój, ta kobieta nawet muchy by nie skrzywdziła.