PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=710594}

Sposób na morderstwo

How to Get Away with Murder
2014 - 2020
7,9 50 tys. ocen
7,9 10 1 50380
7,4 16 krytyków
Sposób na morderstwo
powrót do forum serialu Sposób na morderstwo

1 odcinek i tak rażący błąd.. daltonizm u kobiet? nierozróżnianie zółtego i niebieskiego? -,-

ocenił(a) serial na 8
miutku

właśnie mnie też to zdziwiło. Do tej pory sądziłam, że kobiety mogą być tylko 'nosicielami', no ale wujek google powiedział co innego...
http://zadane.pl/zadanie/2674698 :)

wolfgirl92

też to najpierw sprawdziłam, jednak wolę korzystać ze źródeł naukowych - sprawdzonych, niż pisanych przez nie wiadomo kogo na szkolnym forum:) choć może trzeba głąbiej "pokopać".

miutku

sprawdź sobie książkę "Okulistyka współczesna" - to na pewno jest źródło naukowe. Wydaje mi się, że tam jest napisane, że daltonizm , a raczej ślepota barw może występować u kobiet i może się objawiać nierozróżnianiem niebieskiego i żółtego.

klaudiunia14

takie zaburzenie nazywa się tritanopia i jest bardzo rzadkie.

klaudiunia14

o tym już czytałam i o ślepocie barw wiem, chodziło mi raczej o fakt, że jest to błędnie nazywane daltonizmem.

ocenił(a) serial na 8
miutku

ale tutaj nikt nie nazwał tego "daltonizmem", w serialu padają słowa: "are you colour-blind?" i może się to odnosić do wspomnianej tratanopii. przetłumaczenie tego słowa na "daltonizm" jest błędem kogoś kto tłumaczenie robił i tyle.

ocenił(a) serial na 8
klaudiunia14

Dokładnie było powiedziane w serialu "She has a condition called achromatopsia."

miutku

To przecież serial Shondy Rhimes, twórczyni "Chirurgów". Ile przypadków medycznych "jedynych w swoim rodzaju" wcisnęła do grejsów? Tyle się tego naszukała przez 10 sezonów (+6 "Prywatnej Praktyki"), że na taki błąd by sobie nie pozwoliła:-)
Kobiety, ekstremalnie rzadko, ale mogą być daltonistkami.

tom_evans

ale nie w tak elementarnie błędnej formie jak niebieski i żółty:)

miutku

Nie jest to serial skierowany do doktorów medycyny:-) Ludziom szybciej skojarzy się daltonizm niż tritanopia.

tom_evans

fakt, że odbiorcą nie są studenci medycyny nie oznacza, że można być aż takim ignorantem;)

miutku

Naprawdę uważasz, że większość serialożerców wie dokładnie i w 100% na czym polega daltonizm? Ja taką ignorancję dopuszczam, bo chyba bym zwariował doszukując się takich błędów.

tom_evans

po prostu jak coś mnie ewidentnie razi w oczy (:)) , to lubię zwrócić uwagę, tylko tyle.

miutku

W tym przypadku, jak widać, niesłusznie.

LeiaSkywalker

niestety nie potrafię się przenosić w przyszłość, żeby na podstawie danych z przyszłości pisać obecne posty. przepraszam.

miutku

No, ale przecież post był napisany na podstawie odcinka, w którym nie wspomniano o daltoniźmie (hmmm, chyba tak to się odmienia).

ocenił(a) serial na 7
tom_evans

Wszyscy, którzy wynieśli coś z chemii i fizyki ze szkoły podstawowej kojarzą Pana Johna Daltona, który to jako pierwszy opisał daltonizm jako wadę w postrzeganiu koloru czerwonego. Pojęcie daltonizmu jednak z czasem ewoluowało i dziś dzieli się na kilka wyszczególnionych wad, jednak dopuszczalne jest nazwanie jakiejkolwiek wady w postrzeganiu kolorów ogólnie daltonizmem.

ocenił(a) serial na 10
miutku

http://www.daltonizm.com/

to nie błąd.

ocenił(a) serial na 7
miutku

Zanim napiszesz coś głupiego to najpierw to sprawdź. Nie wiem czy uczęszczałaś do gimnazjum czy liceum, ale uczono tam na czym polega dziedziczenie autosomalne recesywne. Chory ojciec + mama nosicielka = 50% dziewczynek będzie chorych. Chyba, że myślałaś, że daltoniści nie mają dzieci.

bujaczowa

Cóż, może sama "Zanim napiszesz coś głupiego to najpierw to sprawdź."...

"Fakt, że gen ślepoty barw jest w chromosomie X, jest przyczyną, że prawdopodobieństwo wystąpienia tej choroby u mężczyzn jest od 10 do 20 razy większe niż u kobiet."
Frekwencję w gimnazjum i podstawówce miałam bardzo wysoką, i z tego co pamiętam, uczyli mnie właśnie, że kobiety są praktycznie jedynie nosicielami, a to mężczyźni chorują zdecydowanie częściej.

Wiesz co, to chamskie, pisać komuś, że jest niedouczonym, jak się samemu nie jest ekspertem w danej dziedzinie, ani nawet nie jest się ogarniętym, bo się robi błędy z dość elementarnego zakresu wiedzy. I wiesz, w samym robieniu błędów nie byłoby nic złego - jeden będzie dobry z biologii, inny z informatyki, a trzeci z prawa, a to, że się nie pamięta czegoś podstawowego z zakresu wiedzy, z którym nie miało się styczności od wielu lat, nie jest ani dziwne, ani nie jest dowodem głupoty. Ja ostatnio złapałam się na tym, że zapomniałam wzoru na deltę, a z matematyki zawsze byłam bardzo dobra, maturę rozszerzoną zdałam z bardzo dobrym wynikiem i nadal lubię dla rozrywki rozwiązywać sobie matematyczne zadania... Po prostu zdarza się, nie jesteśmy cyborgami.

Jesteśmy ludźmi, więc może znajdźmy w sobie więcej wyrozumiałości dla innych ludzi? :)

ocenił(a) serial na 7
Pantegram

Jaki błąd zrobiłam z elementarnego zakresu wiedzy?

miutku

Wow, niezła dociekliwość :D Ja nie zwróciłam na to uwagi, chociaż faktycznie, z tego co wiem (wiedziałam) na temat daltonizmu, kobiety są jedynie nosicielami, no i że polega on na upośledzeniu czerwonych lub zielonych czopków. Nie podoba mi się, że poleciał na Ciebie hejt, ale przynajmniej dowiedziałam się czegoś nowego - o tym, że istnieją inne odmiany zaburzeń rozróżniania barw, ale że w sumie również można nazywać je daltonizmem, więc cieszę się, że o tym napisałaś ;)