PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=841842}

Squid Game

Ojingeo geim
2021 - 2025
7,3 143 tys. ocen
7,3 10 1 142632
6,4 40 krytyków
Squid Game
powrót do forum serialu Squid Game

Najnowszy Netflixowy hit serialowy, czyli koreańskie "Squid Game" polecam obejrzeć każdemu. Serial mi się podobał i długo zastanawiałem się nad tym czemu stał się takim hitem i zassał publiczność na całym świecie. W żadnej recenzji nie znalazłem nazwania rzeczy po imieniu, że mamy tutaj do czynienia z ładnie opakowanym ludobójstwem. Przez 9 serialowych godzin oglądamy społecznych wyrzutków, ludzi w nałogach, imigrantów, dłużników, którym los zacisnął pętlę na szyi, którzy próbują przetrwać wyszukaną zagładę - połączenie Parasite z Funny Games. A jest to ludobójstwo nie byle jakie bo opowiedzianie dowcipnie, kampowo i groteskowo. W każdym odcinku podziwiamy wyszukane konkursy będące formą gier-egzekucji.
W końcu fenomen sukcesu tego serialu sporo mówi o naszej kulturze, jej fantazjach i ideologiach. Co się stanie, kiedy w miksturze winy (odpowiedzialności za swój los) zmieszamy złudzenia obietnicy bogactwa i gamifikację zabijania. I znowu koreańska popkultura perwersyjnie objaśnia nam świat.